ΥΓΕΙΑ

Η περίοδος στα 20, 30 και 40 και οι φυσιολογικές αλλαγές σε κάθε δεκαετία

Unsplash

Αν και δεν θέλει ιδιαίτερη φαντασία, πιστεύω ότι η περίοδος δεν είναι το αγαπημένο σου event of the month και δεν ανυπομονείς καθόλου για τη μέρα που θα ξεκινήσει.

Αν έχεις πάντα πολύ έντονες κράμπες (αγωνιστικούς χαιρετισμούς) ή το PMS είναι ατελείωτο, η περίοδος μπορεί να οδηγήσει σε σημείο εξόντωσης και να σε αναγκάζει να ζητάς ρεπό προκειμένου να το αντέξεις. Και φυσικά υπάρχει και ο παράγοντας ηλικία. Αντικειμενικά, αλλά κυρίως επιστημονικά, κάθε δεκαετία αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο βιώνεις την περίοδο. Ο κύκλος σου αλλάζει, εξελίσσεται και ενδεχομένως βελτιώνεται. Μέχρι που φτάνει στο σημείο να ολοκληρώνεται.

Η περίοδος στα 20

Αν ταλαιπωρήθηκες πολύ στην εφηβεία σου, το πιθανότερο είναι ότι τα πράγματα μόνο καλύτερα θα γίνουν σε αυτήν τη δεκαετία. Η ροή και η διάρκειά της γίνεται λίγο πιο σταθερή, είτε σου έρχεται περίοδος νωρίτερα, είτε αργότερα μέσα στον μήνα. Μπορεί να βιώσεις κράμπες για πρώτη φορά. Επίσης, μετά τα 20 μπορεί να λαμβάνεις αντισυλληπτικά, είτε λόγω ορμονικής ανισορροπίας, είτε επειδή δεν επιθυμείς μία εγκυμοσύνη. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν βιώνεις ούτε PMS, ούτε έντονη ροή.

Η περίοδος στα 30

Φτάνουμε στη δεκαετία όπου πλέον γνωρίζεις καλά τον κύκλο σου και πιθανώς είναι σταθερός. Οποιαδήποτε αλλαγή, όπως η βαριά ροή ή οι εντονότερο από το συνηθισμένο πόνοι, ίσως είναι ένδειξη κάποιας πάθησης, όπως η ενδομητρίωση ή η κυστική ίνωση. Σε αυτή τη δεκαετία, πρέπει να ενημερώνουμε άμεσα τον γυναικολόγο για τυχόν σημαντικές αλλαγές. Είναι επίσης η δεκαετία όπου οι περισσότερες γυναίκες μπαίνουν στη διαδικασία της εγκυμοσύνης και μαθαίνουν περισσότερα πράγματα για την ημέρα της ωορρηξίας τους αλλά και για το τι αλλάζει μετά τον τοκετό.

Ο κύκλος σου στα 40

Το σώμα σου προετοιμάζεται αργά και σταδιακά για την εμμηνόπαυση. Το στάδιο της περιεμμηνόπαυσης μπορεί να διαρκέσει 8-10 χρόνια. Υπάρχουν ορμονικές αλλαγές, μπορεί να αλλάξει η ροή, αλλά και το πότε έχεις ωορρηξία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες εγκυμοσύνης. Μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι μπαίνουμε στην εμμηνόπαυση, όταν δεν έχουμε περίοδο για τουλάχιστον έναν χρόνο. Αλλά και πάλι, να θυμάσαι ότι κάθε γυναίκα είναι ξεχωριστή και θα έπρεπε να συμβουλεύεται συχνά τον γυναικολόγο της για κάθε απορία ή νέο στοιχείο που προκύπτει αναφορικά με τον κύκλο της.