ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Με πόσα τούβλα έχεις χτίσει τη ζωή σου;

Unsplash

Γκρινιάζουμε συνεχώς για τους ακατάλληλους συντρόφους που προσελκύουμε στη ζωή μας, αλλά μήπως τελικά εμείς οι ίδιοι τους προσκαλέσαμε ωθούμενοι από τα πιο λάθος κίνητρα;

Από την Τζιλ Δούκα MBA, MCC*

Θέλω να φανταστείς την καρδιά σου. Αγνή και τέλεια, όπως τη στιγμή της σύλληψής σου. Τη στιγμή που αποφασίζεις να βγεις στον υπέροχο κόσμο μας, ζεις μια από τις πιο τραυματικές στιγμές σου, τη γέννησή σου.

Κι αν γεννήθηκες εύκολα, η αλλαγή από ένα ασφαλές περιβάλλον σε ένα κρύο μέρος όπου κάποιος σε τραβά προς τα έξω, ύστερα σε χτυπά στην πλάτη, σου σταματά την αναπνοή (κόβοντας τον ομφάλιο λώρο), σε πλένει και μετά (αν είσαι τυχερός) σε δίνει στη μητέρα σου είναι μια αλλαγή τρομακτική, οδυνηρή και ένα τεράστιο σοκ.

Εκείνη τη στιγμή αρχίζουμε να χτίζουμε έναν «τοίχο» γύρω από την καρδιά μας. Ένα ένα τούβλο, ξεκινώντας ήδη από τη γέννησή μας.

Ένα άλλο τούβλο στη συνέχεια είναι ο αποχωρισμός από τη μαμά μας πηγαίνοντας στο σχολείο. Ο πρώτος μας έρωτας – αυτό και αν είναι μεγάλο τούβλο. Εκτός και αν ο σύντροφός σου ήταν ο σχολικός σου έρωτας.

Μικρά τούβλα γύρω από την αγνή και τέλεια καρδιά μας είναι επιπλέον οι προσπάθειές μας να μιλήσουμε ενώ οι άλλοι γελούν εις βάρος μας, μια πιθανή αδεξιότητά μας για την οποία οι άλλοι μάς κοροϊδεύουν, η συνειδητοποίηση ότι στον μπαμπά αρέσουν και άλλες γυναίκες εκτός από τη μαμά, τα χτυπήματα που δεχόμαστε από τον οποιονδήποτε και η μη εκλογή μας στο συμβούλιο της τάξης μας.

Μικρότερα τούβλα ενδέχεται να είναι το να εισπράττουμε ένα οδυνηρό σχόλιο από τη θεία Τζένη για το πώς είμαστε ντυμένοι, το να μη μας αφήνουν να μιλήσουμε στην τάξη ενώ έχουμε σηκώσει το χέρι μας. Μεγάλα τούβλα είναι μια απόλυση, ένα διαζύγιο, η απώλεια ενός δικού μας ανθρώπου από τη ζωή μας.

Φτάνουμε σε κάποια ηλικία, και ο τοίχος είναι τόσο ψηλός, ώστε η αγνότητα και η τελειότητα έχουν θαφτεί. Κοιτάζουμε γύρω μας και βλέπουμε μόνο εχθρούς. Ο κόσμος κατακλύζεται από ανθρώπους που προσπαθούν να μας κάνουν κακό, και η δουλειά μας είναι να προστατέψουμε τον εαυτό μας.
Όλα εξαρτώνται, λοιπόν, από τον ρόλο που δίνουμε εμείς στον σύντροφό μας.

Αν επιλέξαμε κάποιον για να μας νταντέψει, πρέπει να αποδεχτούμε πως θα ζήσουμε μια σχέση υποκατάστασης των παιδικών μας απωθημένων. Ζητιανεύουμε από τον σύντροφό μας να μας κλείσει τις συναισθηματικές πληγές που μας προκάλεσαν οι γονείς ή το οικογενειακό μας περιβάλλον στην ευαίσθητη ηλικία μας. Αλλά αυτό το κίνητρο είναι αναπόφευκτο να σκάσει σαν μια τεράστια φούσκα όταν το Εγώ του συντρόφου μας επαναστατήσει.

Δεν φταίει, λοιπόν, κάποιος μαγνήτης κακοτυχίας με τον οποίον είμαστε εφοδιασμένοι. Τις περισσότερες φορές φταίει που μπαινουμε σε μια σχέση με τις πιο λανθασμένες προτεραιότητες και ανάγκες. Τα κενά που ζητάμε να μας αναπληρώσει ο σύντροφός μας, μονάχα ένας μπορεί να τα γεμίσει.

Εμείς οι ίδιοι. Με το να ξαναμεγαλώσουμε τον εαυτό μας με όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που θέλουμε και που δεν πήραμε στην παιδική μας ηλικία. Κι αν μεγαλώσουμε εμείς, με αυτόν τον τρόπο θα ενηλικιωθούν και οι επιλογές μας στην ερωτική μας ζωή.

Πάρε την ευκαιρία για μια δωρεάν life coaching συνεδρία με την Τζιλ, για να δοκιμάσεις χωρίς καμία περαιτέρω δέσμευση πόσο αποτελεσματικό είναι το lifecoaching.

*Master Certified Business and Leadership Coach by International Coaching Federation

Διαπιστευμένη lifecoach στο 4% των coaches παγκοσμίως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Coaching Βραβευμένη συγγραφέας παγκόσμιου bestseller Αγάπη Τώρα, Ευ Ζην Τώρα, Ξαφνικά Τώρα, Ομιλήτρια διεθνούς φήμης, διευθύντρια σπουδών www.globalacademyofcoaching.com