ΣΧΕΣΕΙΣ

Πόσο σεξ είναι τελικά αρκετό σεξ;

PEXELS

Δεσμευμένοι και αδέσμευτοι, κάποια στιγμή στη ζωή τους θα αναρωτηθούν: «Πόσο σεξ είναι το αρκετό σεξ;». Υπάρχει τελικά αυτός ο μαγικός αριθμός και αν ναι, από τι εξαρτάται; Πότε είναι η καλύτερη ηλικία για να να κάνεις σεξ και υπάρχει κάποιο τέλος στην λίμπιντό μας; Κάθισε αναπαυτικά και συνέχισε να διαβάζεις.

Τόνοι και τόνοι μελανιού έχουν χυθεί για το κεφάλαιο σεξ και ανθρώπινη σεξουαλικότητα. Η σεξουαλική υγεία, ακριβώς όπως η σωματική και η ψυχική, είναι ένας τομέας που κάθε γυναίκα σε οποιαδήποτε ηλικία πρέπει να μάθει να φροντίζει.

Το σεξ ανάλογα με την ηλικία

Μια μελέτη του Ινστιτούτου Kinsey υποδεικνύει ότι η ηλικία μπορεί να προβλέψει αξιόπιστα, πόσο συχνά ένα άτομο κάνει σεξ. Συγκεκριμένα, η ομάδα πίσω από την έρευνα διαπίστωσε ότι τα άτομα μεταξύ 18 και 29 ετών κάνουν το περισσότερο σεξ, με μέσο όρο 112 σεξουαλικές επαφές ετησίως (που μεταφράζεται περίπου σε δύο φορές την εβδομάδα). Άτομα μεταξύ 30 και 39 ετών κάνουν σεξ 1,6 φορές την εβδομάδα (ή 86 φορές το χρόνο). Τα άτομα μεταξύ 40 και 49 ετών κάνουν σεξ περίπου 69 φορές το χρόνο.

Αναλύοντας τους πιθανούς λόγους πίσω από τη μείωση της συχνότητας καθώς οι άνθρωποι γερνούν, οι ερευνητές αναφέρουν ως βασικούς παράγοντες τις αυξανόμενες υποχρεώσεις στην καθημερινότητα των ενηλίκων, σε συνδυασμό με τα αυξανόμενα επίπεδα άγχους. Τα χρόνια προβλήματα υγείας μπορεί επίσης να επηρεάσουν τόσο τη συχνότητα όσο και την ποιότητα των σεξουαλικών επαφών.

«Η βασική παρατήρηση που προέκυψε από αυτή τη μελέτη είναι ότι, όσο μεγαλώνουμε, οι πιθανότητες να αναπτύξουμε χρόνιες παθήσεις υγείας αυξάνονται και αυτό, με τη σειρά του, επηρεάζει αρνητικά τη συχνότητα και την ποιότητα της σεξουαλικής μας δραστηριότητας», γράφει ο Δρ. Justin Lehmiller σε σχετική δημοσίευση στον ιστότοπο του Ινστιτούτου Kinsey.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, ο γάμος παίζει επίσης μεγάλο ρόλο στη συχνότητα του σεξ: 34%των παντρεμένων ζευγαριών κάνουν σεξ δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα. Το 45% κάνει σεξ μερικές φορές το μήνα και το 13 % κάνει σεξ μόνο μερικές φορές το χρόνο.

Σεξουαλική ακμή σε άντρες κα γυναίκες

Αντίστοιχες επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η σεξουαλική κορύφωση της γυναίκας, έρχεται σε μεγαλύτερη ηλικία σε σύγκριση με τον άντρα, όταν δηλαδή έχει μάθει καλύτερα το σώμα της και ξέρει τι θέλει και πώς να το διεκδικήσει, στην σεξουαλική της ζωή. Στον αντίποδα, οι άντρες σε νεαρή ηλικία, έχουν το πλεονέκτημα της ανεβασμένης ερωτικής διάθεσης, αλλά και των σωματικών αντοχών.

Αν και η λίμπιντο κάθε ανθρώπου επηρεάζεται από πλήθος παραγόντων, όπως η επαγγελματική και η προσωπική του ζωή, αλλά και  ο βαθμός ικανοποίησης των ερωτικών του σχέσεων, σε γενικές γραμμές την καλύτερη φάση τους –σεξουαλικά– διανύουν τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες, μετά τα 25 και μέχρι τα 35 τους.

Η ωριμότητα που χαρακτηρίζει την ηλικία αυτή, αλλά και οι προηγούμενες σεξουαλικές εμπειρίες, σε συνδυασμό με το νεαρό της ηλικίας, λειτουργούν ευνοϊκά, ώστε τα δύο φύλα να γνωρίζουν τι θέλουν οι ίδιοι, αλλά και τι θέλει το ταίρι τους στον έρωτα, ενώ ταυτόχρονα απολαμβάνουν ακόμη το σεξ χωρίς να έχουν βαρεθεί. Επίσης, ιδιαίτερα οι άντρες, όσο πλησιάζουν τα 30, αποκτούν μεγαλύτερη σεξουαλική αυτοπεποίθηση, η οποία λειτουργεί πλεονεκτικά τόσο για τους ίδιους, όσο και για τη σύντροφό τους.

Τι 40 τι 50 τι 60;

Πολλοί πιστεύουν ότι η σεξουαλική ζωή ατονεί μετά τα 40, ειδικά αν μετρούν πολλά χρόνια σχέσης με τον ίδιο άνθρωπο. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι διαφορετική. Τα ζευγάρια μετά τα 40 βιώνουν κάποιες από τις καλύτερες σεξουαλικές εμπειρίες, καθώς αισθάνονται ελεύθερα να εξερευνήσουν διαφορετικές πτυχές της σεξουαλικότητάς τους. Η αυτοπεποίθηση, η επιθυμία για άντληση ευχαρίστησης από το σεξ και η βαθύτερη συναισθηματική σύνδεση, κάνουν το σεξ πιο ουσιαστικό και περισσότερο παθιασμένο. Όσο περνούν τα χρόνια, ωστόσο, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μπορούν να απολαμβάνουν πολύ περισσότερο το σεξ αποκομίζοντας σημαντικά οφέλη τόσο για την σωματική όσο και την ψυχική τους υγεία. Όσο οι άνδρες, τόσο και οι γυναίκες αντιμετωπίζουν σε αυτή την ηλικία ορμονικές αλλαγές, οι οποίες προκαλούν αλλαγές και στη σεξουαλική διέγερση, για αυτό είναι σημαντικό να εστιάζετε στην αύξηση της διέγερσης και την αισθησιακή απόλαυση.

To σεξ στην τέταρτη ηλικία

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), θεωρεί το σεξ τον τέταρτο, από τους πέντε δείκτες υγείας, που σηματοδοτούν την καλή ποιότητα ζωής. Πρώτος είναι ο ύπνος και ακολουθούν η διατροφή, η άσκηση, το σεξ και η συναισθηματική πληρότητα. Aξίζει μάλιστα να τονιστεί ότι η διατήρηση της σεξουαλικής ζωής αναλογεί στο 45% της καλής ποιότητας ζωής. Σήμερα έχει αποδειχθεί από πολλές επιστημονικές μελέτες, ότι ένας άνθρωπος έως και 80 ετών έχει σεξουαλικό οίστρο, γι’ αυτό άλλωστε ο ΠΟΥ ήδη μιλάει για την τέταρτη ηλικία που ξεκινάει μετά τα 80 έτη.