ΣΧΕΣΕΙΣ

Σεξ με περίοδο: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις πριν πεις «όχι, ευχαριστώ»

Pexels

Πολλές είναι οι γυναίκες και τα κορίτσια που αναρωτιούνται για το αν μπορούν να έχουν σεξουαλικές επαφές, κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. Άλλες πάλι, αποφασίζουν να απέχουν από το σεξ εκείνες τις ημέρες, καθώς φοβούνται για την υγεία τους. Τι ισχύει στα αλήθεια όμως;

 

Αν και το σεξ με περίοδο μπορεί για πολλούς να είναι ταμπού, είναι απόλυτα ασφαλές. Στην πραγματικότητα μπορεί να έχει σημαντικά πλεονεκτήματα, συμπεριλαμβανομένης της ανακούφισης από τις κράμπες της περιόδου.

Σεξ με περίοδο – Ποια είναι τα οφέλη;

Το σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου έχει μερικά θετικά:

1. Ανακούφιση από κράμπες

Οι οργασμοί μπορεί να ανακουφίσουν τις κράμπες περιόδου. Οι κράμπες περιόδου είναι αποτέλεσμα της συστολής της μήτρας σας για να απελευθερώσει την εσωτερική της «επένδυση».

Κατά τη διάρκεια ενός οργασμού, οι μύες της μήτρας συσπώνται και μετά χαλαρώνουν.  Αυτή η χαλάρωση μπορεί να φέρει κάποια ανακούφιση στις κράμπες περιόδου. Το σεξ ενεργοποιεί επίσης την απελευθέρωση ενδορφίνων, οι οποίες μας κάνουν να νιώθουμε χαρούμενες. Επιπλέον, η σεξουαλική δραστηριότητα απασχολεί ευχάριστα το μυαλό, κάτι που μπορεί να σε απαλλάξει από το αίσθημα ταλαιπωρίας της περιόδου.

2. Μικρότερες περίοδοι

Το σεξ μπορεί να μειώσει τη διάρκεια μιας περιόδου. Οι μυϊκές συσπάσεις κατά τη διάρκεια ενός οργασμού ωθούν προς τα έξω το περιεχόμενο της μήτρας πιο γρήγορα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πιο σύντομες περιόδους.

3. Αυξημένη σεξουαλική ορμή

Η λίμπιντο αλλάζει κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, εξαιτίας ορμονικών διακυμάνσεων. Ενώ πολλές γυναίκες λένε ότι η σεξουαλική τους ορμή αυξάνεται κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας (περίπου δύο εβδομάδες πριν από την περίοδό σου), άλλες αναφέρουν ότι αισθάνονται ανεβασμένη τη λίμπιντο, κατά τη διάρκεια της περιόδου τους.

4. Φυσική λίπανση

Μπορείς να αφήσεις το λιπαντικό στην άκρη κατά τη διάρκεια της περιόδου σας. Το αίμα δρα ως φυσικό λιπαντικό.

5. Μπορεί να ανακουφίσει τον πονοκέφαλο

Περίπου οι μισές γυναίκες εμφανίζουν κατά τη διάρκεια της περιόδου τους πονοκεφάλους και ημικρανίες. Αν και οι περισσότερες γυναίκες με πονοκεφάλους και ημικρανίες, αποφεύγουν το σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου τους, πολλές από αυτές που κάνουν σεξ λένε ότι ανακουφίζει εν μέρει ή πλήρως τους πονοκεφάλους τους.

Σεξ με περίοδο – Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες;

Σεξ με περίοδο Pexels

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα του σεξ, κατά τη διάρκεια της περιόδου, είναι το χάος που μπορεί να αφήσει πίσω του. Το αίμα μπορεί να πέσει πάνω σας, τον σύντροφό σας και τα σεντόνια, ειδικά αν έχετε έντονη ροή. Εκτός από λερωμένα ρούχα και έπιπλα, η αιμορραγία μπορεί να αποτελέσει πηγή άγχους για τους παρτενέρ. Το άγχος αυτό μπορεί να αφαιρέσει μέρος ή όλη τη διασκέδαση από το σεξ.

Μια άλλη ανησυχία γύρω από το σεξ με περίοδο, είναι ο κίνδυνος μετάδοσης σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ) όπως ο HIV ή η ηπατίτιδα. Αυτοί οι ιοί ζουν στο αίμα και μπορούν να εξαπλωθούν μέσω της επαφής με μολυσμένο εμμηνορροϊκό αίμα. Η χρήση προφυλακτικών στο σεξ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εξάπλωσης ή μόλυνσης από ΣΜΝ.

Αν τώρα συνηθίζεις να χρησιμοποιείς ταμπόν, πρέπει να το αφαιρέσεις πριν το σεξ. Ένα ξεχασμένο ταμπόν μπορεί να εισχωρήσει τόσο βαθιά στον κόλπο, κατά τη διάρκεια του σεξ που θα χρειαστεί να επισκεφτείς τον γυναικολόγο σου, για να το αφαιρέσεις.

Μπορείς να μείνεις έγκυος;

Εάν δεν προσπαθείς να μείνεις έγκυος, η χρήση αντισυλληπτικής προστασίας είναι καλή ιδέα, ανεξάρτητα από το τμήμα του εμμηνορροϊκού σας κύκλου που βρίσκεσαι. Είναι πιο πιθανό να μείνεις έγκυος κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, η οποία συμβαίνει περίπου 14 ημέρες πριν από την έναρξη της περιόδου σου.

Ωστόσο, η διάρκεια του κύκλου κάθε γυναίκας είναι διαφορετική και μπορεί να αλλάζει κάθε μήνα. Εάν έχεις σύντομο έμμηνο κύκλο, ο κίνδυνος να μείνεις έγκυος κατά τη διάρκεια της περιόδου σας είναι υψηλότερος. Το σπέρμα επίσης μπορεί να παραμείνει ζωντανό στο σώμα σου για έως και επτά ημέρες. Έτσι, εάν έχεις έναν κύκλο 22 ημερών και έχεις ωορρηξία αμέσως μετά την περίοδό σου, υπάρχει πιθανότητα να απελευθερώσεις ένα ωάριο, ενώ το σπέρμα βρίσκεται ακόμα στην αναπαραγωγική οδό.

Χρειάζεται να χρησιμοποιείς προφυλακτικό;

Η χρήση προστασίας θα σε προφυλάξει επίσης από ΣΜΝ. Όχι μόνο μπορείς να κολλήσετε ένα ΣΜΝ κατά τη διάρκεια της περιόδου σου, αλλά μπορείς επίσης να το μεταδώσεις πιο εύκολα στον σύντροφό σας, επειδή ιοί όπως ο HIV ζουν στο αίμα της περιόδου. Εάν εσύ ή ο σύντροφός σου είστε αλλεργικοί στο λάτεξ των προφυλακτικών, υπάρχουν άλλες μορφές προστασίας που μπορείς να χρησιμοποιήσεις. Μπορείς να ζητήσεις συστάσεις από τον φαρμακοποιό ή το γιατρό σου.

Συμβουλές για το σεξ με περίοδο

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να γίνει το σεξ με περίοδο, μια πιο άνετη και λιγότερο messy εμπειρία:

  • Να είσαι ανοιχτή και ειλικρινής με τον/την σύντροφό σου. Πες πώς νιώθεις όταν κάνετε σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου σας και ρώτησε πώς νιώθει γι’ αυτό. Εάν κάποιος από εσάς διστάζει, συζητήστε τους λόγους πίσω από την ενόχληση.
  • Εάν φοράς ταμπόν, φρόντισε να το αφαιρέσεις εγκαίρως
  • Χρησιμοποίησε μια σκουρόχρωμη πετσέτα για τυχόν διαρροές αίματος. Ή, κάντε σεξ στο ντους ή στο μπάνιο για να αποφύγετε εντελώς το χάος.
  • Έχε κοντά σου μια βρεγμένη πετσέτα ή υγρά μαντηλάκια για να καθαριστείς μετά.
  • Χρησιμοποιήστε προφυλακτικό
  • Εάν η αγαπημένη σου στάση είναι άβολη, δοκιμάστε κάτι διαφορετικό. Για παράδειγμα, μπορεί να ξαπλώσεις στο πλάι με τον/την σύντροφό σου από πίσω σου.

Μην αφήνεις την περίοδό σας να σταματήσει τη σεξουαλική σου ζωή. Με την κατάλληλη προετοιμασία, το σεξ με περίοδο μπορεί να είναι εξίσου απολαυστικό, όπως και τον υπόλοιπο μήνα. Ίσως ακόμα και να εκπλαγείς όταν ανακαλύψεις ότι το σεξ είναι ακόμα πιο συναρπαστικό κατά τη διάρκεια της περιόδου.