ΥΓΕΙΑ

Μπορεί το σεξ να ξεκινήσει την περίοδό σου νωρίτερα;

Pexels

Αν έχεις κάνει ποτέ σεξ που κατέληξε σε αιματοβαμμένα σεντόνια, δεν είσαι μόνη. Η αιμορραγία κατά τη διάρκεια ή μετά το σεξ είναι εξαιρετικά συχνή. Και ενώ αυτή η γνώση μπορεί να είναι κάπως παρηγορητική, πιθανότατα να σε αφήνει επίσης λίγο μπερδεμένη.

Ακόμα κι αν γνωρίζεις πολύ καλά το σώμα σου, μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπίσεις την αιτία μιας απροσδόκητης αιμορραγίας. Στην πραγματικότητα ωστόσο, είναι εύκολο να έχεις αίμα μετά το σεξ, μέχρι την περίοδό σου, ακόμα κι αν δεν είσαι απολύτως σίγουρη για το τι συμβαίνει. Και ενώ υπάρχει σίγουρα μια πιθανότητα να συμβεί αυτό, οι ειδικοί λένε ότι η πιθανότητα το σεξ να είναι η αιτία ή ο τρόπος για να ξεκινήσει η περίοδός σου, είναι μικρή.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να είναι συγκυριακή σύμπτωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί ακόμη και να είναι αίμα περιόδου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και η αρχή της περιόδου σου. Αυτό μπορεί να συμβεί, ιδιαίτερα αν έχει μείνει παλιό αίμα στη μήτρα, το οποίο δεν έχει αποβληθεί από την προηγούμενη σου περίοδο. Σε κάθε περίπτωση, οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι οποιοδήποτε ίχνος αίματος ανακαλύπτεις μετά το σεξ, ως επί το πλείστον δεν σχετίζεται με το νέο κύκλο σου.

Στην πραγματικότητα, η μόνη πραγματική αλλαγή που μπορεί να επιφέρει το σεξ στην περίοδο, είναι μια εγκυμοσύνη, Με άλλα λόγια, είναι απίθανο το σεξ να επηρεάσει την περίοδό σου, εκτός αν μείνεις έγκυος. Τις περισσότερες φορές, η αιμορραγία μετά το σεξ σχετίζεται με μια ποικιλία άλλων αιτιών, που δεν σχετίζονται με την έμμηνο ρύση.

Μπορεί το σεξ να ξεκινήσει την περίοδό σου νωρίτερα; Pexels

Γιατί έχεις αίμα μετά το σεξ;

Εάν αιμορραγείς μετά το σεξ, ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να παρατηρήσεις είναι η συχνότητα. Είναι κάτι που συμβαίνει κάθε φορά; Αν είναι ένα επαναλαμβανόμενο πρόβλημα, τότε θα πρέπει να κάνεις μια γυναικολογική εξέταση, να βεβαιωθείς ότι έχεις κάνει πρόσφατα τεστ Παπανικολάου και να ελέγξεις αν υπάρχουν άλλα προβλήματα. Μόλις ένας γιατρός καταλάβει τη συχνότητα της αιμορραγίας, μπορεί να αρχίσει να προσδιορίζει την αιτία.

Η αιμορραγία μετά το σεξ, συνήθως χωρίζεται σε δύο κατηγορίες. Υπάρχει δομική, η οποία περιλαμβάνει τυχόν προβλήματα που σχετίζονται με τη μήτρα, τον τράχηλο, το αιδοίο ή τον κόλπο. Και μετά υπάρχει η συστηματική, η οποία περιλαμβάνει αιμορραγία που προκαλείται από πράγματα όπως τα αντιπηκτικά ή τα αντιβιοτικά φάρμακα, τα προβλήματα του θυρεοειδούς και από άλλους εξωτερικούς παράγοντες.

Oρισμένοι ιατρικοί λόγοι μπορεί να είναι κρύβονται πίσω από τη συχνή αιμορραγία μετά το σεξ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, πρόκειται για φλεγμονή του τραχήλου της μήτρας, πολύποδες της μήτρας, χαμηλά οιστρογόνα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση, δυσπλασία του τραχήλου της μήτρας ή, σε ακραίες περιπτώσεις, καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Τα sex toys, το σκληρό σεξ ή οποιοδήποτε άλλο είδος κολπικού προβλήματος, όπως η βακτηριακή κολπίτιδα, κάνουν επίσης τον τράχηλο πιο ευαίσθητο και ευάλωτο σε πιθανή ρήξη. Υπάρχουν επίσης ορισμένοι τύποι αντισυλληπτικών που μπορεί να οδηγήσουν σε κηλίδες αίματος, αιμορραγία και κολπική ξηρότητα. Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα συχνό όταν υπάρχουν χαμηλές και υψηλές δόσεις οιστρογόνων όταν γίνεται λήψη αντισυλληπτικών χαπιών και όταν έχει τοποθετηθεί σπιράλ. Ακόμη περισσότερο εάν δεν είσαι συνεπής με τη λήψη του χαπιού ή μόλις έχεις βάλει σπιράλ. Το χάπι της επόμενης μέρας, μπορεί επίσης να προκαλέσει κάποια αιμορραγία.

Τα τραύματα ή οι ρωγμές στην είσοδο του κόλπου, είναι μια ακόμα κοινή αιτία για να εμφανιστεί αίμα μετά το σεξ, ακόμη και αν υπάρχει επαρκής λίπανση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Μια άλλη κοινή αιτία κολπικής αιμορραγίας μετά τη σεξουαλική επαφή, μπορεί να είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Επομένως είναι πολύ σημαντικό να κάνεις τακτικές εξετάσεις. Και δεδομένου ότι είναι αδύνατο να γνωρίζεις ακριβώς ποια από τις παραπάνω αιτίες μπορεί να αντιστοιχεί στην δική σου περίπτωση, αν αντιμετωπίζεις συχνή αιμορραγία μετά το σεξ, φρόντισε να αναζητήσεις ιατρική συμβουλή το συντομότερο δυνατό.

Η αιμορραγία μετά το σεξ επηρεάζει την πιθανότητα να μείνεις έγκυος;

Σε γενικές γραμμές, όχι. Όμως εάν η περίοδός σου ξεκίνησε, μετά ή κατά τη διάρκεια του σεξ, είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι μπορεί να μείνεις έγκυος. Επομένως συνέχισε να χρησιμοποιείς αντισύλληψη, εάν μια εγκυμοσύνη δεν είναι κάτι που θέλεις αυτήν τη στιγμή. Το ίδιο ισχύει, αν η αιμορραγία μετά το σεξ δεν σχετίζεται με τον εμμηνορροϊκό σου κύκλο.

Εάν ανησυχείς για το εάν το αίμα μετά το σεξ, σχετίζεται με πιθανή εγκυμοσύνη, κάνε ένα τεστ. Εάν η περίοδός σου εμφανιστεί στην ώρα της, πιθανότατα υπήρχε άλλος λόγος πίσω από την αιμορραγία.

Φυσικά, ορισμένα προβλήματα του κόλπου, του τραχήλου και της μήτρας, είναι ενδεικτικά ζητημάτων γονιμότητας και μπορεί επίσης να προκαλέσουν αιμορραγία. Αλλά και πάλι, είναι δύσκολο να διαγνωστούν χωρίς ιατρική εξέταση. Όσο για αυτά τα λεκιασμένα σεντόνια; Το οξυζενέ συνήθως κάνει δουλειά.