ΥΓΕΙΑ

Διαταραχή στην περίοδο μετά τον εμβολιασμό για Covid-19. Να ανησυχήσω;

Pexels

Τέσσερις χιλιάδες (4.000) γυναίκες που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία, ανέφεραν πως είχαν προβλήματα με την περίοδο τους, αφότου έκαναν εμβόλιο για τον Covid-19. Η πλειοψηφία ήταν ηλικίας μεταξύ 30 και 49 χρόνων.

Η αποκάλυψη αυτή ανήκει στους Sunday Times, που εξασφάλισαν τα επίσημα data από το σύστημα «κίτρινης κάρτας» του Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (ΜΗRA) που ανήκει στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας. Το πρόγραμμα είναι εθελοντικό και όποιος ενδιαφέρεται αναφέρει ανεπιθύμητα συμβάντα, μετά τον εμβολιασμό.

Επί του συνόλου των αναφορών, οι 2.734 αφορούσαν εμβολιασμό με AstraZeneca, οι 1.158 με Pfizer και οι 66 με Moderna, έως τις 17/5. Συνολικά, έως τότε είχαν εμβολιαστεί 22.000.000 γυναίκες, με τους γυναικολόγους να τονίζουν πως τα δεδομένα δεν είναι ανησυχητικά. Και αυτό ισχύει, γιατί ο αριθμός των αναφορών είναι χαμηλός «συγκριτικά με το σύνολο των γυναικών που έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα και τη συχνότητα που εμφανίζονται αυτές οι διαταραχές».

Στα προβλήματα που προέκυψαν με τον εμμηνορροϊκό κύκλο αφορούσαν τη ροή (ήταν αυξημένη), την καθυστέρηση της άφιξης και απρόσμενες αιμορραγίες.

Οι ειδικοί εξήγησαν ότι επρόκειτο για ήπια θέματα που δεν πρέπει να αποτρέπουν τις γυναίκες, από το να εμβολιάζονται.

Η Dr. Σου Ουόρντ, αντιπρόεδρος εκπαίδευσης στο Royal College of Obstetricians and Gynaecologists (Πανεπιστήμιο γυναικολόγων και μαιευτήρων), δήλωσε ότι θα καλωσορίσει περισσότερα δεδομένα επί του θέματος, πριν διευκρινίσει ότι «η ψυχολογική ευεξία που νιώθουν οι γυναίκες μετά τον εμβολιασμό, μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών. Κάτι που μας αλλάζει τη ζωή και την “απορροφά”, όπως μια παγκόσμια πανδημία, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να βιώνουν οι γυναίκες αλλαγές στην περίοδο τους».

Η Dr. Kate Clancy του University of Illinois που διενεργεί έρευνα μέσω του Twitter δήλωσε στο Tab ότι «ο εγκέφαλος, οι ωοθήκες και η μήτρα αλληλεπιδρούν, για τον έλεγχο του εμμηνορροϊκού κύκλου. Η όποια διαταραχή στην έμμηνο ρύση μπορεί να οφείλεται σε επιδράσεις, στο μέρος του εγκεφάλου που ελέγχει τις αναπαραγωγικές ορμόνες, τις συνέπειες στις ωοθήκες και τις απευθείας επιδράσεις στην εσωτερική επιφάνεια της μήτρας -που είναι αυτό που “πέφτει” κατά την περίοδο. Σε περιόδους άγχους, το γυναικείο σύστημα είναι σχεδιασμένο να ρυθμίζει προσωρινά προς τα κάτω την πρόληψη κατά της εγκυμοσύνης και τη διατήρηση της ενέργειας. Αυτή η επίδραση σε εγκεφαλικό επίπεδο, μπορεί να εξηγήσει μερικές από τις αλλαγές στην εμμηνόρροια που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας ή μετά τον εμβολιασμό. To εμβόλιο για τον Covid-19 έχει σχεδιαστεί για να προκαλέσει την ανοσοαπόκριση στο σώμα και να προστατεύει από μελλοντική μόλυνση με Covid-19. Η προκύπτουσα φλεγμονή μπορεί να επηρεάσει παροδικά τις ωοθήκες, με το να αλλάξει την παραγωγή ορμονών σε έναν ή δύο κύκλους. Αυτή η φλεγμονή μπορεί να αλλάξει και τον τρόπο διάσπασης της “επένδυσης” της μήτρας και άρα να προκαλέσει “βαρύτερες” περιόδους. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι τυχόν επιδράσεις του εμβολίου είναι πιθανότατα βραχύβιες και λιγότερο σοβαρές από εκείνες που σχετίζονται με τη μόλυνση με Covid-19 που επίσης, έχει συνδεθεί με διαταραχές στην έμμηνο ρύση».

Η Dr. Βικτόρια Μέιλ, λέκτορας στην αναπαραγωγική ανοσολογία του Imperial College του Λονδίνου, αρκέστηκε στο «όλα τα εμβόλια -και αυτό της γρίπης- μπορούν να προκαλέσουν προσωρινές αλλαγές στις περιόδους».