ΥΓΕΙΑ

3 λόγοι που νυστάζεις μετά τη γυμναστική (και 3 τρόποι για να το αποφύγεις)

Unsplash

Πηγαίνεις στο γυμναστήριο (τηρώντας πάντα τους νέους κανονισμούς ασφαλείας), κάνεις τη γυμναστικούλα σου, επιστρέφεις στο σπίτι. Η πρώτη σου σκέψη -και ανάγκη-, είναι να πέσεις έτσι λίγο στο κρεβάτι να πάρεις έναν υπνάκο.

Αν και είναι φυσιολογικό να νιώθεις μυικά κουρασμένη, το να νυστάζεις δεν είναι και πολύ καλή ένδειξη. Σημαίνει ότι δεν φέρεσαι στο σώμα σου όπως θα έπρεπε. Παρακάτω θα βρεις τους 3 συνηθισμένους λόγους που σου συμβαίνει, αλλά και 3 tips για να μην φτάσεις σε αυτό το σημείο.

Δεν κοιμάσαι όσο πρέπει (λογικό να νυστάζεις)

Βαρέθηκες να το ακούς, το ξέρω. Είναι όμως μία πραγματικότητα. Εκτός του ότι κουτουλάς την άλλη μέρα, υπάρχουν και άλλα πράγματα που σου συμβαίνουν. Επιβραδύνεται ο μεταβολισμός, ο οποίος ευθύνεται για τη λειτουργία των κυττάρων. «Αυτό σημαίνει ότι η καρδιά, ο εγκέφαλος, η ροή του αίματος και τα όργανα βασίζονται στον μεταβολισμό σου. Ο βασικός παράγοντας που σχετίζεται με τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού είναι ο ύπνος», λέει η διατροφολόγος Samantha Cassetty, υπενθυμίζοντας ότι η έλλειψη σημαίνει πολλά περισσότερα από απλή κούραση.

Αφυδάτωση

Αν γυμνάζεσαι (και είναι και καλοκαίρι) και μετά νιώθεις απίστευτη κούραση, μπορεί να σημαίνει ότι είσαι αφυδατωμένη. Σύμφωνα με μικρή έρευνα του 2012 που έγινε σε 25 γυναίκες, οι ειδικοί κατέληξαν στο ότι εκείνες που ήταν ελαφρώς αφυδατωμένες, παρουσίασαν συμπτώματα πονοκεφάλων, κούρασης και απώλειας συγκέντρωσης.

Δεν καταναλώνεις τις σωστές τροφές

Το φαγητό είναι το καύσιμο που χρειάζεσαι για να μετατρέψεις τα λίπη και τα σάκχαρα σε ενέργεια. Αν τρως σωστά, δύσκολα θα νιώσεις νύστα μετά τη γυμναστική. Παρακάτω θα βρεις τις τροφές που αποτρέπουν την κούραση.

3 τρόποι να μην νυστάζεις μετά τη γυμναστική

Οι σωστές τροφές (και δεν θα νυστάζεις)

Έρευνα έχει δείξει ότι είναι καλύτερο να τρως ένα σνακ αμέσως μετά τη γυμναστική, παρά να περιμένεις μισή ώρα. Τα κρακεράκια ολικής με λίγο χούμους είναι ένα σνακ φουλ στην πρωτεΐνη αλλά και στον απαραίτητο υδατάνθρακα που χρειάζεσαι για ενέργεια. Τα αυγά (και όχι μόνο τα ασπράδια) είναι το απόλυτο σνακ με πρωτεΐνη, που προστατεύει την υγεία του εγκεφάλου και των οστών. Για όσους δυσκολεύονται να φάνε κάτι αμέσως μετά τη γυμναστική, το Αμερικάνικο Συμβούλιο Άσκησης προτείνει ένα ρόφημα. Το σοκολατούχο γάλα χαμηλό σε λιπαρά, για ένα mix πρωτεΐνης, υδατάνθρακα και νερού.

Stretching χαλάρωσης

Η χαλάρωση μετά την άσκηση είναι το πιο σημαντικό κομμάτι. Σύμφωνα με το American Heart Association, «η καρδιά σου συνεχίζει να χτυπάει πιο γρήγορα, η θερμοκρασία του σώματος είναι υψηλότερη και τα αγγεία διαστέλλονται. Αν σταματήσεις γρήγορα, μπορεί ακόμα και να λιποθυμήσεις». Χρειάζεσαι το stretching όσο και τη γυμναστική για να αποφύγεις τη μυική ξηρότητα, για να χαλαρώσει το νευρικό σύστημα και για να αποκτήσεις μεγαλύτερη ευλυγισία.

Νερό και ύπνος

Τα είπαμε και πριν. Αύξησε το νερό που πίνεις, γιατί θα το χρειαστεί πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τη γυμναστική σου. Ο ύπνος αλλά και η σταθερότητά του είναι πολύ σημαντικά για τη συνολική λειτουργία του οργανισμού σου. Αν νυστάζεις μετά τη γυμναστική, σημαίνει ότι ήρθε η ώρα για μερικές αλλαγές.