ΥΓΕΙΑ

Πώς να καθυστερήσεις την περίοδό σου με ασφαλή τρόπο

Pexels

Ποια δεν θα ήθελε να αποφύγει μια περίοδο στις διακοπές της; Και ποια δεν θα ήθελε να την καθυστερήσει λίγο για να αποφύγει ενοχλητικά συμπτώματα, όπως ευαισθησία στο στήθος και φούσκωμα, πριν από μια σημαντική εκδήλωση;

Αν αναζητήσεις στο Διαδίκτυο τρόπους για να καθυστερήσεις με φυσικό τρόπο την περίοδό σου, πιθανότατα θα συναντήσεις πληθώρα ιδεών: Από τη γυμανστική, μέχρι το να πίνεις νερό με ξύδι. Λειτουργεί όμως κάποιο από αυτά; Ρίξαμε μια ματιά στην έρευνα σχετικά με τη φυσική καθυστέρηση της έναρξης μιας περιόδου και αναλύουμε τους τρόπους που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν – επειδή υποστηρίζονται από την επιστήμη – και τους τρόπους που πιθανώς δεν θα λειτουργήσουν.

Φυσικοί τρόποι για να καθυστερήσεις την περίοδό σου

Πώς μπορείς να καθυστερήσεις την περίοδό σου; Pexels

Μηλόξυδο

Το μηλόξυδο έχει διαφημιστεί ως μια θαυματουργή θεραπεία για την ακμή, τις καούρες, ακόμη και το λίπος στην κοιλιά.

Μερικές από αυτές τις θεραπείες υποστηρίζονται από επιστημονική έρευνα και άλλες όχι. Έτσι, δεν είναι περίεργο που πολλοί υποστηρίζουν τη χρήση του για προβλήματα εμμήνου ρύσεως, όπως πόνο ή φούσκωμα.

Αλλά όπως αποδεικνύεται, δεν υπάρχει έρευνα που να υποστηρίζει τη χρήση μηλόξυδου για την καθυστέρηση της περιόδου σου. Σύμφωνα με το health line, η μόνη έρευνα που εξέτασε την επίδραση του στην έμμηνο ρύση είναι σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS).

Αλλά αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι το μυλόξυδο, μπορεί να προκαλέσει στην πραγματικότητα έμμηνο ρύση σε γυναίκες που δεν είχαν ομαλοποιημένους, αναπαραγωγικούς κύκλους λόγω του σακχάρου στο αίμα και των ορμονικών ανισορροπιών.

Με λίγα λόγια, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το μυλόξυδο, μπορεί να σταματήσει μια περίοδο.

Φακές

Διάφορες αναφορές υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση φακών τις ημέρες ακριβώς πριν από την περίοδο, μπορεί να την καθυστερήσει.

Αυτές οι αναφορές προτείνουν το τηγάνισμα των φακών μέχρι να μαλακώσουν και στη συνέχεια να αλέθονται σε λεπτή σκόνη. Μπορείς επίσης να αγοράσεις απλά αλεύρι φακής και να το καταναλώσεις σε ένα smoothie ή μια σούπα.

Δεν υπάρχει καμία έρευνα που να υποστηρίζει τη συγκεκριμένη μέθοδο, ενώ οι επιπλέον φυτικές ίνες μπορεί να προκαλέσουν στομαχική δυσφορία, φούσκωμα και επιπλέον μετεωρισμό.

Xυμός λεμονιού

Ο χυμός λεμονιού, όπως και το μηλόξυδο, είναι μια πολύ όξινη τροφή. Δεν είναι σαφές γιατί διάφορες αναφορές υποστηρίζουν ότι τα εσπεριδοειδή μπορεί να βοηθήσουν στην αναστολή της περιόδου. Δεν υπάρχει επίσης καμία έρευνα που να το υποστηρίζει.

Επιπλέον, τα πολύ όξινα τρόφιμα μπορεί να ερεθίσουν τα δόντια, τα ούλα, το στόμα, το λαιμό, το στομάχι και το έντερο. Εάν δοκιμάσεις αυτήν την τεχνική, φρόντισε να προσθέσεις νερό λεμόνι σε ένα ποτήρι νερό ή σε ένα φλιτζάνι τσάι χωρίς ζάχαρη.

Ζελατίνη

Η διάλυση της ζελατίνης σε ζεστό νερό και η κατανάλωσή της λέγεται ότι καθυστερεί την έναρξη της περιόδου για περίπου τέσσερις ώρες.

Δεν είναι σαφές γιατί η ζελατίνη προωθείται ως φυσικός τρόπος για να καθυστερήσει την έναρξη της περιόδου και δεν υπάρχει έρευνα που να το υποστηρίζει.

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζελατίνης μπορεί να έχει κάποιες παρενέργειες, όπως φούσκωμα ή πεπτική δυσφορία.

Άσκηση

Η υπερβολική άσκηση, μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη μιας περιόδου. Γυναίκες με έντονη σωματική δραστηριότητα ή καταπόνηση τις ημέρες πριν από την περίοδο μπορεί να παρατηρήσουν ότι δεν ξεκινά στην ώρα της.

Αυτό θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα της χαμηλής ενέργειας.

Όταν το σώμα έχει χρησιμοποιήσει μεγάλο μέρος της ενέργειάς του τόσο για την άσκηση όσο και για την αποκατάσταση του, μπορεί να μην έχει τα αποθέματα ενέργειας για να εκπληρώσει τον εμμηνορροϊκό κύκλο.

Οι επαγγελματίες αθλήτριες συχνά χάνουν την περίοδό τους.

Ωστόσο, δεν υπάρχει έρευνα που να υποστηρίζει τη χρήση άσκησης για σκόπιμη καθυστέρηση μιας περιόδου. Έχει αποδειχθεί μόνο ως ακούσια συνέπεια.

Μη φυσικές θεραπείες

Παρά την έλλειψη στοιχείων για πολλούς από τους φυσικούς τρόπους με τους οποίους οι γυναίκες προσπαθούν να καθυστερήσουν μια περίοδο, υπάρχουν ορισμένες μη φυσικές θεραπείες που λειτουργούν. 

Αντισυλληπτικό χάπι

Το γνωστό αντισυλληπτικό χάπι είναι ο πιο ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος όχι μόνο να καθυστερήσεις, αλλά και συνολικά να προγραμματίσεις πότε θα έρθει η περίοδός σου.

Το αντισυλληπτικό χάπι δεν προκαλεί φυσιολογική περίοδο. Εμφανίζεται φυσικά μετά την διακοπή της λήψης του ροή αίματος, αλλά σε μικρότερη ποσότητα και ένταση. Πρόκειται μάλλον για έναν τύπο «ψευτοπεριόδου» που οφείλεται στην πτώση των οιστρογόνων όταν σταματάς να λαμβάνεις το χάπι.

Αυτού του τύπου η ψευτοπερίοδος δεν εμφανίζεται φυσιολογικά μέχρι να σταματήσεις τη λήψη τους και να πέσουν έτσι τα επίπεδα των ορμονών (συνήθως μια φορά τον μήνα στο διάλειμμα των 7 ημερών).

Η αντισυλληπτική δράση των δισκίων οφείλεται στις ορμόνες του οι οποίες εμποδίζουν την ωορρηξία και αλλάζουν την σύσταση της βλέννας του τραχήλου.

Το χάπι προγεστερόνης

Εναλλακτική λύση στο αντισυλληπτικό χάπι είναι να πάρεις χάπια προγεστερόνης λίγες ημέρες πριν τη επικείμενη περίοδό σου. Τα χάπια που περιέχουν νορεθιστερόνη είναι μία αξιόπιστη επιλογή.

Η νορεθινδρόνη (νορεθιστερόνη) είναι ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο που μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη μιας περιόδου.

Είναι προτιμότερη επιλογή:

  • εάν η απόφαση είναι της τελευταίας στιγμής και δεν υπάρχει το χρονικό περιθώριο που χρειάζεται το αντισυλληπτικό χάπι για να δράσει
  • εάν υπάρχουν ιατρικές αντενδείξεις ή παρενέργειες από την λήψη του αντισυλληπτικού χαπιού.

Μειονεκτήματα της καθυστέρησης της περιόδου

Μερικές από τις φυσικές μεθόδους για την καθυστέρηση της περιόδου μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες. Ο χυμός λεμονιού και το μηλόξυδο, μπορεί να ερεθίσουν τους ευαίσθητους ιστούς στο στόμα και το λαιμό. Μπορούν επίσης να αποδυναμώσουν το σμάλτο στα δόντια. Η ζελατίνη και οι φακές μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα και ενόχληση στο στομάχι.