ΥΓΕΙΑ

Ο λόγος που νιώθεις κουρασμένη κάθε πρωί, σύμφωνα με την ειδικό

Unsplash

Το πώς και πότε επιδρά μία κατάσταση άγχους στον καθένα, έχει διαβαθμίσεις. Κάποιοι βίωσαν στο πετσί τους από την αρχή της καραντίνας, άλλοι άρχισαν να επηρεάζονται στα μισά και σε κάποιους σκάει τώρα, επηρεάζοντας διάφορες πτυχές της ζωής τους.

Είναι πολύ πιθανό να έχουν αλλάξει πολλά στη ζωή σου λόγω πανδημίας. Ένα από αυτά είναι ο ύπνος. Απορρυθμίστηκε εντελώς η ρουτίνα του. Ήσουν λιγότερο κουρασμένη, άρα πήγαινες πιο αργά για ύπνο. Η βασική αιτία όμως ήταν το άγχος που ένιωθες. Η αβεβαιότητα και η αστάθεια. Η αλλαγή στη δουλειά, η ανησυχία για την υγεία σου και οι περιορισμοί είναι θέματα που θα μας απασχολούν για καιρό.

«Μπορεί να βγήκαμε από την ολοκληρωτική καραντίνα, αλλά η ζωή μας έχει αλλάξει σίγουρα. Και ο φόβος δεν έχει φύγει. Αυτό και μόνο αρκεί για να μην κοιμάσαι καλά και να ξυπνάς νιώθοντας κουρασμένη. Το άγχος παράγει την κορτιζόλη και τα υψηλά επίπεδά της οδηγούν σε μόνιμη κούραση», εξηγεί η ειδικός ύπνου Shelby Harris.

Ο σημαντικός λόγος που νιώθεις κουρασμένη

Ξέραμε ήδη ότι η κούραση αυτήν την εποχή, προέρχεται από το άγχος και από τις γενικότερες αλλαγές στον τρόπο ζωής μας. Αυτό που ίσως δεν έχεις υπολογίσει είναι η μειωμένη έκθεση στον ήλιο. Αν δεν σε βλέπει πολύ ο ήλιο, δεν έχεις ιδιαίτερη ενέργεια και αλλάζει ο κιρκάδιος ρυθμός. Δεν είναι σίγουρα ο μόνος λόγος κούρασης, αλλά παίζει τον δικό του σημαντικό ρόλο, ειδικά τώρα που καλοκαιριάζει.

Πώς θα το διορθώσεις

Καταρχάς, δεν προσπαθούμε να διορθώσουμε μία κατάσταση όταν υπάρχουν πολλοί παράγοντες. Ένα βήμα τη φορά. Τώρα που ο υδράργυρος ανεβαίνει, είναι καλή ιδέα να βγαίνεις περισσότερο έξω. Αν τηρείς τα μέτρα προστασίας, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς. Μην πηγαίνεις σε συνωστισμένα μέρη, βάλε το αντηλιακό σου και κάνε περισσότερες βόλτες. Ο ήλιος θα κάνει τη δουλειά του στον οργανισμό σου. Σταδιακά, θα βρεις τους ρυθμούς σου και θα βελτιωθεί το πρόγραμμα του ύπνου.