ΣΧΕΣΕΙΣ

Συναισθηματική απιστία: Τα σημάδια για την αναγνωρίσεις ακόμα κι αν δεν το παραδέχεσαι

Pexels

Η συναισθηματική απιστία συμβαίνει όταν δημιουργείς μια στενή σχέση με κάποιον που δεν είναι ο σύντροφός σου. Μπορείς γενικά να ξεχωρίσεις τη συναισθηματική απιστία από την απλή φιλία, επειδή οι μεταξύ σας αλληλεπιδράσεις συχνά περιλαμβάνουν κάποια σεξουαλική ένταση ή ρομαντική έλξη. Αυτή η σχέση μένει συνήθως κρυφή από το σύντροφό σου, σε αντίθεση με μια υγιή, υποστηρικτική φιλία.

Σκόπιμη ή όχι, η συναισθηματική απιστία μπορεί να προκαλέσει πόνο. Το κλειδί για να αποφύγεις αυτά τα θολά νερά; Η ειλικρινής επικοινωνία με τον σύντροφό σου. Μια σχέση δομημένη σε γερά θεμέλια, καθιστά λιγότερο πιθανό να νιώσεις την ανάγκη να απευθυνθείς αλλού για υποστήριξη.

Αυτός ο τύπος συναισθηματικής προσκόλλησης μπορεί να μην φαίνεται απειλητικός ή προβληματικός, καθώς δεν σκοπεύεις να προχωρήσεις σε σεξουαλική απιστία. Ωστόσο, η συναισθηματική απιστία μπορεί να αρχίσει να διαβρώνει τα θεμέλια της σχέσης σου και να αποδυναμώνει τη δέσμευση προς τον σύντροφό σου. Οι άνθρωποι άλλωστε ορίζουν την απιστία με διαφορετικούς τρόπους, επομένως οι συναισθηματικές προσκολλήσεις μπορεί να μην έρχονται άμεσα στο μυαλό όταν μιλάμε για κάτι τέτοιο. Πώς μπορείς λοιπόν να αναγνωρίσεις και να αποφύγεις την συναισθηματική απιστία;

Τι είναι συναισθηματική απιστία;

Συναισθηματική απιστία Pexels

Σε γενικές γραμμές, η συναισθηματική απιστία συμβαίνει όταν η εγγύτητα που αναπτύσσεις με κάποιον άλλο διαταράσσει τη σχέση με τον σύντροφό σου. Εστιάζεις στη σύνδεση μαζί του, αντί στην υπάρχουσα (συνήθως μονογαμική) σχέση σου. Οι συγκεκριμένες συμπεριφορές που σχετίζονται με τη συναισθηματική εξαπάτηση ποικίλλουν.

Συνήθως μπορείς να πεις ότι μια σχέση έχει ξεπεράσει το σημείο της φιλίας όταν:

  • αφιερώνεις περισσότερο χρόνο μιλώντας (ή σκέφτεσαι) με το άλλο άτομο παρά με τον σύντροφό σου
  • αποφεύγεις να αναφέρεις τον σύντροφό σου
  • ξέρεις ότι ο άλλος έλκεται από εσένα
  • παρατηρείς σημάδια “χημείας”
  • νιώθεις λιγότερη έλξη σωματικά ή συναισθηματικά με τον σύντροφό σου
  • μοιράζεσαι την απογοήτευση ή τη δυσαρέσκεια για τη σχέση σου
  • αποφεύγεις την ανοιχτή επικοινωνία με τον σύντροφό σου

Άλλα βασικά σημάδια περιλαμβάνουν το να διστάζεις να πεις στον σύντροφό σου για το συναισθηματικό δεσμό που έχεις αναπτύξει. Αν ο σύντροφός σου γνωρίζει το άλλο άτομο, μπορεί να μην έχει ιδέα ότι είναι κάτι περισσότερο από συνάδελφος, συγκάτοικος ή φίλος. Μπορεί να μην νιώθεις σίγουρη πώς να αναδείξεις τη συναισθηματική προσκόλληση σου ή απλώς να αποφεύγεις να μιλήσεις για αυτό, επειδή θέλεις να το κρατήσεις για τον εαυτό σου.

Κάτι παραπάνω από μια απλή φιλία

Στην αρχή, η συναισθηματική απιστία μπορεί να μοιάζει πολύ με μια φιλική σχέση. Αυτό το είδος κατάστασης μπορεί να αναπτυχθεί, όταν κάτι δημιουργεί κενό στη σχέση με τον σύντροφό σου. Αυτό το κενό μπορεί να είναι συναισθηματικής ή πρακτικής φύσης.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το φταίξιμο βαραίνει τον άλλον. Οι ενέργειες και οι επιλογές είναι αποκλειστικά δικές σου. Ωστόσο, είναι φυσικό να επιθυμείς σύνδεση και συναισθηματική υποστήριξη και μπορεί να μην ξέρεις πώς να πεις στον σύντροφό σου τι χρειάζεσαι. Όταν απευθύνεσαι σε κάποιον άλλο για να ικανοποιήσεις την ανάγκη σου για οικειότητα, αρνείσαι στον εαυτό σου και στον σύντροφό σου την ευκαιρία να αντιμετωπίσετε το ζήτημα παραγωγικά και να ενισχύσετε τη σχέση σας.

63.894 συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στα Archives of Sexual Behavior. Το 54% των ετεροφυλόφιλων ανδρών δήλωσε ότι θα αισθανόταν περισσότερο προδομένο από τη σεξουαλική απιστία, ενώ το 46% από τη συναισθηματική. Το 35% των ετεροφυλόφιλων γυναικών δήλωσε αντίστοιχα πως θα ένιωθε περισσότερη προδοσία από τη σεξουαλική απιστία και το 65% από τη συναισθηματική. Στην LGBT κοινότητα, τα ποσοστά των γυναικών είναι παρεμφερή, ενώ τα ποσοστά των ανδρών πλησιάζουν εκείνα των γυναικών.

Τι γίνεται όταν βρίσκεσαι στην άλλη πλευρά της συναισθηματικής απιστίας;

Μπορεί να έχεις μια υφέρπουσα αίσθηση ανησυχίας ότι κάτι δεν πάει καλά, αλλά να δυσκολεύεσαι να εξηγήσεις τι ακριβώς σε ενοχλεί. Οι συζητήσεις σας είναι συχνές, αλλά όχι ουσιαστικές. Όταν φιλάς ή αγκαλιάζεις τον άλλον, δεν απομακρύνεται, αλλά κατά τη διάρκεια του σεξ, συχνά φαίνεται να είναι αλλού. Χρησιμοποιεί το τηλέφωνό του περισσότερο από ό,τι συνήθως και το έχει μαζί του όλη την ώρα. Οι αλληλεπιδράσεις σας παραμένουν επίσης αρκετά επιφανειακές. Όταν προσπαθείς να συνδεθείτε πιο στενά, φαίνεται ενοχλημένος ή σε απογοητεύει.

Πώς βάζεις όρια γύρω από τη συναισθηματική απιστία;

Η δημιουργία ορίων γύρω από τη συναισθηματική απιστία δεν είναι εύκολη, επειδή πολλές από τις συμπεριφορές που εμπλέκονται σε αυτή, συχνά εμφανίζονται σε στενές φιλίες.

Ο καλύτερος τρόπος για να θέσεις υγιή όρια, είναι να συζητήσεις ανοιχτά αυτό που θεωρείς ως προδοσία εμπιστοσύνης. Κάτσε μαζί με τον σύντροφό σου και δημιουργήστε ξεχωριστές λίστες συμπεριφορών με τις οποίες δεν αισθάνεστε και οι δύο άνετα, όπως να κρατάτε μυστικά, να κάνετε ερωτικά σχόλια ή να βάζετε τακτικά κάποιον άλλο πρώτο.

Στη συνέχεια, μιλήστε για τις λίστες σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε και οι δύο την ευκαιρία να μοιραστείτε σκέψεις και συναισθήματα. Εάν διαφωνείτε για το αν μια συγκεκριμένη συμπεριφορά είναι προβληματική, μιλήστε με ειλικρίνεια, ώστε να μπορέσετε, συζητώντας, να βρείτε μια λύση.