ΣΧΕΣΕΙΣ

Οι 5 μεγαλύτεροι φόβοι γύρω από το σεξ

iStock

Όταν μιλάμε για σεξ, δεν γίνεται να παραγνωρίσουμε ότι υπάρχουν ταμπού και φόβοι γύρω από αυτό. Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα ασφάλειας, αυτοπεποίθησης και ευχαρίστησης στο σεξ. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε μερικούς από τους φόβους, που συχνά οι γυναίκες χρειάζεται να διαχειριστούν προκειμένου να απολαύσουν τη σεξουαλική τους ζωή.

Από θέματα για την εικόνα του σώματός τους, μέχρι τη δυσκολία να μιλήσουν ανοιχτά για αυτό, πολλές είναι οι γυναίκες, που βάζουν τη σεξουαλική τους υγεία και ικανοποίηση σε δεύτερη μοίρα. Το γεγονός ότι πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα που τείνει να συνοδεύεται από πολλά συναισθήματα, κοινωνικές πιέσεις και κρίση από άλλους, σίγουρα δεν βοηθάει. Επειδή η γνώση είναι δύναμη, παρακάτω εξετάζουμε 5 από τους πιο κοινούς φόβους γύρω από το σεξ, που σύμφωνα με τους ειδικούς, πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν στη σεξουαλική τους ζωή.

Οι 5 μεγαλύτεροι φόβοι γύρω από το σεξ iStock

Φόβος απόρριψης

Οι γυναίκες μπορούν να βιώσουν μια μυριάδα αρνητικών συναισθημάτων στο σεξ, όπως ντροπή, ενοχή και απόρριψη. Ο φόβος της απόρριψης και της κριτικής συχνά επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες αντιμετωπίζουν τη σεξουαλικότητα τους. Μπορεί να ανησυχούν ότι δεν θα θεωρηθούν αρκετά ελκυστικές από τους συντρόφους τους ή νιώθουν υπερβολικά εκτεθειμένες κατά τη διάρκεια του σεξ.

Φόβος διείσδυσης

Πολλές γυναίκες επίσης φοβούνται τον πόνο ή την ενόχληση που μπορεί να εμφανιστεί κατά τη σεξουαλική επαφή και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν φόβο διείσδυσης. Αυτό μπορεί να σημαίνει όχι μόνο σωματική αλλά και ψυχική δυσφορία, που σχετίζεται άμεσα με το φόβο απόρριψης από έναν σύντροφο. Ειρωνικά, αρκετές γυναίκες βιώνουν αισθήματα δυσφορίας ή πόνου κατά τη διάρκεια του σεξ, λόγω έλλειψης γνώσης σχετικά με τις σωστές τεχνικές και τις άνετες στάσεις.

Φόβος εγκυμοσύνης

Ο φόβος μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης είναι κοινός σε όλες τις σεξουαλικά ενεργές γυναίκες, αλλά ιδιαίτερα συχνός σε γυναίκες που δεν έχουν πρόσβαση στην αντισύλληψη ή δεν κατανοούν τις πρακτικές ασφαλούς σεξ, όπως η χρήση προφυλακτικών και άλλων αποτελεσματικών μεθόδων ελέγχου των γεννήσεων για την πρόληψη ανεπιθύμητων εγκυμοσύνων.

Και σε αυτή την περίπτωση, ο φόβος μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα ενοχής ή ντροπής γύρω από τη σεξουαλικότητα. Για να μετριαστεί ο φόβος μιας ακούσιας εγκυμοσύνης, οι γυναίκες θα πρέπει να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε αξιόπιστες μεθόδους αντισύλληψης, να μιλήσουν ανοιχτά με τον/τους σύντροφό/ συντρόφους τους για προληπτικά μέτρα και να είναι ενημερωμένες για τη ρουτίνα υγειονομικής περίθαλψης τους.

Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ)

Ίσως ο πιο τρομακτικός από όλους τους άλλους φόβους γύρω από το σεξ. Οι γυναίκες συχνά φοβούνται ότι θα προσβληθούν από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα ή λοιμώξεις (ΣΜΝ). Η έλλειψη εκπαίδευσης σχετικά με την πρόληψη των ΣΜΝ αυξάνει περαιτέρω αυτόν τον φόβο.

Η γνώση σχετικά με τους κινδύνους του σεξ χωρίς προστασία και το πώς να παραμείνουν ασφαλείς, είναι ζωτικής σημασίας και για τους 2 συντρόφους, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις που μειώνουν την πιθανότητα μετάδοσης ενός ΣΜΝ. Τα περισσότερα ΣΜΝ μπορούν να αντιμετωπιστούν με την κατάλληλη ιατρική θεραπεία, αλλά η πρόληψη παραμένει ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσεις τον εαυτό σου και τον σύντροφό σου από οποιαδήποτε πιθανή βλάβη, που προκαλείται από αυτές τις λοιμώξεις.

Φόβος απώλειας ελέγχου

Σε μια εποχή όπου οι σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον γυναικών είναι τόσο συνηθισμένες, πολλές γυναίκες μπορεί επίσης να φοβούνται ότι χάνοντας την αίσθηση ελέγχου κατά διάρκεια του σεξ, μπορεί  να απειλείται η σωματική τους ακεραιότητα ή ακόμα και η ζωή τους.

Φόβος για τη σεξουαλική έκφραση

Οι περισσότεροι «εκπαιδευόμαστε» γύρω από σεξ, μέσω ακατάλληλων ή ανεπαρκών πηγών, γεγονός που συχνά μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα ανασφάλειας και σεξουαλικής καταπίεσης. Πιο ευάλωτες (και) σε αυτή την περίπτωση είναι γυναίκες, οι οποίες μπορεί συχνά να φοβούνται να εκφράσουν τις επιθυμίες και τις ανάγκες τους κατά τη διάρκεια του συναινετικού σεξ, επειδή φοβούνται την κρίση ή την απόρριψη.

Αυτός ο φόβος μπορεί να είναι αποτέλεσμα της καταπίεσης που αντιμετωπίζουμε λόγω των ρόλων των φύλων στην κοινωνία μας. Είναι σημαντικό οι γυναίκες να αισθάνονται αρκετά δυνατές, ώστε να επικοινωνούν με ασφάλεια αυτό που επιθυμούν, ενώ συμμετέχουν σε σεξουαλικές δραστηριότητες. Είναι επίσης σημαντικό οι συζητήσεις γύρω από τη σεξουαλική έκφραση να δίνουν στις γυναίκες μια αίσθηση ασφάλειας και σιγουριάς, διασφαλίζοντας ότι η σεξουαλική έκφρασή τους γίνεται σεβαστή.