ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ TIPS

Μπορείς να καταναλώσεις τρόφιμα που έχουν λήξει;

Pexels

Μπορεί οι ετικέτες τροφίμων να αναγράφουν την ημερομηνία λήξης τους, ωστόσο, όλοι έχουμε βρεθεί κάποια στιγμή μπροστά από την πόρτα του ψυγείου μας, να αναρωτιόμαστε αν μπορούμε να καταναλώσουμε εκείνο το γάλα, το γιαούρτι ή τον χυμό που έχει λήξει.

 

Λαμβάνοντας υπόψη ότι πάνω από το 30% της σπατάλης τροφίμων, συμβαίνει αφού τα αγοράσουμε, αξίζει να λάβουμε υπόψη αυτό το βασικό ερώτημα: Μπορείς να καταναλώσεις τρόφιμα που έχουν λήξει;

Μπορείς να καταναλώσεις τρόφιμα που έχουν λήξει; Pexels

«Κατανάλωση κατά προτίμηση πριν από»

Η ημερομηνία «κατανάλωση κατά προτίμηση πριν από» υποδεικνύει σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας την ημερομηνία έως την οποία τα τρόφιμα διατηρούν όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους

  • Τα τρόφιμα μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια ακόμα και μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία «κατά προτίμηση μέχρι» υπό τον όρο ότι έχουν τηρηθεί οι οδηγίες αποθήκευσης και δεν έχει φθαρεί η συσκευασία, αλλά ενδεχομένως το προϊόν να έχει αρχίσει να χάνει τη γεύση και την υφή του.
  • Η ημερομηνία «κατά προτίμηση πριν από» εμφανίζεται σε μια ευρεία ποικιλία τροφίμων, τα οποία είναι διατηρημένα σε ψύξη, κατεψυγμένα, αποξηραμένα (ζυμαρικά, ρύζι), σε κονσέρβα, καθώς και σε άλλα τρόφιμα (φυτικά έλαια, σοκολάτα, κ.λπ.).
  • Πριν πετάξετε τα τρόφιμα τα οποία έχουν ξεπεράσει την ημερομηνία «κατανάλωση κατά προτίμηση πριν από», ελέγξτε εάν η συσκευασία είναι άθικτη και εάν η όψη, η οσμή και η γεύση του προϊόντος είναι καλές.
  • Από τη στιγμή που η συσκευασία ενός τροφίμου με ημερομηνία «κατανάλωση κατά προτίμηση πριν από» έχει ανοιχτεί, ακολουθήστε τις οδηγίες, όπως «κατανάλωση εντός τριών ημερών», όταν απαιτείται.

«Κατανάλωση μέχρι»

Η ημερομηνία «Κατανάλωση μέχρι» υποδεικνύει την ημερομηνία έως την οποία τα τρόφιμα μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια.

  • Μην καταναλώνεις κανένα τρόφιμο ύστερα από τη λήξη της ημερομηνίας «κατανάλωση μέχρι».
  • Η ημερομηνία «κατανάλωση μέχρι» αναγράφεται σε μεγάλου βαθμού αλλοιώσιμες τροφές, όπως στο φρέσκο ψάρι, τον νωπό κιμά κ.λπ.
  • Ακολούθησε τις οδηγίες αποθήκευσης, όπως «διατηρείται στο ψυγείο» ή «διατηρείται στους 2-4 βαθμούς Κελσίου». Εάν δεν τηρήσεις τις οδηγίες, το προϊόν θα χαλάσει πιο σύντομα και κινδυνεύεις από τροφική δηλητηρίαση.
  • Με την τοποθέτηση του προϊόντος στην ψύξη αμέσως μετά την αγορά του, μπορείς να παρατείνεις τη διάρκειά του πέρα από την ημερομηνία «κατανάλωση μέχρι», εφόσον έχει ψυχθεί καταλλήλως. Αλλά επιβεβαίωσε ότι ακολούθησες τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία, όπως «ψύξη έως την ημερομηνία κατανάλωσης μέχρι», «μαγείρεμα από την κατάψυξη» ή «καλή απόψυξη πριν από τη χρήση και κατανάλωση μέσα σε 24 ώρες».
  • Όταν ένα τρόφιμο με ημερομηνία «κατανάλωση μέχρι» έχει ανοιχθεί, ακολούθησε τις οδηγίες αποθήκευσης και κατανάλωσης, όπως «κατανάλωση εντός τριών ημερών από το άνοιγμα», λαμβάνοντας υπόψη ότι το τρόφιμο πρέπει να καταναλωθεί πριν από τη λήξη της ημερομηνίας «κατανάλωση μέχρι».

Τι μπορεί να συμβεί αν καταναλώσεις τρόφιμα που έχουν λήξει;

Μερικές από τις πιθανές παρενέργειες που μπορείς να αντιμετωπίσεις καταναλώνοντας ληγμένα τρόφιμα είναι

Τροφική δηλητηρίαση

Ένα από τα πιο σοβαρά πράγματα που μπορεί να συμβεί με την κατανάλωση ληγμένων τροφών, είναι η τροφική δηλητηρίαση. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να εμφανίσεις κάποια δυσάρεστα συμπτώματα όπως:

  • Εμετό
  • Ναυτία
  • Διάρροια
  • Κράμπες στο στομάχι
  • Κρυάδες
  • Πυρετός

Η τροφική δηλητηρίαση προκύπτει από ληγμένα τρόφιμα τα οποία έχουν αλλοιωθεί, επομένως εξαρτάται πραγματικά από το τί τρως και πόσο καιρό ακριβώς έχει λήξει. Τα ευπαθή τρόφιμα όπως το κρέας, τα αυγά, τα φρούτα και τα λαχανικά, είναι πιο πιθανό να κάνουν κακό στην υγεία σου. Ωστόσο είναι αρκετά εύκολο να καταλάβεις από την υφή, την όψη, το χρώμα, τη μυρωδιά ή τη γεύση, ότι αυτά τα τρόφιμα δεν πρέπει να καταναλωθούν.

Έκθεση σε βακτήρια

Ορισμένα ληγμένα τρόφιμα, μπορεί να σε εκθέσουν σε επικίνδυνα βακτήρια ή τοξίνες και να δημιουργήσουν προβλήματα υγείας όπως πόνους στο στομάχι, σύγχυση, μυϊκούς πόνους, ακόμη και απώλεια ισορροπίας. Υπάρχει μεγάλη σειρά βακτηρίων που μπορούν να φτάσουν στα τρόφιμα. Πιο γνωστά είναι η σαλμονέλα και το Escherichia coli, τα οποία μπορούν να μολύνουν τα τρόφιμα και να προκαλέσουν ασθένειες στους ανθρώπους.

Απολύτως τίποτα

Τις περισσότερες φορές, η κατανάλωση ληγμένων τροφών δεν θα σε βλάψει καθόλου. Μπορεί απλώς να μην έχουν τη γεύση ή την εμφάνιση που θα έπρεπε. Πολλά τρόφιμα έχουν ημερομηνίες λήξης που παραπέμπουν στη φρεσκάδα τους, οπότε αν έχει περάσει δεν είναι ακριβώς επικίνδυνο για την υγεία σου, απλώς θα είναι μάλλον δυσάρεστο για τη γεύση σου.