ΕΡΕΥΝΑ

Ο λόγος που οι ημικρανίες είναι κυρίως γυναικεία υπόθεση, σύμφωνα με νέα έρευνα

Σα να σου πιέζουν το κεφάλι μέσα σε μία πρέσα. Σα να σε τρυπάνε από τη μία πλευρά, κι όταν τα πράγματα χειροτερεύουν, ένας πόνος οξύς πόνος που διαπερνά το κεφάλι σου όπως ένα μαχαίρι. Κλείνεις τα μάτια για ν' ανακουφιστείς, παλεύεις να κοιμηθείς για να ξεχάσεις, μετράς πόσα ποτήρια νερό ήπιες σήμερα, μήπως και φταίει αυτό, η αφυδάτωση. Αποφεύγεις τις οθόνες γιατι σε κουράζουν, ψάχνεις για παυσίπονα και κάπου να βολευτείς. Το μόνο που σκέφτεσαι είναι να περάσει αυτή η άτιμη η ημικρανία.

Πρόκειται για μία χρόνια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες μέτριες έως έντονες κεφαλαλγίες, συχνά σε συνδυασμό με μια σειρά από συμπτώματα του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Η λέξη «ημικρανία» προέρχεται από την ελληνική γλώσσα και σημαίνει «πόνος στη μία πλευρά του κεφαλιού» κι όπως πιστεύεται, οφείλεται σε ένα μίγμα περιβαλλοντικών και γενετικών παραγόντων, όπως είναι η κληρονομικότητα, με τη βασική αιτία να παραμένει άγνωστη. Υπολογίζεται ότι οι ημικρανίες επηρεάζουν το 10% του πληθυσμού κατά κύριο λόγο άτομα ηλικίας 25-55 ετών και σε τριπλάσιο ποσοστό, γυναίκες.

Ο λόγος είναι οι ορμόνες και ειδικότερα τα οιστρογόνα, τα οποία φυσιολογικά υπάρχουν στο γυναικείο οργανισμό όπως αντίστοιχα η τεστοστερόνη στους άντρες. Τα οιστρογόνα διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην πορεία του κύκλου της  γυναίκας πραγματοποιώντας αυξομειώσεις, ανάλογα με τις φάσεις. Παράλληλα, διατηρούν τη θερμοκρασία του σώματος σταθερή, ρυθμίζουν την παραγωγή χοληστερόλης και κολλαγόνου, ενώ συμβάλλουν ακόμα και στην αντοχή των οστών. Η υψηλή συγκέντρωση οιστρογόνων, όπως επιβεβαιώνει νέα έρευνα του Αμερικανικού Ινστιτούτου Έρευνας Ημικρανίας, μπορεί να πυροδοτήσει τον εγκεφάλο και να προκαλέσει εξαντλητικές ημικρανίες, οι οποίες, όπως επιβεβαιώνουν γυναίκες που υποφέρουν συχνά κυρίως κατά το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, ή στην περίδο, είναι διαφορετικές και πιο επώδυνες από τον κοινό πονοκέφαλο. Μία θεωρία που συνάδει με το πόρισμα της συγκεκριμένης έρευνας είναι πως τα οιστρογόνα ελέγχουν τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου και είναι ικανά να αλλάξουν την αντίληψη του ατόμου για τον πόνο. Σε ακραίες περιπτώσεις μάλιστα, συστήνεται ορμονοθεραπεία, ακόμα και με τεστοστερόνη, η οποία έχει καταγραφεί πως ανακουφίζει τον πόνο της ημικρανίας.