ΣΧΕΣΕΙΣ

Είναι το φλερτ απιστία; Ιδού η απορία

Pexels

Εάν έχεις υπάρξει σε σχέση ή βρίσκεσαι τώρα σε μία, θα (έπρεπε) να έχεις κάνει αυτή την κλασική συζήτηση περί φλερτ με τον σύντροφό σου. Μια συζήτηση στην οποία ο καθένας αναλύει την οπτική του περί φλερτ, αν είναι οκ να συμβαίνει στα πλαίσια της σχέσης και σε ποιον βαθμό ο καθένας είναι εντάξει.

Απιστία και φλερτ όπως… «Χαμένοι στην Μετάφραση»

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όλα εξαρτώνται από τα ζευγάρια που εντοπίζουν συναισθηματική ή σεξουαλική οικειότητα που παραβιάζει την εμπιστοσύνη και όχι μια συμπεριφορά που απλά δεν τους αρέσει. Κάθε ζευγάρι πρέπει να επικοινωνεί ανοιχτά, προκειμένου να θέσουν και οι δύο, ξεκάθαρα όρια στη σχέση.

Τύποι απιστίας

Είναι το φλερτ απιστία; Pexels

  • Micro-cheating:

Ένας όρος που εμφανίζεται ολοένα και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια και αναφέρεται στις μικρές συμπεριφορές που μπορούν να αφήσουν ένα άτομο ευάλωτο στην απιστία. Το micro-cheating είναι μια σειρά από μικρές πράξεις που δείχνουν ότι ένας άνθρωπος δείχνει συναισθηματικό ή σωματικό ενδιαφέρον για κάποιον άλλο, εκτός της σχέσης του. Μερικά παραδείγματα είναι τα μηνύματα στο κινητό χωρίς τη γνώση του συντρόφου, η αποθήκευση μιας επαφής με ψεύτικο όνομα ή το ψέμα για το στάδιο της σχέσης.

  • Συναισθηματική απιστία:

Σε μια σχετική μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συναισθηματική απιστία είναι μια πιο ασαφής και περίπλοκη έννοια από τη σεξουαλική απιστία. Διαπίστωσαν επίσης ότι οι άνδρες και οι γυναίκες, είχαν πολύ διαφορετικές ιδέες για το τι συνιστούσε συναισθηματική απιστία. Γενικά χαρακτηρίζεται από συναισθηματική οικειότητα και σεξουαλική χημεία που δεν έχει γίνει πράξη, αλλά η έκταση της οποίας μπορεί να κρατηθεί μυστική.

  • Σωματική απιστία:

Αυτό συμβαίνει όταν ένας σύντροφος έχει σεξουαλικές επαφές με ένα άλλο άτομο, αλλά δεν έχει συναισθηματική ή προσωπική σχέση μαζί του.

  • Σωματική-συναισθηματική απιστία:

Αυτή η μορφή απιστίας περιλαμβάνει έναν σύντροφο που έχει μια σχέση με ένα άλλο άτομο, τόσο σεξουαλική όσο και συναισθηματικά οικεία. Αυτός ο τύπος σχέσης κρατείται επίσης μυστικός από τον άλλο σύντροφο.

Πώς αντιμετωπίζουν άνδρες και γυναίκες την απιστία και το φλερτ

Αν και με την πρώτη ματιά, το φλερτ δεν θα έπρεπε να είναι ένα ιδιαίτερα πολωτικό ζήτημα μεταξύ ανδρών και γυναικών, στην πραγματικότητα μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στις μεταξύ τους σχέσεις. Ένας λόγος γι’ αυτό θα μπορούσε να είναι το γεγονός ότι άνδρες και γυναίκες, αντιμετωπίζουν διαφορετικά τη συναισθηματική και τη σωματική απιστία.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες αισθάνονται πιο ένοχοι μετά από μια σεξουαλική απιστία, ενώ οι γυναίκες αισθάνονται πιο ενοχές μετά από μια συναισθηματική απιστία. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες, είπαν ότι θα δυσκολευτούν περισσότερο να συγχωρήσουν τον σύντροφό τους για τη σεξουαλική απιστία.

Ενώ οι άνδρες μπορεί να μην αισθάνονται τόσο ένοχοι για τη συναισθηματική απιστία, τείνουν να έχουν έναν ευρύτερο ορισμό του τι συνιστά φλερτ.

Σε ένα συχνά αναφερόμενο πείραμα από το 1982, οι ερευνητές πήραν συνεντεύξεις από 144 προπτυχιακούς φοιτητές σε 36 διαφορετικές συνεδρίες. Διαπίστωσαν ότι οι άνδρες ήταν πολύ πιο πιθανό από τις γυναίκες να αντιλαμβάνονται τις αλληλεπιδράσεις ως σεξουαλικές. Υποδηλώνει επίσης ότι οι άνδρες είναι πολύ πιο πιθανό να αντιληφθούν τη φιλικότητα των γυναικών, ως αποπλάνηση ή σεξουαλικό ενδιαφέρον.

Αυτό δείχνει πόσο σημαντικό είναι για τα ζευγάρια να μιλούν για τα όριά τους, καθώς ένας σύντροφος μπορεί να μην αντιλαμβάνεται καν ότι αυτό που κάνουν εκλαμβάνεται ως φλερτ.

Πώς να μιλήσεις στον σύντροφό σου για το φλερτ

Αν και μπορεί να σου φαίνεται δύσκολο να μιλήσεις με τον σύντροφό για το φλερτ, μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγεις πιθανές διαφωνίες και να διατηρήσετε μια υγιή σχέση. Σύμβουλοι σχέσεων και ψυχολόγοι δίνουν τον παρακάτω «οδικό χάρτη»:

  • Κατανόησε τη λογική του συντρόφου σου

Περισσότερο από την κατανόηση των επιλογών του συντρόφου σου, προσπάθησε να καταλάβεις γιατί θέλει να φλερτάρει, ακόμα κι αν διαφωνείς με το σκεπτικό του. Οι άνθρωποι αρνούνται να συμβιβαστούν, εάν αισθάνονται παρεξηγημένοι από τον σύντροφό τους. Επίσης, ρώτα αν το φλερτ είναι ένας τρόπος για να καλύψει κάποια ανάγκη που προσπαθεί να ικανοποιήσει.

  • Προσδιόρισε τις ανησυχίες σου

Προσδιορίστε τους συγκεκριμένους λόγους για τους οποίους σε ενοχλεί το φλερτ. Αναρωτήσου:

  1. Αγχώνομαι επειδή πιστεύω ότι ο σύντροφός μου θα με απατήσει πραγματικά ή είναι θέμα σεβασμού;
  2. Απλώς με ενοχλεί επειδή δεν είναι κάτι που θα έκανα ποτέ;

Αφού απαντήσεις στα παραπάνω, μπορείς να περιγράψείς στον σύντροφό σου πώς σε κάνει να νιώθεις και γιατί. Αυτό θα βοηθήσει και τους δύο να κατανοήσετε καλύτερα ποιες λύσεις υπάρχουν.

  • Συζητήστε τις «κόκκινες γραμμές» 

Το παλιό καλό ρητό «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους» ισχύει και για τις σχέσεις σου. Μίλα με ειλικρίνεια για τα πράγματα που σε κάνουν να αισθάνεσαι άβολα, τι δεν δέχεσαι για κανέναν λόγο και με τι είσαι οκ. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τον σύντροφό σου. Κάθε ζευγάρι έχει τον δικό του κώδικα επικοινωνίας και ευδοκιμεί σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες, οπότε δεν υπάρχει ακριβώς «λάθος και σωστό». Το ζήτημα είναι να συμφωνείτε και οι δύο για τους όρους πάνω στους οποίους δομείται η σχέση.

Και αν διαφωνείτε;

Δεδομένου ότι οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν τόσο διαφορετικές ιδέες για το τι σημαίνει φλερτ, μπορεί ο ορισμός σου να διαφέρει από αυτόν του συντρόφου σου. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα ζευγάρια δεν μπορούν να ξεπεράσουν αυτό το ζήτημα.

 

Η συζήτηση γύρω από τα αδιαπραγμάτευτα και σαφή όρια του καθενός, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, είναι ένας τρόπος για να βεβαιωθείς ότι τόσο εσύ, όσο και ο σύντροφός σου, αισθάνεστε άνετα στη σχέση. Είναι επίσης σημαντικό να σκεφτείς εάν εσύ ή ο σύντροφός σου είστε υπερβολικά προσκολλημένοι στη σχέση, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ανούσιες κατηγορίες. Εάν ισχύει κάτι τέτοιο, μπορείτε να αναζητήσετε βοήθεια για να μάθετε να αναγνωρίζετε και να αντιμετωπίζετε αυτές τις συμπεριφορές με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Τα ζευγάρια που διαφωνούν σχετικά με τους ορισμούς τους για το φλερτ, συχνά καταφεύγουν στην περιφρόνηση, στην κριτική και στη συνεχή γκρίνια. Η δυσαρέσκεια αυτή μπορεί  να οδηγήσει σε κρυφά φλερτ. Γεγονός που κάνει πιο πιθανή και την απιστία.