ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 φυσικά γλυκαντικά για να αντικαταστήσεις τη ζάχαρη

Pexels

Η μείωση της πρόσληψης επεξεργασμένης ζάχαρης μπορεί να είναι δύσκολη. Αλλά δεδομένου του πόσο επιβλαβής μπορεί να είναι η ζάχαρη τόσο για την σωματική, όσο και την ψυχική υγεία, σίγουρα αξίζει τον κόπο.

Ευτυχώς, αρκετά φυσικά γλυκαντικά είναι πραγματικά υγιεινά. Είναι χαμηλά σε θερμίδες, χαμηλά σε φρουκτόζη και έχουν πολύ γλυκιά γεύση. Παρακάτω θα βρεις 6 φυσικά υποκατάστατα, που θα μπορούσαν να είναι πιο υγιεινές, εναλλακτικές λύσεις αν προσπαθείς να περιορίσεις ή να κόψεις εντελώς τη ζάχαρη από τη διατροφή σου.

6 φυσικά υποκατάστατα ζάχαρης Unsplash

1. Στέβια

Η στέβια είναι ένα πολύ δημοφιλές γλυκαντικό χαμηλών θερμίδων. Αρκετές, γλυκές ενώσεις βρίσκονται στα φύλλα στέβιας. Τα κυριότερα είναι η στεβιοσίδη και η ρεμπαουδιοσίδη Α. Και τα δύο είναι εκατοντάδες φορές πιο γλυκά από τη ζάχαρη, γραμμάριο προς γραμμάριο.

Επομένως, η στέβια είναι πολύ γλυκιά, αλλά ουσιαστικά δεν έχει θερμίδες. Επιπλέον, μερικές μελέτες, υποδηλώνουν ότι η στέβια μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία:

  • Μειώνει την πίεση 

Η στέβια μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης σε άτομα με υπέρταση. Ωστόσο, δεν επηρεάζει τα φυσιολογικά ή μόνο ήπια αυξημένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης.

  • Διατηρεί σε υγιή επίπεδα το σάκχαρο 

Η στέβια μπορεί να είναι μια χρήσιμη εναλλακτική λύση ζάχαρης για άτομα με διαβήτη και να βοηθήσει στη διατήρηση υγιών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η στέβια μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το μικροβίωμα του εντέρου.

2. Μελάσα

Κατά τη διαδικασία παρασκευής της ζάχαρης, ο χυμός που εξάγεται από το ζαχαροκάλαμο βράζεται μέχρι να κρυσταλλωθούν τα σάκχαρα. Το σιρόπι που μένει μετά την κρυστάλλωση είναι γνωστό ως μελάσα. Ο χυμός ζαχαροκάλαμου συνήθως υποβάλλεται σε τρεις κύκλους βρασμού και η μελάσα είναι το υποπροϊόν του τρίτου κύκλου βρασμού.

Η μελάσα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο, κάλιο και σίδηρο. Είναι επίσης γεμάτη με χαλκό και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες βοηθούν στην εξάλειψη των ελεύθερων ριζών που προκαλούν καρκίνο.

3. Μέλι

Το μέλι είναι για πολλούς ο πιο εύκολος τρόπος να αντικαταστήσουν τη ζάχαρη στη διατροφή τους. Είναι πλούσια πηγή βιταμινών και μετάλλων, ενώ περιλαμβάνει πληθώρα φυτικών ενώσεων, που παρέχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά οφέλη.

Ωστόσο, οι τύποι φυτικών ενώσεων στο μέλι εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του τύπου της μέλισσας που παρήγαγε το μέλι και του είδους του λουλουδιού με το οποίο έτρωγε η μέλισσα.

Οι ενώσεις του μελιού, όπως οι πολυφαινόλες μελιού, μπορεί να βοηθήσουν στη ρύθμιση της φλεγμονής στο σώμα. Το μέλι έχει επίσης ελαφρώς χαμηλότερο, γλυκαιμικό δείκτη, από την επιτραπέζια ζάχαρη. Το ωμό μέλι είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη C. 

4. Γλυκαντικό μονκ φρούτ (monk fruit)

Το εκχύλισμα φρούτου μονκ, λαμβάνεται από το φυτό Siraitia grosvenorii. Επειδή δεν έχει θερμίδες, ούτε επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μπορεί να προάγει την απώλεια βάρους και να βελτιώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Έχε υπόψη ότι το εκχύλισμα του monk fruit, αναμιγνύεται συχνά με άλλα γλυκαντικά, οπότε φρόντισε να διαβάζεις την ετικέτα πριν το καταναλώσεις.

5. Σιρόπι Yacon

Το σιρόπι Yacon εξάγεται από το φυτό yacon (Smallanthus sonchifolius), το οποίο είναι εγγενές στη Νότια Αμερική. Η γλυκιά του γεύση, το σκούρο χρώμα και η πυκνή του σύσταση το κάνουν να μοιάζει αρκετά με τη μελάσα.

Αυτό το προϊόν είναι πλούσιο σε φρουκτοολιγοσακχαρίτες, ένα είδος μορίου ζάχαρης που το σώμα, δεν μπορεί να αφομοιώσει. Επειδή αυτά τα μόρια ζάχαρης είναι άπεπτα, το σιρόπι yacon περιέχει το ένα τρίτο των θερμίδων της κανονικής ζάχαρης.

Οι φρουκτοολιγοσακχαρίτες στο σιρόπι yacon μπορεί να προσφέρουν οφέλη για την υγεία. Για παράδειγμα, αυτές οι ενώσεις δρουν ως πρεβιοτικά, τα οποία βοηθούν στην τροφοδοσία των φιλικών βακτηρίων στο έντερο. Επιπλέον, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι το σιρόπι yacon μπορεί να αυξήσει το αίσθημα πληρότητας. Ωστόσο, είναι λιγότερο γλυκό από την επιτραπέζια ζάχαρη, επομένως μπορεί να χρειαστείς περισσότερη ποσότητα.

Σιρόπι σφενδάμου (maple syrup)

Το σιρόπι σφένδαμου είναι ένα παχύρρευστο υγρό, που παράγεται από το σάκχαρο του σφενδάμου. Περιέχει μια μικρή ποσότητα μετάλλων, όπως ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και μαγγάνιο. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε φαινολικές ενώσεις όπως λιγνάνες και κουμαρίνες, που μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά αποτελέσματα.

Παρά το γεγονός ότι έχει κάποια ευεργετικά, θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά, το σιρόπι σφενδάμου εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό σε ζάχαρη. Έχει ελαφρώς χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, από την κανονική ζάχαρη, αλλά όπως κάθε γλυκαντικό, θα πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο.