ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Έχεις στρες και βλέπεις αγχωτικά όνειρα; Μπορείς τα μειώσεις (μαζί με το άγχος)

Unsplash

Πάντα υπάρχει μία χρονική περίοδος μέσα στην οποία βλέπεις περισσότερα όνειρα άγχους από το συνηθισμένο. Και όταν αυτό συμβαίνει, χαλάει η διάθεσή σου και κατ’ επέκταση, ο ύπνος. Ποιος ζήτησε εξάλλου να δει τον εαυτό του γυμνό στο σχολείο ή να ξαναδίνει εξετάσεις;

«Υπάρχουν δύο είδη ονείρων άγχους. Το ένα είναι αυτό που επαναλαμβάνεται και μπορεί να το βλέπεις κάθε βράδυ, χωρίς παραλλαγές. Και σε επηρεάζει στην πραγματική ζωή. Είναι τα όνειρα άγχους με ξεκάθαρο μήνυμα και ίσως μας βοηθήσουν στο πώς να αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα», εξηγεί ο ειδικός ύπνου, Neil Stanely.

Το άλλο είδος είναι τα όνειρα άγχους που βλέπουμε και θυμόμαστε μετά γιατί βιώνουμε καθημερινή πίεση. «Θυμόμαστε μόνο τα όνειρα που μας κάνουν και ξυπνάμε ενώ τα βλέπουμε. Συνήθως βλέπουμε 4-5 όνειρα κάθε βράδυ, αλλά τελικά θυμόμαστε ένα ή δύο. Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Dream Research (2020) έδειξε ότι το άγχος σχετίζεται με το πόσο εύκολα μας ξυπνούν τα όνειρα.

Η λύση για να μειώσεις τα όνειρα άγχους

Η απάντηση είναι αναμενόμενη. Όσο καλύτερα και πιο ποιοτικά κοιμάσαι, τόσο μειώνεται η πιθανότητα να βλέπεις ή να θυμάσαι όνειρα άγχους. Τουλάχιστον αυτά που σε ξυπνούν αλλά δεν σου προκαλούν ιδιαίτερο άγχος. Ξεφορτώσου τις οθόνες πριν τον ύπνο, διάβασε ένα βιβλίο, κάνε σεξ, διαλογισμό και οτιδήποτε σε βοηθά.

Τι να κάνεις με τα όνειρα που σε επηρεάζουν

Εδώ μιλάμε για μία πιο περίπλοκη περίπτωση. Τα βαριά όνειρα άγχους προσπαθούν κάτι να σου πουν. Επικεντρώσου σε αυτά που έχουν ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο και πού καταλήγουν. Μαζί με τη βοήθεια ειδικού, μπορείς να φτάσεις στη ρίζα και να δεις τι συμβολίζει στην πραγματικότητα ένα όνειρο άγχους και πώς αυτό σχετίζεται με τη ζωή σου. Αλλά μην ενισχύεις αυτά τα όνειρα βλέποντας ταινίες που σε επηρεάζουν και πθροδοτούν κάποιο φόβο σου.