ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Λατρεύεις ή μισείς το φθινόπωρο; Υπάρχει ψυχολογική εξήγηση και για τα δύο

Unsplash

Μπορεί να είμαστε στα μισά του Σεπτέμβρη, αλλά είναι πολλοί που παίρνουν τώρα την καλοκαιρινή τους άδεια. Ακούς ακόμα τα τζιτζίκια, ζεσταίνεσαι και κοιμάσαι με κλιματισμό και κυκλοφορείς ακόμα με σανδάλια. Εσύ μπορεί να το απολαμβάνεις αλλά υπάρχουν και εκείνοι που προσμένουν το φθινόπωρο από τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο και καθηγήτρια στο Chapman University, Amy Jane Griffiths, οι άνθρωποι ανυπομονούν για το φθινόπωρο και πιο χαμηλές θερμοκρασίες γιατί αυτές είναι οι εποχές που συνδέονται με παραδόσεις και όμορφες αναμνήσεις. Βρίσκεις αφορμές για εορταστικά τραπέζια, επιτραπέζια στο σπίτι και χαλαρές στιγμές με φίλους. Αν μιλάμε ειδικά για τη φετινή χρονιά, η ανάγκη για ασφάλεια και ζεστασιά έχει γίνει σχεδόν επιτακτική.

Πώς σε επηρεάζει η θερμοκρασία

Ακόμα και αν το δούμε βιολογικά, οι χαμηλές θερμοκρασίες προκαλούν θετικά συναισθήματα. Το 2012, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το κρύο έκανε αρκετούς ανθρώπους να επιλέγουν ταινίες που σχετίζονται με «ψυχολογική ζεστασιά». Όπως οι ρομαντικές κομεντί. Αυτό που εσύ αποκαλείς «να χουζουρέψουμε στον καναπέ με κουβερτούλα και Netflix». Και το φθινόπωρο σου δίνει αυτή τη δυνατότητα γιατί οι θερμοκρασίες δεν είναι ακόμα πολύ χαμηλές.

Για εσένα που μισείς το φθινόπωρο

Στον αντίποδα, υπάρχουν οι «57 Αυγούστου». Όλοι έχουμε τέτοιους φίλους, αρκεί να μην προκαλούν με posts στο Instagram. Είναι οι απόλυτοι αρνητές του φθινοπώρου και του χειμώνα και μην τους κατηγορείς αν διαφωνείς. Υπάρχει εξήγηση και για αυτούς. «Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν αυτό που οι ειδικοί λέμε εποχιακές πεποιθήσεις, όπως «υπολειτουργώ τον χειμώνα». Και όσο περισσότερο το πιστεύουν, τόσο πιθανότερο είναι να πέσουν σε βαριά μελαγχολία το φθινόπωρο ή τον χειμώνα. Μπορεί όμως να μισείς το φθινόπωρο επειδή δεν έχει θετικές παιδικές αναμνήσεις, όπως το πρώτο γκρουπ ή επειδή νιώθεις την κοινωνική πίεση να συμφωνήσεις με αυτό που λένε οι άλλοι.

Η φετινή χρονιά θα είναι σίγουρα διαφορετική για όλους. Αυτό το φθινόπωρο θα έχει αλλαγές στις συναθροίσεις, θα υπάρχουν περιορισμοί και η γενική ανησυχία δεν σε αφήνουν να χαρείς όπως κάθε άλλη χρονιά. Το βασικό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι δεν πρέπει να πιέζεις τον εαυτό σου να νιώσει ή να κάνει κάτι που δεν θέλει. Προσαρμόσου στα νέα δεδομένα χωρίς να χάσεις τον εαυτό σου.