ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να φας βραδινό;

iStock

Για πολλούς η καλύτερη στιγμή για το βραδινό γεύμα, είναι η ώρα που μπαίνει τέλος στο πολυάσχολο πρόγραμμα της ημέρας τους. Για άλλους πάλι, όσο πιο αργά τόσο το καλύτερο. Είναι όμως αυτές οι πιο υγιεινές επιλογές; Πότε πρέπει πραγματικά να τρώμε το τελευταίο γεύμα της ημέρας; Αποδεικνύεται ότι η απάντηση, είναι λιγότερο ξεκάθαρη από όσο φαντάζεσαι.

Για αρχή, δεν υπάρχει καθορισμένος χρόνος που να ταιριάζει σε όλους. Η καλύτερη ώρα για να φας βραδινό, εξαρτάται πραγματικά από τις προσωπικές σου ανάγκες. Προτού λοιπόν ακυρώσεις τα σχέδια σου για δείπνο στο αγαπημένο σου εστιατόριο ή αναθεωρήσεις το καθημερινό σου πρόγραμμα διατροφής, συνέχισε να διαβάζεις.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι διαφορετικοί παράγοντες, όπως η ηλικία και ο τρόπος ζωής, παίζουν ρόλο στο πότε θα φας το τελευταίο γεύμα της ημέρας. Εάν δουλεύεις σε βάρδιες, για παράδειγμα, και εργάζεσαι ενώ όλοι κοιμούνται, τότε τα πράγματα αλλάζουν. Ενώ μελέτες προτείνουν ότι το φαγητό μεταξύ 5 μ.μ. και 7 μ.μ. είναι ευεργετικό για τη γενική υγεία, αν αυτό δεν ταιριάζει με το πρόγραμμά σου, προσπάθησε να τρως τουλάχιστον 3 ώρες πριν τον βραδινό ύπνο για να αποφύγεις προβλήματα, όπως η παλινδρόμηση οξέος.

Αυτό που είναι πιο σημαντικό, είναι να τρως σταθερά σε τακτικές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πώς να βρεις ποια είναι η καλύτερη ώρα για βραδινό για εσένα

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να φας βραδινό; Pexels

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, υπάρχουν μερικοί διαφορετικοί παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψη όταν προσπαθείς να δημιουργήσεις ένα πρόγραμμα διατροφής το οποίο μπορείς να τηρήσεις. Η εργασία σου, το επίπεδο πείνας, τα φάρμακα, οι καθημερινές δραστηριότητες και άλλες συνήθειες του τρόπου ζωής, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όταν προγραμματίζεις οποιοδήποτε γεύμα.

Αλλά πιο σημαντικό από το timing, είναι να κάνεις υγιείς επιλογές. Το να φροντίζεις δηλαδή για ένα υγιεινό δείπνο συνδέεται με πολλαπλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένου του σταθερού σακχάρου στο αίμα, της διατήρησης βάρους και του βελτιωμένου ύπνου.

Το να τρως νωρίς το τελευταίο γεύμα της ημέρας, μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή για εσένα, εάν αντιμετωπίζεις προβλήματα με το πεπτικό σου σύστημα. Όσοι πάσχουν από παλινδρόμηση οξέος ή χρόνιες καούρες θα πρέπει να καταναλώνουν νωρίς το βραδινό τους γεύμα, προκειμένου να έχουν περισσότερο χρόνο για να αφομοιώσουν πλήρως τις τροφές, πριν ξαπλώσουν. Επίσης όσοι πάσχουν από διαβήτη μπορεί να επωφεληθούν, εάν τρώνε 3 έως 4 ώρες πριν τον βραδινό ύπνο.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγεις πριν τον βραδινό ύπνο

Ανεξάρτητα από την ώρα που τρως το βραδινό σου, υπάρχουν ορισμένες τροφές που είναι καλύτερο να αποφεύγεις εάν θέλεις να κοιμάσαι καλά και να φροντίσεις την υγεία σου. Ως γενικό κανόνα, να θυμάσαι ότι τα λιπαρά τρόφιμα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν από τον οργανισμό σου και μπορεί να βαρύνουν το στομάχι σου, εάν τα καταναλώσεις πολύ αργά το βράδυ. Σίγουρη συνταγή επιτυχίας για δυσπεψία και αϋπνία. Τα τρόφιμα με υψηλά επίπεδα καφεΐνης μπορούν επίσης να διαταράξουν τον ύπνο σου (για προφανείς λόγους).

Το να τρως αργά το βράδυ δεν είναι πάντα κακό

Πρέπει λοιπόν να πεις όχι σε ένα dinner party, εάν είναι περασμένες 7 μ.μ.; Όχι απαραίτητα. Το σώμα σου μπορεί να αφομοιώσει και να μεταβολίσει τα τρόφιμα οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας. Η εμπειρία λοιπόν κάθε ατόμου μπορεί να διαφέρει. Μερικοί μπορεί να είναι πιο ευαίσθητοι από άλλους ως προς την ώρα που πρέπει να καταναλώνουν τα γεύματα τους μέσα στην ημέρα.

Το τσιμπολόγημα το βράδυ (με υγιεινά τρόφιμα) επίσης επιτρέπεται. Αν πεινάς, τότε θα πρέπει να ικανοποιήσεις αυτή την πείνα και να φας οπωσδήποτε. Το μόνο που θα πρέπει να προσέξεις εδώ, είναι τα είδη και η ποσότητα των πραγμάτων που θα καταναλώσεις. Οι τροφές με ζάχαρη κοντά στην ώρα του βραδινού ύπνου, θα δυσκολέψουν τη διαδικασία της πέψης, κάτι που μπορεί να διαταράξει συνολικά τον κύκλο του ύπνου.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν έχασες την «καλύτερη ώρα» για το βραδινό σου γεύμα, είναι καλύτερα να φας αργά, παρά καθόλου.