ΥΓΕΙΑ

Πόνοι περιόδου: Τι λένε για την υγεία σου καθώς μεγαλώνεις

Pexels

Η διαχείριση των πόνου της περιόδου, είναι μέρος της ενηλικίωσης για κάθε κορίτσι, αλλά μπορεί να επιδεινωθεί με την ηλικία. Για να μάθεις τους πιθανούς λόγους που αυτό μπορεί να συμβαίνει, συνέχισε να διαβάζεις.

Οι πόνοι περιόδου είναι ένας εφιάλτης, αλλά δεν μπορείς να κάνεις και πολλά για να τους αποφύγεις. Πολλές γυναίκες θα παρατηρήσουν μια ανακούφιση καθώς μεγαλώνουν. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για άλλες, που εμφανίζουν ακόμη χειρότερη δυσμηνόρροια καθώς μεγαλώνουν.

Γιατί αυξάνονται οι πόνοι περιόδου με την ηλικία;

Δυστυχώς, είναι πιθανό για τις γυναίκες να βιώσουν χειρότερους πόνους περιόδου καθώς μεγαλώνουν, ειδικά στα 30 και στα 40 τους. Οι αφόρητοι πόνοι μπορεί να έρθουν μαζί με άλλα συμπτώματα, όπως ακανόνιστη περίοδος, πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ, δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις. Ορισμένες καταστάσεις απαιτούν επίσης ιατρική φροντίδα. Εάν αντιμετωπίζεις αφόρητους πόνους περιόδου ή οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, το επόμενο βήμα σου θα πρέπει να είναι να επισκεφτείς το γιατρό σου, με τον οποίο όπου μπορείς να συζητήσεις την κατάστασή σου και να λάβεις την κατάλληλη θεραπεία, εάν είναι απαραίτητο.

Πόνοι περιόδου: 7 λόγοι για τους οποίους επιδεινώνονται καθώς μεγαλώνεις

Πόνοι περιόδου Pexels

Αδενομύωση

Η αδενομύωση είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο ιστός που υπάρχει στην επένδυση της μήτρας, αναπτύσσεται επίσης στο μυϊκό τοίχωμα της μήτρας. Αυτός ο ιστός πυκνώνει ως συνήθως και απορρίπτεται κατά τη διάρκεια ενός εμμηνορροϊκού κύκλου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διογκωμένη μήτρα και βαρύτερη αιμορραγία. Αυτή η κατάσταση θα μπορούσε επίσης να σε κάνει να αισθανθείς έντονο πόνο, κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Ινομυώματα

Τα ινομυώματα είναι μη καρκινικές αναπτύξεις, που αναπτύσσονται μέσα ή γύρω από τη μήτρα κατά την αναπαραγωγική ηλικία μιας γυναίκας. Συνήθως αναπτύσσονται λόγω των υψηλών επιπέδων οιστρογόνων στο σώμα. Τα ινομυώματα μπορεί να προκαλέσουν πόνο στην κοιλιά ή στο κάτω μέρος της πλάτης με ποικίλη ένταση. Μπορούν επίσης να έχουν ως αποτέλεσμα, οι περίοδοι σου να είναι πιο βαριές από το συνηθισμένο. Τα ινομυώματα συνήθως συρρικνώνονται μετά την εμμηνόπαυση όταν μειώνονται τα επίπεδα οιστρογόνων.

Ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο ιστός που καλύπτει τη μήτρα βρίσκεται έξω από αυτήν, συμπεριλαμβανομένων των ωοθηκών και των σαλπίγγων. Αυτή η κατάσταση επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες κατά την αναπαραγωγική ηλικία τους. Η ενδομητρίωση μπορεί να οδηγήσει σε πόνο περιόδου, πόνο στην πλάτη, βαριά αιμορραγία, επιπλοκές με την εγκυμοσύνη, πόνο όταν πηγαίνεις στην τουαλέτα και αδιαθεσία. Καταστάσεις όπως η ενδομητρίωση είναι σοβαρές και μπορεί να είναι χειρότερες εάν μείνουν αδιάγνωστες. Εάν αντιμετωπίζεις αυτά τα συμπτώματα, αναζήτησε ιατρική βοήθεια.

 

 

 

Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου (PID)

Πρόκειται για μόλυνση των αναπαραγωγικών οργάνων μιας γυναίκας, που συνήθως προκαλείται από σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Τα όργανα που επηρεάζονται μπορεί να είναι η μήτρα, οι σάλπιγγες και οι ωοθήκες. Όταν πάσχεις από PID, η δυσμηνόρροια θα επιδεινωθεί και θα αισθανθείς πόνο στην κάτω κοιλιακή χώρα.

Πόνοι περιόδου και πολύποδες

Οι πολύποδες της μήτρας, είναι καλοήθεις όγκοι που αναπτύσσονται στα εσωτερικά τοιχώματα της μήτρας. Αυτό μπορεί επίσης να επεκταθεί στην κοιλότητα της μήτρας. Συνήθως προκαλείται από την υπερβολική ανάπτυξη των κυττάρων στην επένδυση της μήτρας. Οι πολύποδες συνήθως αναπτύσσονται όταν μια γυναίκα πλησιάζει στην εμμηνόπαυση. Συχνά, οι πολύποδες δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλούν έντονο πόνο περιόδου.

Στρες

Το υπερβολικό άγχος μπορεί επίσης να διαταράξει τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου και μπορεί να κάνει συμπτώματα, όπως οι εναλλαγές διάθεσης και οι πόνοι περιόδου, πολύ χειρότερα. Όταν το σώμα βρίσκεται σε στρες, μερικές φορές χάνει την ικανότητα να διαχειρίζεται τις φλεγμονώδεις αποκρίσεις. Το άγχος μπορεί να αυξήσει την ποσότητα των φλεγμονωδών χημικών ουσιών στο σώμα, που μπορεί να προκαλέσουν έντονο πόνο περιόδου.

Πόνοι περιόδου και  αύξηση βάρους

Είναι φυσιολογικό το βάρος μας να αυξομειώνεται καθώς μεγαλώνουμε. Μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή μαζί με τακτική άσκηση, γίνεται πιο απαραίτητη καθώς μεγαλώνουμε. Μια σημαντική αύξηση του βάρους, μπορεί να επηρεάσει και τον εμμηνορροϊκό σου κύκλο. Αλλά με τη σωστή διαχείριση του βάρους, μπορείς να αποφύγεις τις συνέπειες που συνεπάγεται. Η τακτική άσκηση, η yoga και η υγιεινή διατροφή μπορούν μακροπρόθεσμα, να κάνουν θαύματα για τη δυσμηνόρροια.

Συμβουλές για να αποφύγετε τον πόνο της περιόδου

Η δυσμηνόρροια είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί, αλλά μπορείς πάντα να αναζητήσεις βοήθεια όταν τη χρειάζεσαι. Η τακτική άσκηση και η σωστή διατροφή, όπως είδαμε και παραπάνω, μπορεί να είναι αποτελεσματικά μακροπρόθεσμα για τη διαχείριση τους. Είναι εξίσου σημαντικό να φροντίζεις την ψυχική σου υγεία και να διαχειρίζεσαι το άγχος με κατάλληλες αλλαγές στη ζωή σου.