ΣΧΕΣΕΙΣ

6 tips για να προστατέψεις τη σχέση σου από την απιστία

Pexels

Οι περισσότεροι λένε ότι η ιδανική σχέση τους θα ήταν μονογαμική. Ωστόσο, πολλοί δυσκολεύονται να τηρήσουν τους κανόνες της μονογαμίας. Εάν λοιπόν η μονογαμία είναι αυτό που όντως αναζητάς και θέλεις, πώς μπορείς να προστατέψεις μια σχέση σου από την απιστία;

Μετά από μια απιστία, τα ζευγάρια συχνά αισθάνονται τυφλωμένα από την προδοσία. «Δεν έχω ιδέα πώς φτάσαμε εδώ». «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι συνέβη σε εμάς». Αλλά οι σύμβουλοι ζευγαριών, συνήθως έχουν μια πολύ καλή εικόνα για το τι μπορεί να πήγε στραβά. Και ξέρουν επίσης τι μπορεί να αποτρέψει την απιστία. «Για τη συντριπτική πλειονότητα, δεν έχει να κάνει με το σεξ. Πρόκειται για τους ανθρώπους που νιώθουν μοναξιά», υποστηρίζει η Sue Johnson, καθηγήτρια κλινικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ottaw.

Παρακάτω, οι ειδικοί μοιράζονται 6 συμβουλές που μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο απιστίας σε μια σχέση.

Απιστία Pexels

Μην νομίζεις ότι έχεις ανοσία στην απιστία

Αν πιστεύεις ότι η απιστία είναι κάτι που συμβαίνει σε άλλα ζευγάρια, ξανασκέψου το. Η αποδοχή ότι μια σχέση μπορεί να δοκιμαστεί από την απιστία, διασφαλίζει ότι είσαι καλύτερα εξοπλισμένη για να διακρίνεις τα προειδοποιητικά σημάδια. Είναι σημαντικό να παραμένεις προσγειωμένη στην πραγματικότητα. Οι σχέσεις είναι περίπλοκα και μυστηριώδη ταξίδια. Απαιτούν προσπάθεια και προσοχή σε κάθε φάση τους.

Αναγνώρισε και φρόντισε τις ανάγκες της σχέσης

Οι άνθρωποι που απατούν συχνά, μιλούν για το πώς οι σύντροφοί τους απλώς εκπλήρωσαν μια ανάγκη, είτε σωματική, είτε συναισθηματική, που δεν ικανοποιούσε ο/η σύντροφός τους. Για αυτό, πρέπει να φροντίζεις για τη σύνδεση που εξαρχής σας έφερε κοντά. Ταυτόχρονα, μην αμελείς να ελέγχεις αν όλα είναι εντάξει, με τη ζωή του/της συντρόφου σου. Παρακολούθησε πόσο κοντά νιώθεις στον/στη σύντροφό σου και πόσο επιτυχώς καλύπτετε ο ένας τις ανάγκες του άλλου. Τα πιστά ζευγάρια κατανοούν τη σημασία της σωματικής και συναισθηματικής σύνδεσης και φροντίζουν αυτές τις ανάγκες. Αυτό απαιτεί συμβιβασμούς, που είναι αμοιβαία ικανοποιητικοί και βιώσιμοι.

Καθόρισε εξαρχής τι σημαίνει απιστία και μονογαμία για εσένα

Μίλα ανοιχτά και ειλικρινά για το τι είδους συμπεριφορά δεν είναι αποδεκτή εκτός των ορίων της σχέσης σας και, στη συνέχεια, θέστε μαζί ορισμένα σαφή, αμοιβαία συμφωνημένα όρια. Συζητήστε επίσης για τις σεξουαλικές σας ανάγκες και τις επιθυμίες που θέλετε να εκπληρωθούν σε μια μονογαμική σχέση. Η άσκηση της σεξουαλικής μονογαμίας απαιτεί προσπάθεια. Αναρωτήσου: Γιατί επιλέγεις τη μονογαμία; Τι χρειάζεται ο καθένας σας για να νιώσει καλά με αυτή την επιλογή; Τι χρειάζεται η σχέση για να ευδοκιμήσει;

Κλείσε την πόρτα σε παλιές «αμαρτίες»

Με την ευκολία επικοινωνίας που προσφέρουν τα social media, δεν είναι και πολύ δύσκολο να μπεις σε πειρασμό, να στείλεις ένα μήνυμα σε έναν/μια πρώην. Αλλά αναρωτήσου: Αξίζει πραγματικά; Εάν αντιμετωπίζεις ήδη προβλήματα στη σχέση σου, η απάντησή θα πρέπει να είναι ένα ξεκάθαρο όχι.

Απιστία και σεξ

Είναι φυσικό η σεξουαλική ορμή να εξασθενεί και να μειώνεται σε μια μακροχρόνια σχέση. Αλλά αν δεν μπορείς να θυμηθείς την τελευταία φορά που κάνατε σεξ, μάλλον θα πρέπει να αντιμετωπίσετε το ζήτημα. Χωρίς να ακούγεται κλισέ, η σημασία της σεξουαλικής οικειότητας και ειδικότερα του αγγίγματος, για την προστασία μιας σχέσης από την απιστία δεν μπορεί ποτέ να υπερεκτιμηθεί. Το άγγιγμα και η σεξουαλική δραστηριότητα, προκαλούν χημικές αντιδράσεις στον εγκέφαλό μας, που προάγουν συναισθήματα σύνδεσης, προσκόλλησης και επιθυμίας. Το σεξ βέβαια από μόνο του δεν είναι πάντα αρκετό. Πρέπει να είναι συναισθηματικά οικείο και σωματικά ικανοποιητικό για να προωθήσει τα είδη των συναισθημάτων εγγύτητας και σύνδεσης που προστατεύουν μια σχέση από μια απιστία.

Δείξε στον/στη σύντροφό σου, τι πραγματικά σημαίνει για εσένα

Η αγάπη που νιώθεις για τον/τη σύντροφό σου, μπορεί να είναι μεγαλύτερη από όσο ποτέ φανταζόσουν ότι μπορεί να ένιωθες ποτέ. Αλλά μην υποθέτεις ότι αυτό είναι κάτι που το ξέρει. Ο/η σύντροφός σου θέλει να αισθάνεται επιθυμητός/η, ακριβώς όπως εσύ. Φρόντισε να εκδηλώνεις έμπρακτα τα συναισθήματά σου. Δείξε την προσοχή, τη στοργή και την εκτίμηση που χρειάζεται για να αισθανθεί ότι τον/την εκτιμάς. Πες «ευχαριστώ» και καλλιέργησε το αίσθημα ευγνωμοσύνης στη σχέση. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να διατηρήσεις μια υγιή νοοτροπία που προάγει την ευτυχία και την ικανοποίηση, προστατεύοντας περαιτέρω τη σχέση σου από τις αναπόφευκτες παγίδες, που μπορεί να οδηγήσουν σε απιστία.