ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Φοβάσαι να βγεις ραντεβού; Πώς να το ξεπεράσεις (γιατί ναι, μπορείς) 

Pexels

Ακριβώς όπως συμβαίνει με το FOMO (Fear of Missing Out), το φαινόμενο FODA, έχει να κάνει με το φόβο. Μόνο που πρόκειται για έναν πολύ συγκεκριμένο είδος φόβου. Αυτόν του να βγεις ραντεβού και να συνεχίσεις την ερωτική σου ζωή, στην μεταπανδημική πραγματικότητα.

Η πανδημία του Covid-19, επηρέασε τη ζωή μας σε κάθε επίπεδο. Φυσικά, η ερωτική μας ζωή δεν έμεινε αλώβητη. Με τον κίνδυνο του Covid-19, να κρέμεται ως Δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια μας, πολλοί επιλέγουν το online dating, ενώ άλλοι έχουν σταματήσει εντελώς το swiping. Περιττό να πούμε ότι πολλοί singles εκεί έξω, προσπαθούν να ρυθμίσουν τα τσάκρα τους και κάνουν ασκήσεις ηρεμίας, πριν αποφασίσουν να βγουν ένα πραγματικό ραντεβού. Στην πραγματικότητα, για πολλούς η προοπτική ενός ραντεβού IRL (στην πραγματική ζωή), είναι πια κάπως αγχωτική.

Σαν να μην ήταν λοιπόν ήδη δύσκολο το παιχνίδι των γνωριμιών και τα ραντεβού, η πανδημία ήρθε να αφήσει το δικό της σημάδι, στην ερωτική ζωή εκατομμυρίων singles στον κόσμο. Και είναι τόσο μελανό αυτό το σημάδι, που η εφαρμογή γνωριμιών Hinge, του έδωσε ένα συγκεκριμένο όρο: Το FODA (Fear Of Dating Again) περιγράφει, το άγχος που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στην ερωτική τους ζωή, κατά την επιστροφή στην κανονικότητα μετά την πανδημία.

FODA: Ο φόβος να βγεις ραντεβού και πώς να το ξεπεράσεις Pexels

Πώς βιώνουν οι singles το FODA

Δύο στους τρεις χρήστες του Bumble ανέφεραν ότι πάλεψαν με την ψυχική τους υγεία και την ευημερία τους ως αποτέλεσμα της πανδημίας σε μια έκθεση, που δημοσιεύθηκε στα τέλη του 2020.

Οι «παρενέργειες» του FODA περιλαμβάνουν όχι μόνο νεύρα και ανησυχία, αλλά και υπερβολική σκέψη, ακόμα και για τα πιο μικρά πράγματα. Στην πραγματικότητα, τα δεδομένα του Hinge διαπίστωσαν ότι ένας στους τρεις (38%) χρήστες είπε ότι η πανδημία τους οδήγησε στο να σκέφτονται υπερβολικά τις μικρές λεπτομέρειες και περισσότεροι από τους μισούς (53%) αποφασίζουν πια να μην σκέφτονται υπερβολικά τη ζωή τους και να βρίσκονται στη στιγμή.

Πώς να ξεπεράσεις το FODA και να επιστρέψεις στο παιχνίδι

Ενώ το FODA θα μπορούσε θεωρητικά να αφήσει ανήμπορο οποιονδήποτε αναζητά λίγη διασκέδαση ή ακόμα και την αγάπη στη ζωή μετά την πανδημία, τα καλά νέα είναι ότι το φαινόμενο, μπορεί αντιμετωπιστεί κατά μέτωπο. Η πλειονότητα των χρηστών του Hinge (78%) σημείωσε ότι επενδύουν πρακτικά στην ψυχική τους υγεία, είτε αυτό σημαίνει ότι προσπαθούν περισσότερο, είτε βάζουν καλύτερα όρια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και το 29% των χρηστών δηλώνει επίσης ότι επισκέπτονται έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας για να τους βοηθήσει να ανταπεξέλθουν.

Υπάρχει επίσης μια σειρά από τεχνικές τις οποίες οι ειδικοί συνιστούν σε όποιον αν και θέλει, δυσκολεύεται να βγει στη σέντρα.

Δώσε χρόνο και χώρο στον εαυτό σου

Είναι σημαντικό να έχεις κατά νου ότι τα ραντεβού μπορεί να μην είναι ακριβώς όπως πριν από την πανδημία. Για αυτόν τον λόγο, δώσε χρόνο στον εαυτό σου να προσαρμοστεί στα ραντεβού της νέας πραγματικότητας. Ακόμα κι αν νιώθεις ότι έχεις μείνει «πίσω», προχώρα με τον δικό σου ρυθμό. Αγνόησε οποιαδήποτε πίεση να βρεις αμέσως κάποιον. Είναι πολύ καλύτερο να προχωράς αργά και να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου, παρά να βιαστείς να μπεις σε μια σχέση μόνο και μόνο επειδή δεν θέλεις να είσαι μόνη.

Προετοιμάσου πριν από ένα ραντεβού

Το να κάνεις κάτι για να τονώσεις την αυτοπεποίθηση σου λίγες ώρες πριν από ένα ραντεβού, μπορεί να αλλάξει εντελώς το παιχνίδι. Πες «ναι» στην καθιερωμένη σου beauty ρουτίνα, σε μια δυναμική προπόνηση στο γυμναστήριο, άκου το αγαπημένο σου podcast, ή κάνε ασκήσεις διαλογισμού. Γενικά κάνε ό,τι σε βοηθά να νιώθεις καλύτερα και να χαλαρώσεις.

Προσπάθησε να δείχνεις ενδιαφέρον και όχι ενδιαφέρουσα

Είναι φυσικό να νιώθεις μια κάποια νευρικότητα ή αμηχανία για το τι θα πεις κατά τη διάρκεια ενός ραντεβού. Στην πραγματικότητα ωστόσο θα νιώσεις πολύ πιο χαλαρή, αν δεν είσαι τόσο συγκεντρωμένη στον εαυτό σου. Από το να αγχώνεσαι να καλύψεις αμήχανες σιωπές, να βρεις πράγματα να πεις για να φανείς πιο ενδιαφέρουσα, προσπάθησε να είσαι παρούσα στη στιγμή. Όταν ακούς πραγματικά τον άλλο, μπορείς να κάνεις ερωτήσεις και η συζήτηση κυλά φυσικά και από μόνη της.

Κάνε το πρώτο βήμα

Το FODA πρακτικά σε κάνει να νιώθεις ότι βρίσκεσαι εκτός dating πραγματικότητας ή «σκουριασμένη» όσον αφορά τις δεξιότητές σου στα ραντεβού. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς για να βουτήξεις στα νερά των ραντεβού. Ξανά και ξανά. Η εξάσκηση όσον γνωστόν φέρνει την τελειότητα ή τουλάχιστον στην προκειμένη περίπτωση, μειώνει το φόβο στο παιχνίδι των γνωριμιών.

Επικεντρώσου στη διασκέδαση

Αν και είναι σημαντικό να ξέρεις τι θέλεις από την ερωτική σου ζωή, προσπάθησε να μην επικεντρωθείς στην αναζήτηση του «The One». Αντ’ αυτού, προσπάθησε να περάσεις καλά και κάνε τη διασκέδαση προτεραιότητα σου. Κάθε ραντεβού δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα οδηγήσει σε σχέση και ακόμα και αν αυτό συμβεί, δεν σημαίνει ότι θα είναι αυτό που ήθελες. Ραντεβού είναι, όχι συνέντευξη για δουλειά.