ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι ιδανικές ώρες της ημέρας για να φας αν θες να χάσεις βάρος

iStock

Πιθανότατα έχεις ξοδέψει χρόνο και ενέργεια προκειμένου να βρεις τη σωστή ισορροπία μεταξύ φρούτων, λαχανικών, πρωτεϊνών και υδατανθράκων στη διατροφή σου. Έχεις όμως σκεφτεί ποτέ, πότε είναι η κατάλληλη στιγμή της ημέρας για να φας;

Η κατανάλωση γευμάτων τη σωστή ώρα της ημέρας μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη. Μπορεί να σε βοηθήσει να διατηρήσεις ένα υγιές βάρος και υψηλά ποσοστά ενέργειας, ακόμα και να καταπολεμήσεις διάφορες ασθένειες. Πώς όμως μπορείς να προσδιορίσεις ποια είναι η ιδανική ώρα για τα γεύματά σου;

Στις παρακάτω γραμμές θα βρεις ορισμένες πληροφορίες που μπορούν να σε βοηθήσουν να προσδιορίσεις ποιο είναι το καλύτερο χρονοδιάγραμμα διατροφής, καθώς και μερικές συμβουλές για την εφαρμογή αυτών των διατροφικών συμβουλών.

Οι ιδανικές ώρες της ημέρας για να φας αν θες να χάσεις βάρος iStock

Η ιδανική ώρα για το πρωινό σου

Πιθανότατα έχεις ακούσει πολλές φορές ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας και είναι αλήθεια. Γιατί; Επειδή με το πρωινό ρυθμίζεις τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου, για όλη την υπόλοιπη μέρα.

Ο γενικός κανόνας εδώ, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ότι πρέπει να φας το πρώτο γεύμα της ημέρας σου, μέσα σε μία ώρα από την ώρα που θα ξυπνήσεις. Μεταξύ 6 και 10 το πρωί είναι οι ιδανικές ώρες, κυρίως επειδή έτσι προετοιμάζεις τον οργανισμό σου για ένα δεύτερο γεύμα λίγες ώρες αργότερα.

Φυσικά το τι τρως για πρωινό, έχει μεγάλο αντίκτυπο για το διατροφικό πλάνο της υπόλοιπης ημέρας. Προσπάθησε λοιπόν να αποφύγεις αρτοσκευάσματα και γενικά τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη, που μπορεί να προκαλέσουν μια σειρά από σκαμπανεβάσματα για την υπόλοιπη ημέρα. Αντ’ αυτού, προτίμησε έναν συνδυασμό δημητριακών ολικής αλέσεως, πρωτεΐνης και λίπους, όπως τοστ ολικής αλέσεως με φυστικοβούτυρο και φράουλες.

Η ιδανική ώρα για το μεσημεριανό σου

Ο μεταβολισμός σου κορυφώνεται κάθε μέρα μεταξύ 10 π.μ. και 2 μ.μ. Προσπάθησε λοιπόν να καταναλώνεις το μεσημεριανό σου γεύμα, μεταξύ αυτών των ωρών για να επωφεληθείς από την ισχυρότερη πεπτική λειτουργία του οργανισμού σου.

Το μεσημεριανό γεύμα πρέπει σε γενικές γραμμές να είναι ένα πιο ελαφρύ γεύμα από το πρωινό ή το βραδινό. Πρέπει να διατηρήσεις τη συγκέντρωσή σου κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών, καθώς το πιθανότερο είναι ότι είσαι ακόμα στη δουλειά.

Το μεσημεριανό μενού πρέπει να περιλαμβάνει νόστιμες, αλλά υγιεινές, αγαπημένες επιλογές, όπως κοτόπουλο ή σολομό, τα οποία σου προσφέρουν την απαραίτητη πρωτεΐνη, χωρίς να σε βαραίνουν με πρόσθετα λιπαρά.

Η ιδανική ώρα για το βραδινό σου

Το τελευταίο γεύμα της ημέρας πρέπει να καταναλώνεται περίπου τέσσερις έως πέντε ώρες, μετά το μεσημεριανό. Αν αυτό καταναλωθεί μεταξύ 5 μ.μ. και 6 μ.μ. εκμεταλλεύεσαι την τελευταία ώρα του αυξημένου μεταβολικού ρυθμού του σώματός σου, πριν αυτός αρχίσει να επιβραδύνεται.

Έχε υπόψη ότι όσο περισσότερο χρόνο δίνεις μεταξύ του τελευταίου γεύματος και της ώρας του βραδινού ύπνου, τόσο το καλύτερο. Το σώμα μας εκτελεί πολλές εργασίες συντήρησης κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως ξεκούραση και ανανέωση. Εάν εξακολουθεί να είναι απασχολημένο με την πέψη, αυτές οι άλλες οι σημαντικές εργασίες, περνάνε σε δεύτερη μοίρα.

Συμβουλές για τη διατήρηση ενός βέλτιστου προγράμματος διατροφής

Η εξισορρόπηση της εργασίας, της σωματικής άσκησης και της σωστής διατροφής μπορεί να είναι ιδιαίτερα απαιτητική στην καθημερινότητά μας. Για να τα καταφέρεις, λοιπόν, προσπάθησε:

  • Να προγραμματιστείς εκ των προτέρων: Προετοίμασε όσο το δυνατόν περισσότερα γεύματα, ώστε να μπορείς να τα έχεις έτοιμα και να καταναλώνεις τις ιδανικές ώρες της ημέρας.
  • Να πειραματιστείς: Προσπάθησε να αλλάζεις ελαφρώς τους χρόνους φαγητού κάθε μέρα και όταν πετύχεις το ιδανικό πρόγραμμα, πρόσθεσε στο πρόγραμμά σου, σωματική άσκηση για να δεις πώς σε επηρεάζει. Για παράδειγμα, ενώ μπορεί μια ζωή να γυμνάζεσαι τα βράδια, το σώμα σου μπορεί να ανταποκρίνεται καλύτερα στην πρωινή άσκηση, αφού αλλάξεις τις ώρες των γευμάτων σου.