ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Επικίνδυνες Μαγειρικές: 8 συνηθισμένα λάθη που κάνουν το φαγητό σου επικίνδυνο 

iStock

Αν δεν ξέρεις πώς να διαχειριστείς τις τροφές με ασφάλεια, η μαγειρική από απολαυστική δραστηριότητα, μπορεί να γίνει επικίνδυνη.

Παρακάτω λοιπόν σου παρουσιάζουμε 9 κοινά λάθη που μπορεί να κάνεις κατά τον χειρισμό, το μαγείρεμα και την αποθήκευση τροφίμων, τα οποία που κάνουν το φαγητό σου επικίνδυνο καθώς αυξάνουν τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης.

συνηθισμένα λάθη που κάνουν το φαγητό σου επικίνδυνο Pexels

Δεν πλένεις τα χέρια σου πριν μαγειρέψεις ή πριν το φαγητό

Αυτό είναι το πιο συνηθισμένο λάθος μαγειρικής και ταυτόχρονα ο Νο1 κανόνας που πρέπει να ακολουθείς αυστηρά. Πολλοί ξεχνούν να πλένουν τα χέρια τους, τα οποία μεταφέρουν κάθε είδους μικρόβια που μπορούν να μολύνουν τα κατά τα άλλα ασφαλή τρόφιμα. Γι’ αυτό πριν μαγειρέψεις και πριν το φαγητό, θα πρέπει πάντα να πλένεις τα χέρια σου με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Θα πρέπει επίσης να πλένεις τα χέρια σου κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά την προετοιμασία τροφίμων, ειδικά των ωμών κρεάτων.

Πλένεις ωμά πουλερικά στο νεροχύτη πριν τα μαγειρέψεις

Μπορεί να σού φαίνεται περίεργο, όμως στην πραγματικότητα, δεν χρειάζεται να ξεπλύνεις τα φιλέτα κοτόπουλου πριν τα μαγειρέψεις. Τα περισσότερα ωμά πουλερικά περιέχουν βακτήρια, τα οποία ευτυχώς για όλους, εξουδετερώνονται με το μαγείρεμα. Όταν ξεπλένεις ωμά πουλερικά (ή οποιοδήποτε ωμό κρέας), το νερό μπορεί να εξαπλώσει αυτά τα βακτήρια στο νεροχύτη, στη βρύση, στον πάγκο της κουζίνας, σε σκεύη και σε άλλες επιφάνειες, όπου μπορούν εύκολα να μολύνουν άλλα τρόφιμα.

Χρησιμοποιείς σαπούνι για να ξεπλύνεις τρόφιμα

Όταν μιλάμε για «μεθοδικό πλύσιμο» στα τρόφιμα, δεν εννοούμε τη χρήση σαπουνιού ή απορρυπαντικών πιάτων. Το ξέπλυμα με καθαρό, τρεχούμενο νερό και το στέγνωμα σε χαρτοπετσέτες ή χαρτί κουζίνας, είναι η συνιστώμενη διαδικασία για το πλύσιμο των φρέσκων φρούτων και λαχανικών.

Χρησιμοποιείς τα ίδια σκεύη από την αρχή μέχρι το τέλος

Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι κάνουν το λάθος να χρησιμοποιούν το ίδιο σκεύος ενώ μαγειρεύουν. Για παράδειγμα, μπορεί όταν ετοιμάζεις μακαρόνια με κιμά, να «σπας» τον ωμό κιμά με το ίδιο κουτάλι που χρησιμοποιείς για να ανακατεύεις ή να σερβίρεις τη μαγειρεμένη σάλτσα. Ή μπορεί να χρησιμοποιείς την ίδια σπάτουλα για να ψήσεις και να σερβίρεις μπιφτέκια. Ήρθε η ώρα να κόψεις αυτή τη συνήθεια. Τα βακτήρια που προκαλούν ασθένειες από το ωμό κρέας και τα θαλασσινά, μπορούν να μολύνουν το ίδιο φαγητό ακόμα και μετά το μαγείρεμα. Χρησιμοποίησε νέα σκεύη ή φρόντισε να τα πλύνεις καλά, αφού έρθουν σε επαφή με ωμό κρέας ή θαλασσινά.

Χρησιμοποιείς μπαχαρικά ενώ χειρίζεσαι ωμό κρέας

Πολλές φορές, καθώς ετοιμάζεις ωμά κρέατα, θα πιάσεις διάφορα μπαχαρικά για να το πασπαλίσεις. Αλλά η έρευνα δείχνει ότι αυτά τα δοχεία μπαχαρικών, μπορεί να μολυνθούν από το ωμό κρέας που μόλις άγγιξες. Εάν τα μπαχαρικά επιστρέψουν στο ντουλάπι άπλυτα ή τα χρησιμοποιήσεις ξανά καθώς μαγειρεύεις, αυτό αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης. Εάν χειρίζεσαι ωμό κρέας ή θαλασσινά, βάλε τις μετρημένες ποσότητες μπαχαρικών σε ένα μικρό πιάτο ή πλύνε τα χέρια σου με σαπούνι και νερό πριν πιάσετε οποιοδήποτε μπουκαλάκι μπαχαρικών.

Υπολογίζεις «με το μάτι» αν είναι έτοιμο ένα κρέας

Το σχολαστικό μαγείρεμα ωμού κρέατος ή θαλασσινών και η χρήση ενός ποιοτικού θερμόμετρου, είναι το κλειδί για την εξουδετέρωση όλων των οργανισμών που προκαλούν τροφιμογενείς ασθένειες. Η έρευνα έχει δείξει ότι δεν μπορείς να καταλάβεις εάν ένα φαγητό είναι καλά μαγειρεμένο κοιτάζοντας απλώς από το χρώμα ή την υφή του. Αυτό που καθορίζει το πόσο έτοιμο είναι  ένα κρέας είναι η θερμοκρασία του.

Περιμένεις περισσότερες από 2 ώρες για να αποθηκεύσεις το μαγειρεμένο φαγητό στο ψυγείο

Σύμφωνα με τους ειδικούς, εάν η θερμοκρασία περιβάλλοντος ή εσωτερικού χώρου, είναι υψηλότερη από 32 βαθμούς Κελσίου, τα μαγειρεμένα φαγητά πρέπει να ψύχονται μετά από 1 ώρα. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν το μαγειρεμένο φαγητό εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες για ώρα, τα βακτήρια που προκαλούν ασθένειες μπορούν να αναπτυχθούν σε επικίνδυνα επίπεδα.

Λάθη που κάνουν το φαγητό επικίνδυνο: Τρως φαγητά που έχουν μείνει στο ψυγείο για περισσότερες από 4 ημέρες

Δεν μπορείς να καταλάβεις αν τα τρόφιμα είναι ασφαλή για κατανάλωση με το μάτι ή από τη μυρωδιά τους. Σύμφωνα με το USDA, τα υπολείμματα φαγητών, μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για τρεις έως τέσσερις ημέρες ή στην κατάψυξη για τρεις έως τέσσερις μήνες. Μετά από αυτό το χρονικό «παράθυρο», ο κίνδυνος αλλοίωσης ή τροφικής δηλητηρίασης αυξάνεται, επειδή τα βακτήρια ή οι τοξίνες μπορεί να φτάσουν σε μη ασφαλή επίπεδα.

You’ve been warned!