ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ο διατροφικός μύθος για το ελαιόλαδο που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις τώρα

Unsplash

Αν υπάρχει ένα λάδι στο οποίο ορκίζονται όλοι οι διατροφολόγοι, αυτό είναι το ελαιόλαδο. Ευτυχώς, εδώ θα το βρεις σε αφθονία και είναι το βασικό συστατικό για κάθε πετυχημένη συνταγή σου. Και για ράντισμα πάνω στο καψαλιστό ψωμί με ρίγανη.

Δεν είναι τυχαίο που οι διατροφολόγοι φωνάζουν να τρώμε το αγαπημένο μεσογειακό ελαιόλαδο. Είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά και καλά λιπαρά, συστατικά που υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου. Υπάρχει όμως ένα μύθος γύρω από το όνομά του, ο οποίος αποδεικνύεται παντελώς ψευδής.

Ελαιόλαδο και μύθοι

Πολλοί θεωρούν ότι αν κάψεις πολλή ώρα το ελαιόλαδο στη φωτιά, χάνεται η γεύση του και μαζί και όλα τα οφέλη για την υγεία που προείπαμε. Γι αυτό και πολλοί χρησιμοποιούν υποκατάστατα. Σύμφωνα όμως με τον Διευθυντή του The North American Olive Oil Association, Joseph Profaci, το ελαιόλαδο αντέχει κανονικά στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Ακόμα καλύτερο είναι το έξτρα παρθένο (όταν θερμαίνεται), σύμφωνα με έρευνα του 2018.

Υπάρχει όριο στη θερμοκρασία;

Όλα τα λιπαρά έχουν ένα όριο στη θερμοκρασία. Το ελαιόλαδο συγκεκριμένα έχει όριο 160- 237 βαθμούς Κελσίου. Υπάρχει μεγάλο εύρος γιατί εξαρτάται από το αν είναι έξτρα παρθένο ή επεξεργασμένο. Ωστόσο, ακόμα και αν ξεπεράσει αυτήν τη θερμοκρασία, αποδεικνύεται ότι συνεχίζει να διατηρεί όλα του τα οφέλη, με μία πολύ μικρή υποβάθμιση. Είναι όπως όταν μαγειρεύουμε τα λαχανικά.

Το ιδανικό ελαιόλαδο για μαγείρεμα

Αφού καταρρίψαμε τον μύθο που λέει ότι υπάρχει όριο στη θερμοκρασία και ότι χάνει τα οφέλη του, θα αναρωτιέσαι αν η ιδανική επιλογή είναι το απλό ή έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Το έξτρα παρθένο έχει περισσότερα οφέλη στην υγεία και πιο έντονη γεύση. Αν θέλεις να φτιάξεις γλυκό και χρειάζεσαι λάδι, το απλό ίσως είναι καλύτερη επιλογή. Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε να το χρησιμοποιείς κανονικά.