ΥΓΕΙΑ

Πώς το εμβόλιο για τον COVID-19 επηρεάζει την περίοδο των γυναικών;

Pexels

Τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 στον έμμηνο κύκλο των γυναικών, καταγράφει νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι αλλαγές που φέρνει στην περίοδο το εμβόλιο για τον COVID-19

Πώς το εμβόλιο για τον COVID-19 επηρεάζει την περίοδο των γυναικών Pexels

Σύμφωνα με την έρευνα, οι γυναίκες που κάνουν μία δόση από το εμβόλιο COVID-19 στη διάρκεια ενός έμμηνου κύκλου, μπορεί να εμφανίσουν μία μικρή αύξηση κατά σχεδόν μία ημέρα στη διάρκεια της περιόδου τους, σε σχέση με τις ανεμβολίαστες.

Η αύξηση της διάρκειας του κύκλου δεν σχετίζεται με καμία αλλαγή στον αριθμό των ημερών της περιόδου, δηλαδή στο πόσο διαρκεί η αιμορραγία.

Επίσης, η περίοδος επανέρχεται στη φυσιολογική συχνότητά της μέσα σε έναν έως δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό. Για παράδειγμα, μία γυναίκα με 28ήμερο έμμηνο κύκλο που αρχίζει με επτά ημέρες αιμορραγίας μπορεί μετά τον εμβολιασμό της να έχει κύκλο περίπου 29 ημερών (με αιμορραγία πάντα επί επτά ημέρες), ο οποίος θα επανέλθει στις 28 συνήθως μέσα σε δύο μήνες.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Obstetrics & Gynecology, επεσήμαναν ότι, ούτως ή άλλως, οι έμμηνοι κύκλοι εμφανίζουν τυπικά μία μικρή διακύμανση από μήνα σε μήνα. Η αύξηση που παρατηρήθηκε μετά τον εμβολιασμό κατά του COVID-19, εμπίπτει το φυσιολογικό εύρος διακύμανσης.

«Είναι καθησυχαστικό ότι η μελέτη βρήκε μόνο μία μικρή προσωρινή αλλαγή της περιόδου στις γυναίκες. Αυτά τα ευρήματα δίνουν, για πρώτη φορά, τη δυνατότητα να συμβουλεύσει κανείς τις γυναίκες τι να περιμένουν από τον εμβολιασμό τους κατά του COVID-19», δήλωσε η Dr. Diana W. Bianchi.

Εμβόλιο και έμμηνος κύκλος

Αξίζει να σημειωθεί ότι ελάχιστες έρευνες είχαν γίνει για το πώς τα εμβόλια κατά του COVID-19 ή άλλων ασθενειών μπορεί πιθανώς να επηρεάσουν τον έμμηνο κύκλο. Περαιτέρω έρευνα χρειάζεται, για το αν τα εμβόλια γενικά σχετίζονται με άλλα χαρακτηριστικά της περιόδου (κράμπες, αλλαγές της διάθεσης κ.ά.).

Η μελέτη ανέλυσε ανώνυμα στοιχεία γυναικών, από μία ψηφιακή εφαρμογή παρακολούθησης της περιόδου, την οποία χρησιμοποιούσαν τουλάχιστον επί έξι μήνες τόσο εμβολιασμένες γυναίκες (2.403), όσο και ανεμβολίαστες (1.556), ηλικίας 18 έως 45 ετών.

Οι περισσότερες είχαν εμβολιαστεί με Pfizer/BioNTech ή Moderna. Διαπιστώθηκε ότι κατά μέσο όρο η πρώτη δόση εμβολίου σχετιζόταν με μία αύξηση κατά 0,7 ημέρες στη συνολική διάρκεια του κύκλου, ενώ η δεύτερη δόση με μία αύξηση κατά 0,9 ημέρες.

Συνεπώς, οι γυναίκες που είχαν κάνει δύο δόσεις εμβολίων εμφάνισαν μία μέση επέκταση της περιόδου τους, κατά σχεδόν μία ημέρα. Κάτι που αφορούσε μόνο τους συγκεκριμένους δύο έμμηνους κύκλους στους οποίους έγιναν τα εμβόλια.

Υπάρχουν επιπτώσεις στην γονιμότητα;

Σε μία υποομάδα 358 γυναικών, οι οποίες είχαν κάνει δύο δόσεις εμβολίου, μέσα στον ίδιο έμμηνο κύκλο παρατηρήθηκε μία μεγαλύτερη αύξηση στο μήκος της περιόδου κατά δύο ημέρες. Όμως, στους επόμενους κύκλους υπήρξε και πάλι σταδιακή μείωση της περιόδου. Επιβεβαιώνεται έτσι, ότι η όποια αλλαγή είναι πρόσκαιρη.

«Θέλω να διαβεβαιώσω ότι δεν ισχύουν οι μύθοι σχετικά με τις επιπτώσεις των εμβολίων στη γονιμότητα. Ένας κύκλος ή δύο κύκλοι, με μία μικρή καθυστέρηση μπορεί να είναι κάτι ενοχλητικό, αλλά δεν είναι κάτι ιατρικά επιβλαβές», ανέφερε στους New York Times ο δρ. Hugh Taylor της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γέιλ.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν είναι γιατί ο εμβολιασμός μπορεί να έχει κάποια επίδραση στην περίοδο των γυναικών. Πάντως, είναι γνωστό ότι οι ορμόνες που εκκρίνονται από τον υποθάλαμο, την υπόφυση και τις ωοθήκες και οι οποίες ρυθμίζουν τον έμμηνο κύκλο, μπορούν να επηρεαστούν από διάφορους παράγοντες, όπως το στρες και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής,