ΣΧΕΣΕΙΣ

Πότε η απιστία μπορεί να είναι μια φεμινιστική πράξη self-care;

iStock

Λίγο-πολύ, όλοι έχουμε αναπτύξει μια ρουτίνα αυτοφροντίδας. Ίσως είναι ένα δείπνο στο αγαπημένο σου εστιατόριο, ένα ραντεβού για mani-pedi ή μια βόλτα με τις κολλητές σου. Ή, όπως προτείνει ένα νέο podcast, μια παράνομη σχέση.

Στο podcast She Wants More, η δημοσιογράφος και συγγραφέας Jo Piazza, εξερευνά το θέμα της γυναικείας απιστίας. Η Piazza πήρε συνεντεύξεις από δεκάδες γυναίκες που έχουν απατήσει τους συντρόφους τους, αφού άκουσε για μια άνοδο παράνομων σχέσεων στον προσωπικό της κοινωνικό κύκλο. «Σε αυτό το θέμα, ήμουν λίγο επικριτική», δηλώνει η ίδια σε συνέντευξή της. Αλλά τελικά, ανακάλυψε μια σειρά από κίνητρα για αυτές τις απιστίες και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μπορεί να είναι μια φεμινιστική πράξη self-care.

Πότε η απιστία μπορεί να είναι μια φεμινιστική πράξη αυτοφροντίδας; Unsplash

Δεν ακούμε συχνά για γυναίκες που βγαίνουν από τις σχέσεις τους, αναζητώντας σεξ και αγάπη. Και όταν ακούμε, συνήθως η ηθική τους, στην καλύτερη περίπτωση αμφισβητείται. Από την άλλη, το στερεότυπο cool προφίλ στο κεφάλαιο «απιστία», είναι ένας άντρας που έχει μια παράνομη σχέση πίσω από την πλάτη της γυναίκας του. Ωστόσο, αυτό μπορεί να αλλάξει. Αν και είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν τα δεδομένα, η Piazza λέει ότι οι ειδικοί πιστεύουν ότι η γυναικεία απιστία έχει αυξηθεί τα τελευταία 5 έως 10 χρόνια. Το 2018, μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι millennial γυναίκες, απατούν λίγο περισσότερο από τους άνδρες.

Το She Wants More διερευνά, γιατί οι γυναίκες επιδιώκουν παράνομες σχέσεις και πώς αυτές οι σχέσεις αλλάζουν τη ζωή τους. Μερικές από τις γυναίκες με τις οποίες μίλησε η Piazza, έδωσαν κάποιες κλασικές απαντήσεις, μιλώντας για το τι τις οδήγησε στην απιστία. Δεν ήταν ευτυχισμένες ή σεξουαλικά ικανοποιημένες από τους συντρόφους τους. Ωστόσο και μεταξύ άλλων παραγόντων, βρήκε επίσης και μια σύνδεση με την πανδημία του Covid-19.

Γιατί η γυναικεία απιστία μπορεί να είναι μια φεμινιστική πράξη;

«Είναι ένας τρόπος για τις γυναίκες να πάρουν πίσω τους πατριαρχικούς περιορισμούς που παραδοσιακά υφίστανται», δηλώνει η Piazza και υπογραμμίζει:

«Μια καλή σύζυγος είναι μια πιστή σύζυγος. Θεωρία που χρονολογείται από τη δημιουργία θρησκευτικών ιδεωδών στη Βίβλο. Οι γυναίκες πια χαράσσουν τα δικά τους μονοπάτια. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα μια παράνομη σχέση, αλλά το να έχεις την επιλογή για μια τέτοια σχέση, αυτό είναι μια πολύ φεμινιστική πράξη. Αντιμετωπίζει αυτό το τεράστιο στίγμα ότι το σεξ εκτός γάμου, είναι ένα από τα χειρότερα αμαρτήματα που θα μπορούσε να διαπράξει μια γυναίκα. Για τους άνδρες, δεν νομίζω ότι υπάρχει στίγμα. Οι περισσότεροι θα πουν, “περνά  κρίση μέσης ηλικίας και κάνει σεξ με μια νεότερη γυναίκα”. Είναι τόσο συνηθισμένο. Και όμως κάθε φορά που βλέπουμε μια γυναίκα να το κάνει αυτό, είναι σκάνδαλο.»

Είναι υπερβολικό να πούμε ότι η απιστία μπορεί να είναι είναι μια πράξη self-care;

Σύμφωνα με την Piazza, καθόλου. «Μίλησα με γυναίκες που υποστηρίζουν ακράδαντα ότι η απιστία, λειτουργεί για εκείνες ως πράξη αυτοφροντίδας. Είναι κάτι που κάνουν για τον εαυτό τους. Δεν κάνουν μασάζ. Δεν κάνουν γιόγκα. Έχουν μια παράνομη σχέση. Αλλά επίσης, αυτές οι γυναίκες λένε ότι φροντίζουν καλύτερα τον εαυτό τους, ακριβώς λόγω της απιστίας τους. Είναι με κάποιον που τελικά τις βλέπει ξανά, ή με διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι ο σύντροφός τους.

Ποιοι είναι οι λόγοι που οδηγούν τις γυναίκες στην απιστία;

Το podcast She Wants More είναι εμπνευσμένο από το A Passion for More, το βιβλίο της Susan Shapiro Barash, που καθόρισε τέσσερις λόγους για τους οποίους οι γυναίκες έχουν παράνομες σχέσεις: Για ενδυνάμωση, για σεξ, για αγάπη και για αυτοεκτίμηση. Όμως η Piazza, ανακάλυψε και κάποιους άλλους λόγους που οι γυναίκες έχουν σχέσεις αυτή τη στιγμή.

«Οι γυναίκες λαχταρούν την αυτονομία πάνω στο σώμα τους. Μια αυτονομία που βλέπουμε ότι περιορίζεται από κυβερνήσεις ανά τον κόσμο. Πολλές από τις γυναίκες με τις οποίες μίλησα, είπαν ότι αφού άρχισαν να κάνουν παιδιά, ένιωθαν ότι το σώμα τους, δεν τους ανήκε. Ήταν πάντα κάποιου άλλου: Tου συζύγου τους, των παιδιών τους. Μεγάλωναν ένα παιδί, τάιζαν ένα παιδί, φρόντιζαν ένα παιδί. Υπάρχει τόση σωματικότητα που εμπλέκεται σε αυτό. Ήθελαν το σώμα τους να είναι μόνο δικό τους. Από την άλλη και η πανδημία του Covid-19 σίγουρα κλιμάκωσε αυτήν την αίσθηση, επειδή οι άνθρωποι ήταν τόσο κοντά με τους συζύγους τους, με τις οικογένειές τους. Οι γυναίκες ήθελαν πάλι κάτι μόνο για τον εαυτό τους».

Μύθοι και αλήθειες για έναν «ευτυχισμένο γάμο»

Στο πρώτο επεισόδιο του She Wants More, η Piazza μιλά με μια 30χρονη μαμά δύο παιδιών, που είναι παντρεμένη εδώ και 15 χρόνια. Ένιωθε ότι ο σύζυγός της τα είχε παρατήσει και έπρεπε εκείνη να κάνει όλη τη συναισθηματική δουλειά στη σχέση τους, έτσι άρχισε να έχει σχέσεις.

«Είναι μύθος ότι οι άνδρες θέλουν σεξ περισσότερο από τις γυναίκες. Αλλά πιστεύω ότι οι γυναίκες ποθούν περισσότερο συναισθηματικές συνδέσεις και ψυχολογικό χώρο από τους άνδρες», δηλώνει η Piazza και συμπληρώνει: «Όταν οι γυναίκες καλούνται να κάνουν όλη τη συναισθηματική δουλειά σε έναν γάμο, αυτό είναι ένα σημαντικό βάρος. Σε κάνει να νιώθεις ότι δεν θέλεις πια να είσαι σωματικά κοντά με τον σύζυγό σου. Και τελικά θέλεις να αναζητήσεις αυτή τη σύνδεση με κάποιον άλλο».

Οι περισσότερες γυναίκες είπαν μάλιστα στην Piazza, ότι πιστεύουν ότι η εξωσυζυγική σχέση βελτίωσε το γάμο τους.

«Τις έκανε πιο ευτυχισμένες. Απέκτησαν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην κρεβατοκάμαρα με τον σύζυγό τους, γιατί ένιωθαν ότι μπορούσαν να ζητήσουν αυτό που ήθελαν και ήξεραν πώς να διασκεδάσουν λίγο καλύτερα. Με λίγα λόγια αισθάνθηκαν ξανά πιο επιθυμητές».

Απιστία = Χωρισμός;

Σύμφωνα με την Piazza όχι απαραίτητα:

«Πιθανότατα έχεις ακούσει πολλούς να λένε «Αν πρόκειται να απατήσεις, απλά πρέπει να χωρίσεις», σωστά; Αλλά πολλοί άνθρωποι, δεν θέλουν να αφήσουν τους συζύγους τους. Σε πολλούς ανθρώπους αρέσει πολύ ο σύζυγός τους. Στην πραγματικότητα, πολλοί γάμοι είναι επιχειρηματικές συνεργασίες. Τρέχετε μια ζωή μαζί, έχετε ένα σπίτι μαζί, μεγαλώνετε παιδιά μαζί. Αν όλα αυτά λειτουργούν, και μόνο το σεξ όχι, γιατί να τα απαρνηθείς όλα αυτά;».