ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ TIPS

Καφές με γάλα: Τι ισχύει τελικά; Είναι υγιεινός ή όχι;

Unsplash

Το γάλα στον καφέ είναι για πολλούς ένας από τους καλύτερους και πιο αγαπημένους γευστικούς συνδυασμούς, ιδιαίτερα για εκείνους που αποφεύγουν τη ζάχαρη στη διατροφή τους. Ωστόσο, αρκετές έρευνες, έχουν καταδείξει πως ίσως δεν πρόκειται για ένα εξίσου υγιεινό combo.

Μια νέα όμως επιστημονική μελέτη διαπίστωσε ότι η προσθήκη γάλακτος στον καφέ, θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση της φλεγμονής.

Η μελέτη, εξέτασε τα κύτταρα για να δει τι συμβαίνει όταν οι πολυφαινόλες, ενώσεις που απαντώνται φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα όπως ο καφές, συνδυάζονται με πρωτεΐνες. Δεδομένου ότι οι κόκκοι καφέ είναι φυσικά γεμάτοι με πολυφαινόλες και το γάλα περιέχει πρωτεΐνες, οι ερευνητές εξέτασαν εάν τα μόρια θα συνδεθούν μεταξύ τους στον καφέ με γάλα.

Τα μόρια, στην πραγματικότητα, συνδέθηκαν μεταξύ τους και ως αποτέλεσμα, τα εκτεθειμένα κύτταρα ήταν δύο φορές πιο αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της φλεγμονής σε σύγκριση με τις πολυφαινόλες μόνο. Αυτό σημαίνει ότι μόνο με την προσθήκη γάλακτος στον πρωινό καφέ σου, θα μπορούσες να βοηθήσεις το σώμα σου να καταπολεμήσει τη φλεγμονή, δύο φορές πιο αποτελεσματικά.

Καφές και γάλα Unsplash

Τι είναι οι πολυφαινόλες και τι σχέση έχουν με τη φλεγμονή;

Οι πολυφαινόλες βρίσκονται σε πολλές φυτικές τροφές και περιλαμβάνουν φλαβονοειδή, φαινολικά οξέα, λιγνάνες και στιλβένια. Δρουν ως αντιοξειδωτικά βοηθώντας στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και βοηθούν στην προστασία από την κυτταρική βλάβη που συνήθως παρατηρείται με τη φλεγμονή.

Οι πολυφαινόλες μειώνουν το οξειδωτικό στρες, το οποίο συνήθως προκαλεί φλεγμονή. Η βιομηχανία τροφίμων χρησιμοποιεί στην πραγματικότητα πολυφαινόλες σε διάφορα τρόφιμα για να προσπαθήσει να βελτιώσει την ποιότητα, να αποτρέψει την αλλοίωση ή την αλλαγή της γεύσης. Με άλλα λόγια, οι πολυφαινόλες είναι ένα φυσικό συντηρητικό. Τρόφιμα πλούσια σε πολυφαινόλες είναι τα μούρα, διάφορα βότανα, μπαχαρικά, ξηροί καρποί, ο λιναρόσπορος, οι ελιές, το τσάι, το κόκκινο κρασί, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και ορισμένα λαχανικά.

Τι συμβαίνει όταν οι πολυφαινόλες συνδυάζονται με πρωτεΐνες, όπως με τον καφέ και το γάλα;

Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές προκάλεσαν φλεγμονή τεχνητά και εξέθεσαν αυτή τη φλεγμονή στα κύτταρα. Σε μια λοίμωξη, ο οργανισμός μας θα κινητοποιήσει τα λευκά αιμοσφαίρια για να καταπολεμήσουν τη μόλυνση και αυτό προκαλεί φλεγμονή στη διαδικασία. Τα κύτταρα της μελέτης που εκτέθηκαν στις πολυφαινόλες και τα αμινοξέα, φάνηκε να έχουν καλύτερη απόκριση στη μείωση της φλεγμονής σε σύγκριση με εκείνα με τις απλές πολυφαινόλες.

Επομένως, εάν πίνεις καφέ (πολυφαινόλες) και γάλα (αμινοξέα), ο συνδυασμός έχει πιο αντιφλεγμονώδες αποτέλεσμα συγκριτικά με την κατανάλωση σκέτου καφέ. Με χαμηλότερη φλεγμονή στο σώμα υπάρχει μικρότερος κίνδυνος κυτταρικής βλάβης και ιστού, κάτι που θα μπορούσε με τη σειρά του να σημαίνει μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης εκφυλιστικών ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον.

Άλλοι φυσικοί τρόποι για τη μείωση της φλεγμονής

Εκτός από την υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσιας σε πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες. Ο επαρκής ύπνος, η άσκηση και η διαχείριση του στρες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής, σύμφωνα με τους ειδικούς. Η κατανάλωση λιγότερων πρόσθετων σακχάρων, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα.