ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα 4 καλύτερα ροφήματα που σταματούν την επιθυμία για ζάχαρη

Pexels

Ποιος άνθρωπος δεν λιγουρεύεται ένα γλυκό ή δεν έχει την επιθυμία να συνεχίσει με ένα επιδόρπιο, μετά από το κυρίως γεύμα του; Aκόμα και αν κάποιος δεν είναι απόλυτα «τύπος του γλυκού», ορισμένες φορές απλά δεν μπορεί να αντισταθεί σε μια γλυκιά λιχουδιά.

Μπορεί το σώμα σου να ζητά απεγνωσμένα τη ζάχαρη και με την κατανάλωσή της, να αισθάνεσαι ένα αίσθημα χαράς και ικανοποίησης. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης θεωρείται επιβαρυντική για την υγεία, καθώς συνδέεται με την παχυσαρκία και την εμφάνιση διαβήτη, με καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, και φθορά των δοντιών.

Παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την επιθυμία για ζάχαρη είναι ψυχολογικοί, οι ορμονικές διακυμάνσεις και οι γενικότερες διατροφικές επιλογές που κάνουμε. Το καλό της υπόθεσης όμως είναι ότι, υπάρχουν ορισμένα ροφήματα, που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της επιθυμίας για ζάχαρη. Αν θες να μάθεις ποια είναι αυτά, συνέχισε να διαβάζεις.

Αναψυκτικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη

Τα αναψυκτικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να είναι μια καλή τακτική για όσους θέλουν να μειώσουν την επιθυμία τους για ζάχαρη. Αυτά τα ποτά περιέχουν συνήθως λιγότερη ζάχαρη από τα αντίστοιχα πλήρους ζάχαρης, γεγονός που δυνητικά οδηγεί σε μειωμένη συνολική πρόσληψη ζάχαρης. Σε αντίθεση με τα αναψυκτικά διαίτης, τα οποία μπορεί να εμπεριέχουν τεχνητά γλυκαντικά για τη γλυκιά τους γεύση.

Χυμός καρπουζιού

Τα 4 καλύτερα ποτά που σταματούν την επιθυμία για ζάχαρη Unsplash

Ο χυμός καρπούζι μπορεί να σε ξεδιψάσει και παράλληλα να σε βοηθήσει να διαχειριστείς τη λαχτάρα σου για ζάχαρη. Ένα ποτήρι 236 ml χυμού καρπουζιού περιέχει περίπου 70 θερμίδες και μηδέν γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης (περιέχει φυσικά σάκχαρα).

Κυρίως όμως είναι μια φυσική πηγή μαγνησίου. Η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην αύξηση της λαχτάρας για ζάχαρη, καθώς αυτό το μέταλλο είναι απαραίτητο για το μεταβολισμό της γλυκόζης. Χωρίς αρκετό μαγνήσιο, το σώμα μπορεί να δυσκολευτεί να ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, οδηγώντας σε αυξημένη επιθυμία για γλυκά ως γρήγορη πηγή ενέργειας. Κάθε ποτήρι 236 ml παρέχει 24 γραμμάρια μαγνησίου.

Matcha

Το matcha έχει γίνει δημοφιλές τα τελευταία χρόνια για τη μοναδική γεύση και τα οφέλη του στην υγεία. Η ικανότητά του να βοηθά στη μείωση της επιθυμίας για ζάχαρη, πηγάζει από την υψηλή περιεκτικότητά του σε L-θεανίνη, ένα αμινοξύ που προάγει τη χαλάρωση και την ευεξία, ενώ μειώνει το στρες και το άγχος. Ερεθίσματα που συνδέονται με την επιθυμία για γλυκό.

Εμποτισμένο νερό

Το εμποτισμένο νερό είναι ένας αναζωογονητικός τρόπος για να παραμείνεις ενυδατωμένη. Προσθέτεις στην ουσία σε κρύο νερό φρούτα, λαχανικά ή βότανα. Αυτή η διαδικασία όχι μόνο ενισχύει τη γεύση του νερού, καθιστώντας το πιο ελκυστικό για ποτό, αλλά επίσης ενσωματώνει τις ουσίες και τα θρεπτικά συστατικά όσων προσθέτεις. Η φυσική γλυκύτητα από φρούτα όπως τα μούρα, οι φράουλες ή το καρπούζι μειώνει την επιθυμία για ζάχαρη με υγιεινό και ενυδατικό τρόπο.