ΥΓΕΙΑ

Εμμηνόπαυση: Γιατί υπάρχει ζωή και χωρίς την περίοδό σου

Pexels

Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσιολογική κατάσταση, η οποία σηματοδοτεί στη ζωή κάθε γυναίκας μια νέα πραγματικότητα. Καθώς το προσδόκιμο ζωής μεγαλώνει, οι γυναίκες μαθαίνουν να ζουν με εμμηνόπαυση για μεγάλη διάρκεια της ζωής τους. Και όπως σε κάθε άλλη φάση της ζωής της, έτσι και στην εμμηνόπαυση, κάθε γυναίκα πρέπει να νιώθει καλά με το σώμα της, αλλά και με τα συναισθήματά της.

 

Μία παγκόσμια ημέρα για την ενημέρωση των γυναικών

Η Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης τιμάται κάθε χρόνο στις 18 Οκτωβρίου με πρωτοβουλία της Διεθνούς Εταιρείας Εμμηνόπαυσης (IMS) για να προωθήσει την γνώση σχετικά με την εμμηνόπαυση, τον αντίκτυπο από την απώλεια των οιστρογόνων στην υγεία της γυναίκας και τους τρόπους για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της. Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα εμμηνόπαυσης, ρίχνουμε μια ματιά στα σημεία-κλειδιά που πρέπει να γνωρίζεις γύρω από το θέμα.

Τι είναι η εμμηνόπαυση;

Η εμμηνόπαυση ή κλιμακτήριος, είναι η οριστική διακοπή της εμμήνου ρύσης (περιόδου). Όταν οι ωοθήκες σταματούν την παραγωγή οιστρογόνων και προγεστερόνης, σταματά η ωοθυλακιορρηξία και η έμμηνος ρύση.

Μία γυναίκα βρίσκεται σε εμμηνόπαυση όταν δεν έχει έμμηνο ρύση για ένα έτος. Η συνήθης ηλικία της εμμηνόπαυσης είναι μεταξύ 45 και 55 ετών. Στην Ελλάδα, η μέση ηλικία εμμηνόπαυσης είναι 47 έως 51 έτη. Ωστόσο, στο 1% των γυναικών η εμμηνόπαυση μπορεί να έρθει νωρίτερα από τα 40 έτη. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρόκειται για Πρόωρη Ωοθηκική Ανεπάρκεια. Η εμμηνόπαυση έρχεται σε μία φάση που η σύγχρονη γυναίκα βρίσκεται στην πλέον παραγωγική φάση της, τόσο στην οικογένεια όσο και στον επαγγελματικό της χώρο. Οι γυναίκες μετά τα 50 έτη θέλουν να είναι ενεργές και αποδοτικές σε όλους τους τομείς της ζωής τους. Καθώς το προσδόκιμο επιβίωσης έχει αυξηθεί, οι γυναίκες ζουν γύρω στα 30 χρόνια με την εμμηνόπαυση. Αυτός είναι ένας σοβαρός λόγος για τον οποίο τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα και αποτελεσματικά.

Οι περισσότερες γυναίκες περνούν την εμμηνόπαυση στα 40 ή τα 50 τους, αλλά αυτό μπορεί να ποικίλει σε μεγάλο βαθμό. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι μισές γυναίκες στις ΗΠΑ φτάνουν στην εμμηνόπαυση πριν από την ηλικία των 52 ετών. Μερικές γυναίκες ενδέχεται να υποστούν «αλλαγή» νωρίτερα εάν έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της μήτρας ή των ωοθηκών τους ή κάνουν ορισμένες θεραπείες για τον καρκίνο.

PEXELS

Οδεύω προς την εμμηνόπαυση;

Οι αλλαγές που μπορεί να αρχίσεις να παρατηρείς στο σώμα και στη διάθεσή σου μπορεί να έρθουν μήνες ή χρόνια, πριν από την ίδια την κλιμακτήριο. Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πότε ακριβώς θα εμφανιστεί η εμμηνόπαυση. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να δώσεις προσοχή στο πώς αισθάνεσαι και να παρατηρήσεις αλλαγές. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζεις ότι τα συμπτώματα διαφέρουν πολύ από γυναίκα σε γυναίκα, ενώ άλλες δεν τα εμφανίζουν καθόλου.

Η εμμηνόπαυση στο μικροσκόπιο

Οι αλλαγές που μπορεί να παρατηρήσεις και λειτουργούν ως σημάδια άμεσα συνδεμένα με την εμμηνόπαυση ποικίλουν. Μερικές από αυτές είναι:

Ακανόνιστος κύκλος περιόδου

Το πιο κλασικό σημάδι ότι βρίσκεσαι στο δρόμο για την εμμηνόπαυση. Όταν βρίσκεσαι ένα βήμα πριν την εμμηνόπαυση, είναι δύσκολο να προβλέψεις πότε ή αν θα έρθει η επόμενη περίοδός σου, να υπολογίσεις πόσο θα διαρκέσει ή εάν η ροή θα είναι βαριά ή ελαφριά. Είναι πιο δύσκολο να μείνεις έγκυος κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, ωστόσο είναι ακόμα εφικτό. Ορισμένα φάρμακα χημειοθεραπείας που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου μπορούν επίσης να κάνουν την περίοδο σου ακανόνιστη. Οποιαδήποτε είδους αιμορραγία, μετά την εμμηνόπαυση δεν είναι φυσιολογική και πρέπει να παρακολουθηθεί από γιατρό.

Εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις

Οι εξάψεις μπορούν να σε κάνουν να νιώθεις ξαφνικά και χωρίς προφανή λόγο, ένα θερμό κύμα να σε τυλίγει. Το δέρμα κοκκινίζει και η καρδιά ανεβάζει παλμούς, ενώ αμέσως μετά μπορεί να αισθάνεσαι ότι κρυώνεις. Οι νυχτερινές εφιδρώσεις είναι εξάψεις που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου. Μπορεί να είναι τόσο έντονες που μπορεί να σε ξυπνήσουν. Όπως πολλά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις μπορεί να διαφέρουν πολύ από γυναίκα σε γυναίκα. Μπορούν να διαρκέσουν 1 λεπτό ως και 5 λεπτά. Μπορούν να είναι ήπιες ή σοβαρές. Μπορεί να εμφανίζονται συχνά, μία φορά την εβδομάδα ή και ποτέ. Για ορισμένες γυναίκες, αυτά τα συμπτώματα συνεχίζονται για χρόνια ή δεκαετίες αφότου έχουν σταματήσει η περίοδος τους (μετεμμηνόπαυση). Εάν έχεις εξάψεις αλλά δεν είσαι σίγουρη ότι σχετίζονται με την εμμηνόπαυση, επικοινώνησε με το γιατρό σου, καθώς υπάρχουν ιατρικές καταστάσεις, ακόμη και φάρμακα που μπορούν να τις προκαλέσουν.

Προβλήματα στον ύπνο

Το ξύπνημα κατά τη διάρκεια της νύχτας ή οι αϋπνίες μπορεί να συμβαίνουν για πολλούς λόγους, αλλά αν μέχρι σήμερα δεν αντιμετώπιζες προβλήματα με τον ύπνο σου, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι πλησιάζεις στην εμμηνόπαυση. Μερικές φορές η αϋπνία, προκαλείται από άλλα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης όπως οι νυχτερινές εφιδρώσεις. Εάν αντιμετωπίζεις προβλήματα στον ύπνο σου που συνεχίζονται για αρκετό καιρό και δεν μπορείς να εντοπίσεις το γιατί, ίσως ήρθε η ώρα να ενημερώσεις το γιατρό σου.

Κυκλοθυμία και εμμηνόπαυση

Πολλά πράγματα μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεσή σου και αυτό συνδέεται άμεσα με τις ορμονικές αλλαγές που σημειώνονται κατά την εμμηνόπαυση. Εάν αντιμετώπιζες άγχος ή κατάθλιψη στο παρελθόν, τα συμπτώματά μπορεί να επιδεινωθούν κατά την εμμηνόπαυση. Όποιος κι αν είναι ο λόγος πίσω από την κυκλοθυμία σου, αξίζεις να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου και τους γύρω σου. Εάν οι αλλαγές αυτές στη διάθεσή σου παρατηρούνται για περισσότερο από μερικές εβδομάδες, ενημέρωσε το γιατρό σου. Μαζί, μπορείτε να αποφασίσετε για μια θεραπεία που θα σε βοηθήσει να αισθανθείς καλύτερα.

Ξεχνάς πράγματα

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μπορεί να έχουν κάποια μικρά κενά μνήμης κατά τη μέση ηλικία: να μην μπορούν να σκεφτούν μια λέξη ή να χάσουν τα κλειδιά του αυτοκινήτου τους. Συνήθως δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Το να ξεχνάς πράγματα και να είσαι αφηρημένη, μπορεί να πηγάζει όχι μόνο από την εμμηνόπαυση, αλλά και από το άγχος. Εάν ανησυχείς ωστόσο ότι ξεχνάς συχνά και πολλά πράγματα στην καθημερινότητά σου, ενημέρωσε σχετικά τον γιατρό σου.

Αλλαγές στη λίμπιντο

Μερικές γυναίκες λένε ότι ενδιαφέρονται λιγότερο για το σεξ ή αντιμετωπίζουν προβλήματα διέγερσης κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Άλλες γυναίκες λένε ότι το απολαμβάνουν περισσότερο και νιώθουν πιο ελεύθερες επειδή δεν χρειάζεται να ανησυχούν για πράγματα όπως μια πιθανή εγκυμοσύνη. Κατά την εμμηνόπαυση, το δέρμα γύρω από τον κόλπο μπορεί να γίνει πιο ξηρό, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τις σεξουαλικές επαφές. Τίποτα που ένα λιπαντικό δεν μπορεί να διορθώσει.

Αλλαγές στο σώμα

Αρκετά συνηθισμένες είναι επίσης αλλαγές στα μαλλιά και το δέρμα, τα οποία γίνονται πιο ξηρά και πιο ευαίσθητα. Μερικές γυναίκες παίρνουν βάρος κατά την εμμηνόπαυση. Το σώμα σου μπορεί επίσης να αλλάξει και ως προς την κατανομή του λίπους και των μυών, αποκτώντας περισσότερο λίπος στη μέση και λιγότερους μυς γενικά. Παρατηρούνται επίσης δυσκολίες στην κίνηση καθώς οι αρθρώσεις γίνονται πιο δύσκαμπτες ή πονάνε. Γι΄ αυτό είναι σημαντικό να παραμείνεις ενεργή, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να δουλέψεις πιο σκληρά για να παραμείνεις σε φόρμα.