ΥΓΕΙΑ

Ο μόνος καφές που δεν πρέπει να πίνεις και γιατί δεν σου κάνει καλό

Pexels

Η κατανάλωση καφέ είναι ευεργετική για τον οργανισμό σου, αλλά μπορεί επίσης να είναι επιβλαβής αν συνηθίζεις να πίνεις το πρωινό σου καφεδάκι, με άδειο στομάχι.

Πρωινός καφές με άδειο στομάχι

Πολλές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει τα οφέλη του καφέ για την υγεία, όπως η χαλάρωση των μυϊκών πόνων, η βελτίωση της μνήμης, αλλά και η προστασία από τον διαβήτη και τη νόσο του Parkinson. Είναι όμως ασφαλές να πίνεις καφέ με άδειο στομάχι;

Όταν πίνεις ένα φλιτζάνι με άδειο στομάχι, μπορεί να προκαλέσει απελευθέρωση υδροχλωρικού οξέος στο πεπτικό σου σύστημα. Εάν αντιμετώπισες ποτέ γαστρίτιδα, ξέρεις ήδη πόσο επώδυνο μπορεί να είναι αυτό.

Ο μόνος καφές που δεν πρέπει να πίνεις Pexels

Μεγαλύτερος ο κίνδυνος για τις εγκύους

Ενώ η υπέρταση μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, οι έγκυες γυναίκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ένας αυξανόμενος αριθμός εγκύων γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες πάσχει από υπέρταση. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Εγκυμοσύνης, η υψηλή αρτηριακή πίεση επηρεάζει περίπου το 6 έως 8% των εγκύων γυναικών.

Το οξύ δρα ως «παραβίαση» της τροφής στο στομάχι μας. Όταν καταναλώνεις επίσης «βαριές» για την πέψη τροφές, μπορεί επίσης να προκληθεί δυσπεψία των πρωτεϊνών. Εάν το σώμα σου δεν μπορεί να αποσυνθέσει πλήρως τις πρωτεΐνες, αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως φλεγμονή του εντέρου, φούσκωμα, ερεθισμό και ακόμη και καρκίνο του παχέος εντέρου.

Γιατί ο καφές με άδειο στομάχι δεν είναι καλή ιδέα

Για αυτούς τους λόγους, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο καφές δεν πρέπει να καταναλώνεται ποτέ το πρωί. Ο λόγος είναι ότι θα αυξήσει πολύ γρήγορα το επίπεδο της κορτιζόλης και ο οργανισμός θα αργήσει να επιστρέψει στην κανονική του κατάσταση. Η κορτιζόλη είναι η ορμόνη, η οποία ελέγχει το βιολογικό μας ρολόι και την ικανότητα να μένουμε ξύπνιοι.

Επιπλέον, ο καφές με άδειο στομάχι θα αυξήσει το επίπεδο του οξέος στο στομάχι, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα και εμετό. Επομένως, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πρέπει να πίνεις καφέ μια ώρα μετά το ξύπνημα. Επιπλέον για να είναι ασφαλής η κατανάλωση καφέ, θα πρέπει να φας κάτι πριν, ακόμα κι αν αυτό είναι μόνο μια φέτα ψωμί.

Εάν είσαι από εκείνες που δεν μπορούν να ξεκινήσει τη μέρα τους χωρίς ένα φλιτζάνι καφέ, μην ανησυχείς. Υπάρχει ένα απλό κόλπο για να μειώσεις τις βλαβερές συνέπειες της κατανάλωσης καφέ με άδειο στομάχι. Απλά πρόσθεσε λίγο γάλα ή βούτυρο στον καφέ σου και είσαι έτοιμη.