ΚΑΡΙΕΡΑ

5 ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις σε μια συνέντευξη για δουλειά. Χωρίς ντροπή

Pexels

Στο τέλος μιας συνέντευξης για δουλειά, είναι πιθανό να ακούσεις: «Έχεις κάποιες ερωτήσεις που θέλεις να κάνεις;». Ερώτημα στο οποίο, πολύ πιθανώς θα απαντήσεις με ένα μονολεκτικό «Όχι». Μήπως όμως υπάρχει κάτι που θέλεις να μάθεις, αλλά στην πραγματικότητα διστάζεις να ρωτήσεις για να μη φανείς «κάπως» στα μάτια του πιθανού μελλοντικού σου εργοδότη;

Μπορεί να ανησυχείς ότι οι ερωτήσεις κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης για δουλειά, θα σε κάνουν να φανείς απαιτητική. Ή απλά μπορεί να μην ξέρεις να ρωτήσεις με διπλωματικό και διακριτικό τρόπο, τα πράγματα που θέλεις περισσότερο να μάθεις. Πράγματα όπως «Πώς είσαι πραγματικά σαν αφεντικό;» και «Μήπως είναι όλοι δυστυχισμένοι εδώ;».

Τι πρέπει λοιπόν να ρωτήσεις όταν έρθει η σειρά σου να πάρεις συνέντευξη, από τον επόμενο πιθανό εργοδότη σου; Ακολουθούν 5 ερωτήσεις που θα σου δώσουν χρήσιμες πληροφορίες για το εάν η συγκεκριμένη δουλειά, είναι όντως κατάλληλη για εσένα.

5 ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις σε μια συνέντευξη για δουλειά Pexels

Ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις σε μια συνέντευξη για δουλειά σχετικά με τη θέση

1. «Πώς θα αξιολογήσετε την επιτυχία του ατόμου σε αυτή τη θέση;»

Αυτό καταλήγει στην ουσία του τι πρέπει να ξέρεις για τη δουλειά: Τι πρέπει να πετύχεις για να είναι οι ανώτεροί σου ευχαριστημένοι με την απόδοσή σου; Οι εταιρείες συχνά δημοσιεύουν περιγραφές θέσεων εργασίας που χρησιμοποιούν κυρίως γλώσσα HR, ενώ ο πραγματικές απαιτήσεις της θέσης, είναι πολύ διαφορετικές.

2. «Ποιες είναι μερικές από τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει το άτομο σε αυτή τη θέση;»

Η συγκεκριμένη ερώτηση κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης για δουλειά, μπορεί να σου δώσει πληροφορίες που δεν αναφέρονται στην περιγραφή της θέσης εργασίας. Μπορεί επίσης να δημιουργήσει μια καλή ευκαιρία, για να μιλήσετε για το πώς αντιμετώπισες προκλήσεις στο παρελθόν, κάτι που μπορεί να είναι καθησυχαστικό για έναν εργοδότη.

3. «Πώς είναι μια τυπική μέρα ή εβδομάδα στη δουλειά;»

Ακόμη και αν εξαιρεθούν σημαντικές λεπτομέρειες, η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση μπορεί να σε βοηθήσει να οπτικοποιήσεις καλύτερα πώς θα είναι πραγματικά να βρίσκεσαι στη συγκεκριμένη δουλειά.

4. «Τι σας αρέσει περισσότερο από την εμπειρία σας σε αυτή την εταιρεία;»

Μπορείς να καταλάβεις πολλά από τον τρόπο που θα σου απαντήσουν σε αυτήν την ερώτηση. Οι άνθρωποι που απολαμβάνουν πραγματικά τη δουλειά τους και είναι ευχαριστημένοι από την εταιρεία στην οποία βρίσκονται, θα έχουν συνήθως πολλά πράγματα που μπορούν να αναφέρουν και συνήθως ακούγονται ειλικρινείς. Αλλά αν παρατηρήσεις ένα κενό βλέμμα ή μια παρατεταμένη σιωπή πριν απαντήσουν ή η απάντηση έχει να κάνει αποκλειστικά με τον μισθό, μπορείς να το θεωρήσεις κόκκινη σημαία.

5 . «Πότε να περιμένω απάντηση σχετικά με τα επόμενα βήματα» 

Αυτή είναι μια απλή και πρακτική ερώτηση. Είναι χρήσιμο να γνωρίζεις μέχρι πότε πρέπει να περιμένεις για το αν πήρες ή όχι τη δουλειά, ή αν υπάρχουν και επόμενα βήματα στη διαδικασία πρόσληψης. Με τη συγκεκριμένη ερώτηση γλιτώνεις από περιττό άγχος για το αν επέλεξαν εσένα για τη θέση, ενώ ταυτόχρονα μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί τους, εάν δεν λάβεις σχετική απάντηση μέσα στο χρονικό διάστημα που σου έχουν πει.