FITNESS

Κρύο ή ζεστό νερό; Τι είναι καλύτερο να πίνεις τελικά;

Pexels

Καταρχάς, αν δεν έχεις ακόμα πιει αρκετό νεράκι σήμερα, τώρα είναι μια καλή στιγμή. Αλλά έχει σημασία αν είναι κρύο ή σε θερμοκρασία δωματίου; Η σύντομη απάντηση είναι ότι εξαρτάται.

Η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού, είναι απαραίτητη για την επιβίωση και την εύρυθμη λειτουργία του. Για τους περισσότερους ανθρώπους συνιστάται να πίνουν περίπου 2 λίτρα νερού καθημερινά. Ωστόσο, υπάρχει μια αντιμαχόμενη συζήτηση σχετικά με το αν θα έπρεπε πραγματικά να πίνουμε κρύο ή σε θερμοκρασία δωματίου νερό.

Pexels

 Νερό σε θερμοκρασία δωματίου

Η κατανάλωση νερού σε θερμοκρασία δωματίου, προτιμάται από πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς. Παραδοσιακές πρακτικές όπως η Αγιουρβέδα, υποδηλώνουν ότι είναι πιο ωφέλιμο η κατανάλωση νερού σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Μία από τις πιο κοινές συμβουλές σε αυτή την πρακτική, είναι να πίνεις ένα ποτήρι ζεστού νερού το πρωί, καθώς έτσι «ξυπνά» το πεπτικό σύστημα. Η Αγιουρβέδα αμφισβητεί επίσης την αποτελεσματικότητα του κρύου, σε ό,τι έχει να κάνει με την καλύτερη πέψη. Τα δροσερά ποτήρια φυσικά, δεν απαγορεύονται. Απλώς είναι καλύτερο να μην καταναλώνονται μαζί με το φαγητό ή μία με δύο ώρες, μεταξύ των γευμάτων. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να δροσιστείς, χωρίς να επιβαρύνεις τη διαδικασία της πέψης.

Από την άλλη, σύμφωνα με τη δυτική ιατρική, η θερμοκρασία του νερού, δεν παίζει κανένα ρόλο στην πέψη. Τουλάχιστον για τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, για τα άτομα που πάσχουν από αχαλασία οισοφάγου, τα πράγματα αλλάζουν. Η αχαλασία είναι μια παθολογική κατάσταση, κατά την οποία ο οισοφάγος δεν μπορεί εύκολα να μεταφέρει τροφή και υγρά στο στομάχι, επειδή ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας, που συνδέει τον οισοφάγο με το στομάχι, δεν ανοίγει. Σε αυτή την περίπτωση η κατανάλωση ζεστού ή σε θερμοκρασία δωματίου νερού, μπορεί να βοηθήσει τον κάτω οισοφαγικό σφιγκτήρα να χαλαρώσει, ενώ το κρύο επιδεινώνει την κατάσταση.

Μία επίσης επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη, είναι ότι το κρύο συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, εμποδίζοντας την απορρόφησή του νερού. Ενώ το πιο ζεστό, διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία αυξάνοντας τα επίπεδα απορροφητικότητας στον οργανισμό.

Επιπλέον, εάν είσαι επιρρεπής σε ημικρανίες, μπορεί να χρειάζεται να προσέχεις τη θερμοκρασία του νερού που καταναλώνεις. Σχετική μελέτη, συνέδεσε την κατανάλωση κρύου νερού ως έναυσμα για πονοκεφάλους. Ειδικά οι γυναίκες που παρουσίασαν μία ή περισσότερες ημικρανίες σε διάστημα 12 μηνών, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν ημικρανία πίνοντας κρύα ποτήρια νερού.

Και τι γίνεται με το παγωμένο;

Ενώ η μία θερμοκρασία νερού δεν είναι απαραίτητα καλύτερη από την άλλη, σχετική μελέτη, αποκάλυψε ότι οι αθλητές που έπιναν κρύο νερό μετά την άσκηση, είχαν λιγότερο σημαντική αύξηση στη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος. Επίσης μπορούν να καθυστερήσουν την άνοδο της θερμοκρασίας του σώματος, κατά τη διάρκεια της άσκησης. Επιπρόσθετα, η χαμηλή θερμοκρασία, βοήθησε στη βελτίωση της απόδοσης στα άλματα για το 49% των συμμετεχόντων, αλλά μείωσε ελαφρώς την απόδοση τους σε ασκήσεις που εκτελούνται στον πάγκο.

Οι ειδικοί επίσης συμβουλεύουν πως η κατανάλωση κρύου νερού, είναι προτιμότερη αν πρόκειται να γυμναστείς σε συνθήκες καύσωνα και γενικά υψηλών θερμοκρασιών. Σε κάθε περίπτωση παγωμένο ή όχι, το πιο σημαντικό από όλα είναι να φροντίζεις να ενυδατώνεις επαρκώς τον οργανισμό σου.