ΣΧΕΣΕΙΣ

Micro-cheating: Τι είναι και πώς θα καταλάβεις αν είσαι θύτης ή θύμα

iStock

Στον διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο μας, γινόμαστε πιο ανοιχτοί σε μη παραδοσιακές φόρμουλες σχέσεων. Είτε πρόκειται για ανοιχτές σχέσεις, είτε για την απόφαση να μένει κανείς single εφόρου ζωής. Κάτι που επίσης οι ειδικοί σε θέματα σχέσεων παρατηρούν, είναι μια αύξηση στο mirco-cheating. Αν δεν έχεις ιδέα τι είναι αυτό, συνέχισε να διαβάζεις.

Όπως προδίδει και το όνομα του όρου, το mirco-cheating είναι μια «μικροαπιστία». Με απλά λόγια, δεν είναι μια ολοκληρωμένη απιστία. Αντίθετα, παίρνει τη μορφή της εμπλοκής σε ακατάλληλες συμπεριφορές ή αλληλεπιδράσεις, που παραβιάζουν τα όρια της οικειότητας ή απόπειρες να διευκολύνουν την οικειότητα με άλλους ανθρώπους. Συνήθως, πρόκειται για συμπεριφορές όπως:

  • Φλερτ και τροφοδοσία σεξουαλικής ενέργειας με πρόσωπα εκτός της σχέσης.
  • Likes ή θετικά σχόλια σε προκλητικό περιεχόμενο που αναρτά κάποιος στα social media.
  • Διατήρηση μια συναισθηματικά οικείας σχέσης ή φλερτ με μια πρώην σχέση.
  • Να μην θέτεις ξεκάθαρα όρια σε κάποιον που φαίνεται να ενδιαφέρεται για εσένα ή να κρύβεις την κατάσταση της σχέσης σου από αυτόν.
  • Να μιλάς αρνητικά για τη σχέση σου, ιδιαίτερα σε κάποιον που μπορεί να σε ενδιαφέρει ερωτικά.
  • Διατήρηση συνεχούς επικοινωνίας με κάποιον, ενώ κρατάς τις αλληλεπιδράσεις αυτές εν μέρει ή πλήρως μυστικές από τον σύντροφό σου.
  • Να αναζητάς παρηγοριά από κάποιον που μπορεί να σε ενδιαφέρει ερωτικά, όταν υπάρχει ένταση στη σχέση σου.

Ωστόσο, αυτό που θεωρείται mirco-cheating για ένα άτομο, μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικό για κάποιον άλλο. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι δύσκολο να δημιουργηθεί μια συγκεκριμένη λίστα συμπεριφορών που θεωρούνται micro-cheating, καθώς κάθε ζευγάρι θα έχει τους δικούς του ορισμούς για την απιστία και έχει τα δικά του όρια.

Τι μετράει ως mirco-cheating;

Micro-cheating: Τι είναι και πώς θα καταλάβεις αν είσαι θύτης ή θύμα iStock

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το micro-cheating, μπορεί να είναι τόσο σκόπιμο, όσο και ακούσιο. Μπορεί να είναι οτιδήποτε. Από το να κάνεις like στις αναρτήσεις ενός παλιού φλερτ, μέχρι το να κατεβάσεις στο κινητό σου το Tinder, ακόμα κι αν δεν σκοπεύεις ποτέ να συναντηθείς με κανέναν. Μερικές φορές δεν συνειδητοποιούμε πώς οι ενέργειές μας θα επηρεάσουν τον σύντροφό μας ή δεν καταλαβαίνουμε πού ακριβώς βρίσκεται αυτή η λεπτή γραμμή.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μπαίνουν όρια από νωρίς σε μια σχέση και να συνεχίζουν να επαναξιολογούνται, καθώς προχωράμε σε διαφορετικά στάδια της ζωής. Για παράδειγμα, αυτό που μπορεί να είναι ok για ένα νέο ζευγάρι στα 20κάτι, μπορεί να μοιάζει με την απόλυτη προδοσία 10 χρόνια αργότερα.

Είναι επίσης σημαντικό να αναγνωρίσεις ότι κάθε άτομο έχει διαφορετική αντίληψη για το τι μπορεί να τον πληγώσει ή να τον κάνει να νιώθει ευάλωτος και να μην υποθέτεις ότι τα προσωπικά σου όρια, είναι ίδια με αυτά που ο εκάστοτε σύντροφός σου θεωρεί υγιή.

Λοιπόν, κάνω mirco-cheating;

Το πρώτο βήμα για να απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα, είναι να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου. Δημιουργείς έναν στενό δεσμό ή μια συναισθηματική σχέση με κάποιον άλλον εκτός της σχέσης που έχει σεξουαλικό στοιχείο; Πιστεύεις ότι ο σύντροφός σου θα ένιωθε άβολα με τη συμπεριφορά σου; Θα ένιωθες πληγωμένη αν σου έκανε το ίδιο; Αν η απάντηση είναι ναι σε οποιαδήποτε από αυτές τις ερωτήσεις, μπορεί να είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Εάν εξακολουθείς να μην έχεις απάντηση, το επόμενο βήμα μπορεί να είναι να συζητήσεις με τη σχέση σου σχετικά με τα όρια της απιστίας, ώστε να είστε ειλικρινείς και οι δύο, χωρίς να βλάψετε ο ένας τον άλλον.

Τι επίδραση έχει το mirco-cheating σε μια σχέση;

Η συναισθηματική οικειότητα, το φλερτ και η μυστικότητα που εμπλέκονται στο mirco-cheating, μπορούν να διαβρώσουν τη σύνδεση, την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια μιας σχέσης με την πάροδο του χρόνου. Οι σχέσεις απαιτούν συνεχή προσπάθεια και το να κατευθύνεις τη συναισθηματική και σεξουαλική ενέργειά σου σε άλλους ανθρώπους, πέραν του συντρόφου σου, σημαίνει ότι αφήνεις την οικειότητα της σχέσης σου να μείνει στάσιμη.

Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι οι σύντροφοι δεν πρέπει να έχουν στενές σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους. Όμως το φλερτ ή το sexting μπορεί όχι μόνο να είναι προδοσία για τον σύντροφό σου, αλλά και να σε αποσπά από το να βάλεις την ενέργεια που χρειάζεται για να δημιουργήσεις τη σχέση που πραγματικά θέλεις.

Επίσης όταν ένας σύντροφος νιώθει εξαπατημένος, τα αισθήματα της αγάπης, της φροντίδας, της προστασίας και της ασφάλειας, ξαφνικά μπορεί να αμφισβητηθούν. Το micro-cheating είναι συχνά ιδιαίτερα επικίνδυνο, καθώς διαταράσσει την αίσθηση συναισθηματικής ασφάλειας του συντρόφου στη σχέση.