ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Έγκυος & Εμβόλιο: Έχουμε τις απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις σου, από τον έμπειρο γυναικολόγο

iStock

Μια ερώτηση που επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά από άμεσα και έμμεσα ενδιαφερόμενους. Πόσο απαραίτητο είναι το εμβόλιο κατά του COVID-19 όταν μια γυναίκα είναι έγκυος ή για μια γυναίκα που επιθυμεί στο άμεσο μέλλον να κάνει παιδί; Την απάντηση σε αυτό και σε μερικά ακόμα πολύ καίρια σχετικά ερωτήματα δίνει ο πιο αρμόδιος.

Μιλήσαμε με τον Εμμανουήλ Καλαμπόκα PhD, RCOG, μαιευτήρα- γυναικολόγο, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, ειδικό στη γυναικολογική ογκολογία (RCOG), λαπαροσκόπηση και κολποσκόπηση (BSCCP) σχετικά με την αναγκαιότητα εμβολιασμού σε περίπτωση εγκυμοσύνης.

– Κύριε Καλαμπόκα, ποιο είναι το δικό σας μήνυμα αν μια γυναίκα που είναι έγκυος διστάζει να κάνει το εμβόλιο;

Κατανοώ τις επιφυλάξεις και την ανασφάλεια που κατά τη διάρκεια της περιόδου που διανύουμε έχουν δημιουργηθεί από την πληθώρα των αντικρουόμενων στην αρχή της, μηνυμάτων, της παραφιλολογίας και συχνά των περίφημων πια fake news, αλλά θα είμαι απόλυτος. Ο εμβολιασμός στην εγκυμοσύνη κατά της Covid 19 συνιστάται ανεπιφύλακτα και θα πρέπει να προσφέρεται ταυτόχρονα με τον υπόλοιπο πληθυσμό με βάση την ηλικία και τον κλινικό κίνδυνο.

Επομένως, όλες οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, έγκυες και θηλάζουσες θα πρέπει χωρίς κανένα δισταγμό να εμβολιάζονται! Άξονας των αυξημένων αναγκών προστασίας και φροντίδας μίας εγκύου θα πρέπει να είναι η θωράκιση του οργανισμού της έτσι ώστε να δημιουργηθεί το ιδανικό περιβάλλον ανάπτυξης της νέας ζωής αλλά και η ίδια να μπορεί να απολαύσει και διαχειριστεί την εμπειρία της χωρίς αγωνίες.   

– Έγκυος & Εμβόλιο. Οι σχετικές έρευνες τι αναφέρουν;

Η λοίμωξη από COVID-19 σχετίζεται με περίπου διπλάσιο κίνδυνο θνητότητας και μπορεί να σχετίζεται με αύξηση της συχνότητας εμφάνισης βρεφών μικρών για την ηλικία κύησης.

Το ποσοστό πρόωρων γεννήσεων σε συμπωματικές γυναίκες με COVID-19 φαίνεται να είναι 2-3 φορές υψηλότερο από το γενικό πληθυσμό.

Κατά συνέπεια τα στοιχεία, που συχνά φαντάζουν ψυχρά και ακατανόητα για το ευρύ κοινό, σε αυτή την περίπτωση δεν δίνουν περιθώριο διαφορετικής  ερμηνείας.

-Υπάρχει περισσότερο ή λιγότερο ασφαλής τύπος εμβολίου για τις εγκύους; Σε ποιες περιπτώσεις αντενδείκνυται ο εμβολιασμός;

Περισσότερες από 200.000 γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ έχουν εμβολιασθεί για την COVID-19 κατά τη διάρκεια της κύησης. Υπάρχουν εξαιρετικά πραγματικά στοιχεία αποτελεσματικότητας του εμβολίου. Το 98% των γυναικών που εισάγονται στο νοσοκομείο και έχουν σοβαρή λοίμωξη ήταν ανεμβολίαστες.

Τα εμβόλια για την COVID-19 μπορούν να γίνουν οποιαδήποτε στιγμή της εγκυμοσύνης και προτιμάται να γίνονται τα εμβόλια Pfizer-BioNTech ή Moderna. Οι έγκυες γυναίκες που εμβολιάζονται εμφανίζουν παρόμοιες, ήσσονος σημασίας ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως και ο υπόλοιπος πληθυσμός.

Το σπάνιο σύνδρομο θρόμβωσης και θρομβοπενίας που προκαλείται από το εμβόλιο (VITT) έχει αναφερθεί μετά τα εμβόλια Oxford-AstraZeneca και Janssen. Είναι μια αντίδραση που δεν σχετίζεται με κανέναν από τους συνήθεις παράγοντες κινδύνου φλεβικής θρόμβωσης. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι έγκυες ή οι γυναίκες μετά τον τοκετό διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο VITT.

– Είναι αλήθεια πως αν μια γυναίκα είναι έγκυος μπορεί να μολυνθεί πιο εύκολα; Ποιοι οι κίνδυνοι σε αυτή την περίπτωση;

Είναι γεγονός αυτό που αναφέρετε. Τα πιο πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι οι έγκυες γυναίκες ενδέχεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας από την COVID-19 σε σύγκριση με τις μη έγκυες γυναίκες, ιδιαίτερα στο τρίτο τρίμηνο.

Μάλιστα, η μετάλλαξη Δέλτα φαίνεται να σχετίζεται με πιο σοβαρή νόσο. Παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται τόσο με τη μόλυνση όσο και τη νοσηλεία με COVID-19 περιλαμβάνουν: δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ) πάνω από 25 kg/m², συννοσηρότητα πριν από την εγκυμοσύνη  όπως για παράδειγμα ο διαβήτης ή η υπέρταση, ηλικία μητέρας 35 ετών ή μεγαλύτερης ηλικίας, γυναίκες που εργάζονται σε υπηρεσίες υγείας ή σε άλλα επαγγέλματα που έρχονται σε επαφή με ευρύ κοινό. 

Έγκυος & Εμβόλιο: Έχουμε τις απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις σου, από τον έμπειρο γυναικολόγο Pexels

– Από την εμπειρία σας, τι βλέπετε; οι Ελληνίδες που κυοφορούν έχουν κατανοήσει πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός; Τι σας λένε;

Δυστυχώς υπάρχουν αρκετές γυναίκες στην Ελλάδα που έχουν αμφιβολίες ως προς την ασφάλεια των εμβολίων και δεν έχουν πλήρως κατανοήσει την αναγκαιότητα για εμβολιασμό. Η σχέση εμπιστοσύνης με το γιατρό, τον γυναικολόγο, ιδιαίτερα τη δεδομένη περίοδο, είναι αυτή που αποτελεί το όχημα για να ξεπεραστεί η αγωνία.

Με απλό και κατανοητό τρόπο προσπαθούμε να εξηγήσουμε τα οφέλη που προκύπτουν από τον εμβολιασμό και τα ρίσκα από μια πιθανή νόσηση με κορωνοϊό. Όπως προανέφερα, είναι κατανοητό και παραπάνω από θεμιτό η έγκυος γυναίκα να καταφεύγει σε εμάς με τις απορίες της, τις ανησυχίες της, τους όποιους φόβους και σκέψεις.

Πόσο μάλλον για ένα θέμα γύρω από το οποίο γυρνάει η ζωή μας τα τελευταία δύο χρόνια κι έχει ταλανίσει πρωτόγνωρα την κοινωνία.

Έγκειται σε εμάς τους γιατρούς να εξηγούμε όσες φορές εκείνη το χρειάζεται με υπομονή και σαφήνεια.

– Μία από τις πιο μεγάλες ανησυχίες για τα ζευγάρια είναι πως το εμβόλιο επηρεάζει τη γονιμότητα. Τι απαντάτε;

Και αυτή η ανησυχία βασίζεται στην εκτεταμένη παραφιλολογία της εποχής. Δεν υπάρχουν καθόλου τέτοια στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι τα εμβόλια κατά της COVID-19 επηρεάζουν τη γονιμότητα. Οι γυναίκες που προγραμματίζουν εγκυμοσύνη ή θεραπεία γονιμότητας, αλλά και οι σύντροφοί τους, μπορούν να λάβουν το εμβόλιο και δεν χρειάζεται να καθυστερήσουν τη σύλληψη.

– Για τον θηλασμό τι ισχύει;

Κι εδώ τα πράγματα είναι απλά. Οι γυναίκες που θηλάζουν μπορούν να λάβουν εμβόλιο χωρίς να χρειάζεται να σταματήσουν τον θηλασμό.

Ευχαριστούμε πολύ τον Εμμανουήλ Καλαμπόκα PhD, RCOG, μαιευτήρα- γυναικολόγο, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, ειδικό στη γυναικολογική ογκολογία (RCOG), λαπαροσκόπηση και κολποσκόπηση (BSCCP).