ΥΓΕΙΑ

Το ρόφημα που πρέπει να πίνεις για να ζήσεις μέχρι τα βαθιά γεράματα

Pexels

Μπορεί ήδη να είναι μία από τις αγαπημένες σου φθινοπωρινές και χειμερινές συνήθειες. Ωστόσο, μια νέα έρευνα, αποκαλύπτει πως μπορεί να επηρεάσει και τη μακροζωία. Σε τι αναφέρομαι;

Μα φυσικά στο τσάι και συγκεκριμένα το μαύρο τσάι. Αυτό τουλάχιστον αποκαλύπτει μια νέα, επιστημονική μελέτη, σύμφωνα με την οποία, η κατανάλωση δύο ή περισσότερων φλιτζανιών μαύρου τσαγιού την ημέρα, σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από παθολογικές αιτίες.

Μαύρο τσάι: Το κορυφαίο ρόφημα για μακροζωία Pexels

Μπορεί το πράσινο τσάι εδώ και καιρό να είναι διάσημο για τα οφέλη του στη σωματική υγεία, όμως μια νέα έρευνα δείχνει ότι και το μαύρο τσάι θα πρέπει να μπει στη λίστα των διατροφικών μας επιλογών.

Η μελέτη εξέτασε σχεδόν 500.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 40 έως 69 ετών. Η βάση δεδομένων περιλάμβανε πληροφορίες που ανέφεραν οι συμμετέχοντες σχετικά με τις δικές τους συνήθειες κατανάλωσης τσαγιού, όπως η συχνότητα και το τι πρόσθεσαν στο φλιτζάνι τους.

Μερικοί συμμετέχοντες δεν έπιναν καθόλου μαύρο τσάι, άλλοι τακτικά, ενώ υπήρχαν και εκείνοι που έπιναν έως και 10 φλιτζάνια την ημέρα. Περίπου 10 χρόνια μετά την αρχική έρευνα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έπιναν 2 ή περισσότερα φλιτζάνια μαύρο τσάι ημερησίως, παρουσίασαν μικρότερο κίνδυνο θανάτου από αιτίες όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, ισχαιμική καρδιακή νόσο και εγκεφαλικά.

Τι γίνεται με το γάλα και τη ζάχαρη;

Για πολλούς λάτρεις του τσαγιού, η διαδικασία παρασκευής του, είναι ζωτικής σημασίας. Τι θερμοκρασία πρέπει να έχει το νερό; Το πίνεις σκέτο; Προσθέτεις γάλα; Ζάχαρη; Κι αν ναι πόσο;

Εάν δεν μπορείς να πιείς σκέτη την αγαπημένη σου κούπα τσάι, σου έχουμε καλά νέα. Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, δεν υπήρξε σημαντική μείωση στα οφέλη για την υγεία για όσους πρόσθεσαν γάλα ή ζάχαρη. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα, ότι η ζάχαρη και το γάλα, είναι ο πιο υγιεινός τρόπος για να πίνεις τσάι. Οι ειδικοί συνιστούν τον περιορισμό της ζάχαρης και των κορεσμένων λιπαρών, όπως αυτά στο γάλα.

Πρέπει να αλλάξεις τις συνήθειές σου;

Υπάρχουν μερικοί καλοί λόγοι για τους οποίους το πράσινο και μαύρο τσάι μπορεί να είναι τόσο ωφέλιμο.

Το τσάι είναι πλούσιο σε βιοδραστικές ενώσεις. Αυτές έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή. Κάτι που θα μπορούσε να προστατεύσει από προβλήματα υγείας, όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις. Οι ερευνητές, ωστόσο, υπoγραμμίζουν:

«Αυτή η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η κατανάλωση τσαγιού μειώνει τη θνησιμότητα. Αλλά υποδηλώνει ότι εάν πίνεις τσάι και ειδικά μαύρο τσάι, μπορείς να συνεχίσεις άφοβα».