ΥΓΕΙΑ

3 λόγοι που η περίοδος απορρυθμίστηκε στην καραντίνα

Unsplash

Οι αλλαγές που βιώσαμε λόγω καραντίνας ήταν πολλές. Δεν βγαίναμε για φαγητό, ποτό ή καφέ. Ξεθάψαμε τα παζλ, τα επιτραπέζια και καλά κρυμμένα ταλέντα. Ξεχάσαμε ότι έχουμε και τζιν παντελόνια στην ντουλάπα μας. Μαγειρέψαμε, περπατήσαμε περισσότερο από το συνηθισμένο και κάναμε μαραθώνιο με σειρές.

Η αλλαγή όμως που επηρέασε σίγουρα πολλές γυναίκες είναι η περίοδος και η απορρύθμισή της. Μιλώ από πρώτο χέρι γιατί είδα την περίοδό μου να καθυστερεί λίγες μέρες και τη βίωσα πιο επώδυνο από το συνηθισμένο. Είναι σαν να δυσκολευόταν να καταφτάσει. Και αποδεικνύεται ότι υπάρχει εξήγηση, όπως μας ενημερώνουν οι ειδικοί.

Το άγχος επηρεάζει την περίοδο

Δεν είναι μία καινούρια πληροφορία. Το πιθανότερο είναι ότι σου έχει συμβεί και πριν την καραντίνα. Ειδικότερα όμως τώρα, είναι ο βασικότερος λόγος που η περίοδος αποσταθεροποιείται. «Έχεις άγχος για το άγνωστο, για την οικονομία, για την υγεία τη δική σου αλλά και όσων αγαπάς», επιβεβαιώνει η γυναικολόγος Mary Jane Minkin.

Οι ειδικοί δεν έχουν βρει ακόμα την ακριβή εξήγηση αλλά ξέρουν ότι τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη επηρεάζονται από το άγχος και απορρυθμίζονται. «Το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε ασταθή ροή και να αλλάξει εντελώς τη συχνότητα της περιόδου» εξηγεί η γυναικολόγος  Mary Jacobson.

Η επίδραση της γυμναστικής

Κι όμως, ακόμα και η σωματική άσκηση παίζει τον ρόλο της. Αν έκανες περισσότερη ή λιγότερη γυμναστική πριν την καραντίνα, προκαλείς αλλαγές  στα επίπεδα των ορμονών. Και το πιθανότερο είναι ότι όλοι έχουμε επηρεαστεί από αυτό, είτε πηγαίναμε για πιο συχνούς περιπάτους είτε κόψαμε το γυμναστήριο.

Η αϋπνία επηρεάζει τα πάντα

Μπορεί να μην είχες κάνει τη σύνδεση μέχρι σήμερα, αλλά αν δυσκολευόσουν να κοιμηθείς στην καραντίνα, ίσως επηρεάστηκε και η περίοδός σου. Σύμφωνα με έρευνες, οι γυναίκες που έχουν προβλήματα με τον ύπνο, έχουν και αυξημένες πιθανότητες για προβλήματα με την περίοδο. Και σε αυτήν την περίπτωση, είναι θέμα ορμονών. Οι αλλαγές στον ύπνο επηρεάζουν την κορτιζόλη και τη μελατονίνη και αυτές με τη σειρά τους, επηρεάζουν τον κύκλο σου.