ΥΓΕΙΑ

Η άδεια περιόδου μόλις έφτασε στην Ευρώπη. Την θέλουμε όντως;

Pexels

Αν μπορούσες να πάρεις άδεια όταν πονάς εξαιτίας της περιόδου σου, δεν θα το έκανες; Ορισμένες τοπικές διοικήσεις στην Ισπανία, έκαναν την αρχή και προσφέρουν άδεια περιόδου στις υπαλλήλους τους, προκειμένου να πετύχουν μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ εργασιακών απαιτήσεων και πόνων εμμηνόρροιας.

Το 14% των γυναικών παγκοσμίως, έχουν πάρει άδεια από το σχολείο ή την δουλειά τους, λόγω της περιόδου τους. Στα ίδια βήματα ξεκινά να βαδίζει και η Χιρόνα. Η καταλανική πόλη, προσφέρει διευκολύνσεις σε σχέση με το ωράριο σε κάθε εργαζόμενη που βιώνει πόνους περιόδου.

Τον Ιούνιο, η Χιρόνα ανακοίνωσε ότι επιτρέπεται σε γυναίκες, τρανς άντρες και non binary άτομα να παίρνουν μέχρι 8 ώρες τον μήνα άδεια περιόδου, με την υποχρέωση να πρέπει να αναπληρώσουν τις ώρες αυτές μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Λίγο αργότερα, οι καταλανικοί δήμοι Ripoll και Les Borges Blanques ανακοίνωσαν παρόμοιες πολιτικές. Τον Σεπτέμβριο, η πόλη Castellón de la Plana στην ανατολική Ισπανία, δήλωσε ότι είχε υπογράψει συμφωνία με τους 1.500 δημοτικούς υπαλλήλους της, η οποία περιελάμβανε αντίστοιχη πολιτική έμμηνου ρύσης, μετά από αιτήματα πολλών υπαλλήλων.

Το πρόβλημα με την άδεια περιόδου

Εδώ και καιρό, έχει καθιερωθεί σε πολλά μέρη της Ασίας αυτή η πολιτική σχετικά με τις δύσκολες μέρες του μήνα για τις γυναίκες. Ο λόγος όμως, είναι η ανησυχία ότι οι απαιτήσεις στον χώρο της δουλειάς, θα μπορούσαν να σταθούν εμπόδιο στην ικανότητα των γυναικών να κάνουν παιδιά και όχι το ότι μπορεί να διευκολύνει την καθημερινότητά τους. Το 2016, ο Guardian μίλησε με γυναίκες σε Κίνα και Ιαπωνία, οι οποίες όμως δήλωσαν ότι δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν το δικαίωμα της άδειας της περιόδου, από φόβο ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργήσει ανταγωνισμό με τους άντρες συναδέλφους τους ή θα μείωνε σημαντικά τις πιθανότητες για προαγωγή. Κάπως δεν μου κάνει καμία εντύπωση αυτό.

Την ίδια χρονιά, η Coexist, μια επιχείρηση στο Μπρίστολ, δήλωσε ότι θα γινόταν ένας από τους πρώτους χώρους εργασίας στον δυτικό κόσμο που θα δεχόταν την άδεια περιόδου, ελπίζοντας να καταργήσει μια κουλτούρα γραφείου που ανάγκαζε τους υπαλλήλους να επιλέξουν αν θα δουλέψουν με σοβαρούς πόνους περιόδου ή θα χρησιμοποιήσουν άδεια ασθενείας ή μέρες από την κανονική τους άδεια. Η απόφαση πυροδότησε παγκόσμιο διάλογο για τα πλεονεκτήματα της πολιτικής, ακόμη και όταν οι διευθυντές της Coexist ανέφεραν αυξημένη δέσμευση και παραγωγικότητα.

Η αλλαγή στη φιλοσοφία των αφεντικών

Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι κάθε εργοδότης που προσπαθεί να κάνει την καθημερινότητά σου στη δουλειά πιο εύκολη, χαίρει του σεβασμού σου. Αυτό μας οδηγεί πάντα σε πιο αφοσιωμένους υπαλλήλους. Τα αποτελέσματα των ερευνών μιλούν από μόνα τους. Το θέμα είναι να φτάσουμε στην καθιέρωση μιας πολιτικής όπου η άδεια περιόδου θα είναι υποχρεωτική για τους εργοδότες, αλλά παράλληλα η φιλοσοφία των εταιρειών θα είναι τέτοια ώστε δεν θα την βλέπει σαν «αγκάθι», αδυναμία των γυναικών που εργάζονται σε αυτές, ή ευκαιρία των ανδρών υπαλλήλων να ανέβουν στις πλάτες των συναδέλφων τους. Χρειαζόμαστε ένα πιο ευλύγιστο ωράριο που να ανταποκρίνεται στο πώς έχουμε δημιουργηθεί βιολογικά. Όχι να μας κάνουν τη «χάρη» προφασιζόμενοι ότι η περίοδος μάς κάνει πιο αδύναμες ή λιγότερο ικανές.