ΥΓΕΙΑ

Κολύμπι και περίοδος: Όλα όσα θέλεις- και πρέπει- να ξέρεις

Pexels

Το κολύμπι κατά τη διάρκεια της περιόδου, είναι ένα από εκείνα τα πράγματα για τα οποία όλοι έχουμε απορίες, σωστά; Μπορείς να κολυμπήσεις ενώ έχετε περίοδο; Τι πρέπει να φοράς για να προστατευτείς ενώ κολυμπάς στην περίοδό σου;

Ίσως αναρωτιέσαι αν θα μπορέσεις πραγματικά να απολαύσεις μια βουτιά στο νερό, χωρίς φόβο για ματωμένα ατυχήματα. Ή αν το κολύμπι μπορεί να επιδεινώσει τις κράμπες που μπορεί να έχεις. Ας φτάσουμε, λοιπόν, στην ουσία του θέματος σχετικά με το τι ισχύει πραγματικά και αν τελικά κολύμπι και περίοδος μπορούν πραγματικά να συνδυαστούν.

Κολύμπι και περίοδος Pexels

Μπορείς να κολυμπήσεις στην περίοδό σου;

Η σύντομη απάντηση σε αυτό είναι, ναι, μπορείς. Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι κολύμπι και περίοδος δεν συνδυάζονται. Ωστόσο, τα προϊόντα περιόδου, ειδικά τα ταμπόν και τα κύπελλα εμμήνου ρύσεως, επιτρέπουν στις γυναίκες να κάνουν τις βουτιές τους, χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούν για τυχόν τυχαίες διαρροές

Θα αφήσω ίχνη στο νερό;

Όλες οι γυναίκες φοβούνται ότι μπορεί να αφήσουν πίσω τους ένα ίχνος αίματος, αλλά στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται πανικός. Όταν μπαίνεις σε μια πισίνα ή κάνεις μια βουτιά στη θάλασσα, η πίεση του νερού μπορεί να σταματήσει τη ροή της περιόδου σου προσωρινά. Η μόνη περίπτωση που αυτή η πίεση του νερού μπορεί να πέσει ελαφρώς και να έχεις μια μικρή ροή αίματος, είναι εάν γελάσεις, βήξεις ή φτερνιστείς.

Εάν τύχει να έχεις κάποια (πολύ απίθανη) διαρροή κατά τη διάρκεια της κολύμβησης σε μια πισίνα, καλό είναι να ξέρεις ότι όλες οι πισίνες είναι χλωριωμένες για να προστατεύουν τους κολυμβητές από την εξάπλωση ασθενειών από σωματικά υγρά όπως ιδρώτας και ούρα.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι η έξοδος από το νερό θα αλλάξει την πίεση και η ροή της περιόδου σου θα επανέλθει κανονικά. Επομένως είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιείς ένα ταμπόν ή ένα κύπελλο εμμήνου ρύσεως ενώ κολυμπάς για να αποφύγεις ανεπιθύμητες διαρροές. Εάν χρησιμοποιείς σπιράλ, θα πρέπει να συμβουλευτείς το γιατρό σου πριν χρησιμοποιήσεις ένα κύπελλο εμμήνου ρύσεως.

Υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από το κολύμπι κατά τη διάρκεια της περιόδου μου;

Είναι απίθανο να κολλήσεις μια κολπική λοίμωξη από το κολύμπι απλώς και μόνο επειδή έχεις περίοδο. Η πιθανότητα μόλυνσης αυξάνεται μόνο εάν ​​κολυμπήσεις σε βρώμικα νερά ή μείνεις με το βρεγμένο σου μαγιό για πολύ ώρα. Ωστόσο αυτοί οι κίνδυνοι υπάρχουν πάντα, και όχι μόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου σου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το χλώριο στις πισίνες μπορεί να ερεθίσει το αιδοίο και τον κόλπο, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για μύκητες ή βακτηριακή κολπίτιδα.  Φρόντισε λοιπόν να κάνεις ένα ντους αμέσως μετά το κολύμπι στην πισίνα και άλλαξε αμέσως το βρεγμένο μαγιό σου.

Μπορεί το κολύμπι να χειροτερέψει τους πόνους περιόδου;

Η άσκηση χαμηλής έντασης όπως είναι και η κολύμβηση, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τις κράμπες της περιόδου, καθώς το σώμα απελευθερώνει ενδορφίνες όταν ασκείσαι, οι οποίες λειτουργούν ως φυσικά παυσίπονα. Στην πραγματικότητα, η έρευνα έχει δείξει ότι η τακτική σωματική άσκηση μπορεί να είναι αποτελεσματική ακόμη και στην πρόληψη του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS).

Τώρα ξέρεις. Καλές βουτιές!