ΣΧΕΣΕΙΣ

Πόσο συχνά είναι «νορμάλ» να κάνεις σεξ;

iStock

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν η ποσότητα του σεξ που κάνεις είναι φυσιολογική; Αν και πρόκειται για μία απολύτως κοινή ανασφάλεια, είναι σημαντικό να έχεις κατά νου ότι κάθε σχέση είναι διαφορετική και με διαφορετικές σεξουαλικές ανάγκες.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι περισσότερο σεξ, δεν μεταφράζεται πάντα και σε καλύτερη σχέση. Αντίθετα, η ποιότητα του σεξ, η σύνδεση με τ@ σύντροφ@ σου και γενικά ό,τι λειτουργεί καλύτερα και για τις δύο πλευρές, είναι τα συστατικά που μπορούν να κάνουν τη σχέση πιο ισχυρή.

Πόσο συχνά πρέπει τα ζευγάρια να κάνουν σεξ;

Πόσο συχνά κάνουν σεξ τα «νορμάλ» ζευγάρια; Pexels

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει σωστή απάντηση για το πόσο συχνά πρέπει να κάνεις σεξ. Μόνο ό,τι λειτουργεί για τη σχέση ή/και τη σεξουαλική σου ζωή. Μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύτηκε στο Archives of Sexual Behavior, μελέτησε τη σεξουαλική συμπεριφορά περίπου 26.000 ανθρώπων από το 1989 έως το 2014. Διαπίστωσε ότι ο μέσος ενήλικας κάνει σεξ 54 φορές το χρόνο. Κατά μέσο όρο δηλαδή, περίπου μία φορά την εβδομάδα. Η ίδια έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι για τα παντρεμένα ζευγάρια, ο αριθμός παρέμεινε σχεδόν ίδιος, με 51 φορές το χρόνο. Ωστόσο, η συχνότητα άλλαξε ανάλογα με την ηλικία. Οι 20κάτι ανέφεραν ότι έκαναν σεξ περίπου 80 φορές το χρόνο, ενώ ο αριθμός έπεφτε κατακόρυφα στους 60άρηδες, με 20 φορές το χρόνο.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι το «σεξ» είναι ένας ευρύς όρος που περιλαμβάνει πολλές σεξουαλικές πράξεις. Επομένως, οι ορισμοί μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Μία φορά την εβδομάδα μπορεί να είναι ο μέσος όρος, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι η σωστή ποσότητα σεξ για όλες τις «νορμάλ» σχέσεις. Κάθε ζευγάρι, καθορίζει την ποσότητα του σεξ που λειτουργεί για τους ίδιους. Και η ποσότητα αυτή μπορεί να αλλάξει, καθώς η σχέση συνεχίζεται. Μερικοί άνθρωποι εξακολουθούν να αισθάνονται ΟΚ, ακόμα κι αν δεν κάνουν σεξ για μήνες. Αντί λοιπόν να ψάχνεις για έναν ανύπαρκτο κανόνα σχετικά με το πόσο σεξ πρέπει να κάνεις, πιο σημαντικό είναι να εστιάσεις στη σεξουαλική σχέση που έχεις με τ@ σύντροφ@ σου και στο τι σημαίνει και για τους δυο σας.

Παράγοντες που μπορούν να εμποδίσουν μια υγιή σεξουαλική ζωή

Το σεξ είναι μια πολυδιάστατη εμπειρία. Το καλό σεξ είναι διανοητικό, σωματικό και συναισθηματικό. Επομένως, το σεξ επηρεάζεται από την ψυχική και σωματική υγεία κάποιου. Μερικοί εξωτερικοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν τη σεξουαλική σου ζωή είναι:

  • Το στρες (γενικά ή για τη σχέση)
  • Αλλαγές στο σώμα λόγω γήρανσης και προβλημάτων υγείας
  • Μια ρουτίνα που έχει γίνει βαρετή
  • Το να είσαι απασχολημένος με τα παιδιά, την οικογένεια ή την καριέρα
  • Έλλειψη επικοινωνίας με τ@ σύντροφ@ σου
  • Δεν αισθάνεσαι ότι σε βλέπει ή σε ακούει το ταίρι σου

Αυτοί οι διαφορετικοί παράγοντες μπορούν επίσης να επηρεάσουν ο ένας τον άλλον. Για παράδειγμα, εάν το σώμα σου έχει αλλάξει για κάποιον λόγο, μπορεί να έχεις αναπτύξει μια κακή εικόνα γι’ αυτό. Το να νιώθεις άβολα με το σώμα σου μπορεί να μειώσει τη διάθεσή σου για σεξ.

Πώς να βελτιώσεις τη σεξουαλική σου ζωή

Το σεξ πρέπει να είναι ευχάριστο, όχι κάτι που προκαλεί περισσότερο άγχος παρά ευχαρίστηση. Ακολουθούν 3 τρόποι με τους οποίους εσύ και @ σύντροφ@ σου, μπορείς να βελτιώσεις την ποιότητα της σεξουαλικής σου ζωής.

1. Περιόρισε το άγχος

Το άγχος μπορεί μεταξύ άλλων να επηρεάσει και τη σεξουαλική σου ζωή. Οποιοσδήποτε βιώνει στρες μπορεί να διαπιστώσει μείωση της λίμπιντό του. Για παράδειγμα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sexual Medicine, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με υψηλό στρες είχαν χαμηλότερα επίπεδα σεξουαλικής διέγερσης.

2. Εξερεύνησε τον σεξουαλικό σου εαυτό

Οι ειδικοί επιμένουν πως η εξερεύνηση της σεξουαλικότητας και των σεξουαλικών σου επιθυμιών και προτιμήσεων, είναι «κλειδί» για μια υγιή, σεξουαλική ζωή. Καθώς μαθαίνεις να νιώθεις πιο άνετα με τον εαυτό σου και με ό,τι σε ικανοποιεί, μπορεί να είναι πιο εύκολο να εκφράσεις τις σεξουαλικές σου επιθυμίες με έναν/μία σύντροφο.

3. Δοκίμασε κάτι νέο

Εάν είσαι σε μια μακροχρόνια σχέση, μπορεί να υποθέτεις ότι ξέρεις τα πάντα για τις σεξουαλικές τ@ προτιμήσεις. Όμως το να δοκιμάζετε νέες στάσεις, φαντασιώσεις ή παιχνίδια μπορεί να αναζωογονήσει τη σεξουαλική σας ζωή. Η δοκιμή νέων πραγμάτων εκτός κρεβατοκάμαρας, μπορεί επίσης να αναζωπυρώσει το πάθος και μέσα στην κρεβατοκάμαρα. Δοκιμάστε μαζί μια νέα και συναρπαστική σωματική δραστηριότητα, για να βάλετε τις ενδορφίνες στην εξίσωση.