ΥΓΕΙΑ

Μύθοι και αλήθειες για το χάπι της επόμενης ημέρας

Pexels

Εάν ανησυχείς για μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη επειδή είχες σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις ή απέτυχε η μέθοδος αντισύλληψης, είναι ώρα να πάρεις μια βαθιά ανάσα. Πολλές γυναίκες έχουν βρεθεί στην ίδια θέση και έχουν καταφύγει στη λύση της επείγουσας αντισύλληψης με σκοπό της αποφυγή μιας απρόβλεπτης εγκυμοσύνης. Υπάρχουν διαθέσιμες επιλογές και το χάπι της επόμενης ημέρας, είναι μία από αυτές.

Χάπι της επόμενης ημέρας και επείγουσα αντισύλληψη 

Μύθοι και αλήθειες για το χάπι της επόμενης ημέρας Pexels

Σύμφωνα με τον Γεώργιο Ξυδιά, MD Μαιευτήρα Γυναικολόγο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της Medimall IVF Clinic, μετά από σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις, υπάρχουν δύο επιλογές για την αποτροπή μίας απρόβλεπτης εγκυμοσύνης.

Η πρώτη επιλογή, το χάπι της επόμενης ημέρας, μπορεί να αγοραστεί στα φαρμακεία. Ανάλογα με το χάπι επείγουσας αντισύλληψης που επιλέξετε, έχετε 3-5 ημέρες για τη λήψη του ώστε να είναι πιο αποτελεσματικό.

Η άλλη επιλογή, το χάλκινο ενδομήτριο σπείραμα, μπορεί να τοποθετηθεί στη μήτρα από τον γιατρό σας για την αποτροπή της γονιμοποίησης ή για την αποτροπή της εμφύτευσης, σε περίπτωση που η γονιμοποίηση έχει ήδη πραγματοποιηθεί. Για να είναι αποτελεσματικό, το χάλκινο ενδομήτριο σπείραμα πρέπει να τοποθετηθεί εντός πέντε ημερών από τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις.

Πότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσω επείγουσα αντισύλληψη;

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να ανησυχείτε για την πιθανότητα μίας απρόβλεπτης εγκυμοσύνης μετά από σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις ή όταν η τακτική σας μέθοδος αντισύλληψης αποτυγχάνει. Εάν βρεθείτε σε αυτήν την κατάσταση, μπορεί να χρειάζεστε επείγουσα αντισύλληψη.

Οι ακόλουθες συνθήκες μπορεί να οδηγήσουν σε εγκυμοσύνη:

Σε κάθε περίπτωση, όσο πιο γρήγορα δράσετε, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχετε να μειώσετε τον κίνδυνο εγκυμοσύνης.

 • Ξεχάσατε / δεν μπορέσατε να χρησιμοποιήσετε μία μέθοδο αντισύλληψης, όπως προφυλακτικό ή ορμονικά αντισυλληπτικά.
 • Το προφυλακτικό γλίστρησε ή σκίστηκε.
 • Ο σύντροφός σας δεν αποσύρθηκε εγκαίρως (δηλ. «δεν τραβήχτηκε εγκαίρως»).
 • Το διάφραγμά σας ή η τραχηλική καλύπτρα γλίστρησε ή ξεχάσατε να τα χρησιμοποιήσετε.
 • Ξεχάσατε να πάρετε το αντισυλληπτικό σας χάπι στη συνηθισμένη ώρα.
 • Ξεχάσατε να εφαρμόσετε το αντισυλληπτικό σας επίθεμα στη συνηθισμένη ώρα.
 • Ξεχάσατε να εισάγετε τον κολπικό δακτύλιο στη συνηθισμένη ώρα.

Ακόμα και εάν έχετε τακτικές περιόδους και είστε σίγουρες ότι η ωορρηξία σας καθυστερεί πολύ ή μόλις ολοκληρώθηκε, λάβετε υπόψη ότι η διάρκεια του καταμήνιου κύκλου και τα χαρακτηριστικά του δεν είναι ποτέ απόλυτα προβλέψιμα και πως δεν υφίσταται η έννοια του μηδενικού κινδύνου.

Πώς λειτουργεί το χάπι της επόμενης ημέρας;

Μετά από σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις, τα σπερματοζωάρια ταξιδεύουν στις σάλπιγγες όπου περιμένουν την απελευθέρωση ενός ωαρίου. Καθώς τα σπερματοζωάρια έχουν μέγιστη διάρκεια ζωής πέντε ημερών, το χάπι της επόμενης ημέρας, εμποδίζει ή καθυστερεί την ωορρηξία μέχρι τον θάνατο όλων των σπερματοζωαρίων.

Ποια είναι η καλύτερη στιγμή για να πάρεις το χάπι της επόμενης ημέρας;

Ο Δρ. Γεώργιος Ξυδιάς, επισημαίνει πως εάν είχατε σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις, εάν έσπασε το προφυλακτικό ή εάν ξεχάσατε να πάρετε το αντισυλληπτικό σας χάπι, μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας από μία απρόβλεπτη εγκυμοσύνη παίρνοντας το χάπι της επόμενης ημέρας. Το χάπι της επόμενης ημέρας είναι πιο αποτελεσματικό όταν λαμβάνεται το συντομότερο δυνατόν, αλλά μπορεί να ληφθεί έως και 5 ημέρες (120 ώρες) μετά τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις.

Πότε δεν πρέπει να πάρεις το χάπι της επόμενης ημέρας;

Μύθοι και αλήθειες για το χάπι της επόμενης ημέρας Pexels

Εάν είστε ήδη έγκυος

Το χάπι της επόμενης ημέρας δεν είναι κατάλληλο για γυναίκες που είναι ήδη έγκυες ή που υποπτεύονται την ύπαρξη εγκυμοσύνης. Το χάπι της επόμενης ημέρας καθυστερεί την ωορρηξία ώστε να αποτρέψει τη γονιμοποίηση: Δεν προκαλεί άμβλωση. Εάν υποπτεύεστε ότι μπορεί να είστε έγκυος, θα πρέπει να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης και, εάν είναι θετικό, να επισκεφθείτε τον γιατρό σας ή την τοπική κλινική οικογενειακού προγραμματισμού για να συζητήσετε τις επιλογές σας.

Έχετε αλλεργία στην ουλιπριστάλη ή σε οποιοδήποτε άλλο συστατικό που αναγράφεται στο φύλλο οδηγιών

Δεν θα πρέπει να πάρετε το χάπι, εάν έχετε αλλεργία σε οποιοδήποτε από τα συστατικά που αναφέρονται στο φύλλο που συνοδεύει το φάρμακο. Εάν δεν είστε σίγουρη αν το χάπι της επόμενης ημέρας, είναι κατάλληλο για εσάς, μιλήστε στον φαρμακοποιό σας για να συζητήσετε τις επιλογές σας.

Θα πρέπει να μιλήσετε με έναν φαρμακοποιό ή γιατρό εάν είστε σε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες καταστάσεις:

Ακολουθείτε συγκεκριμένη ιατρική θεραπεία και φοβάστε την αλληλεπίδραση φαρμάκων. Εάν ανησυχείτε ότι το χάπι της επόμενης μέρας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά άλλη ιατρική θεραπεία, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας για συμβουλές και διαβάστε προσεκτικά το φύλλο οδηγιών πριν τη λήψη του δισκίου. Προσέξτε: συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας πριν τη χρήση του εάν πάσχετε από σοβαρό άσθμα, το οποίο αντιμετωπίζετε με από του στόματος γλυκοκορτικοειδή.

Επίσης δεν συνιστάται εάν πάσχετε από σοβαρή ηπατική νόσο.

Πώς θα ξέρεις εάν έδρασε;

Για να βεβαιωθείτε ότι το χάπι της επόμενης ημέρας έδρασε, θα πρέπει να περιμένετε την έναρξη της επόμενης περιόδου σας, προκειμένου να είστε σίγουρη. Η πλειοψηφία των γυναικών θα έχει τον καταμήνιο κύκλο στην ώρα του. Ωστόσο, το χάπι μπορεί να αναστατώσει τον κύκλο σας, κάνοντας την περίοδό σας να ξεκινήσει νωρίτερα ή αργότερα. Είναι απόλυτα φυσιολογικό. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Σε περίπτωση που η αναμενόμενη περίοδός σας καθυστερήσει πάνω από 7 ημέρες, εάν έχει ασυνήθιστα συμπτώματα ή εάν εμφανίζετε συμπτώματα εγκυμοσύνης, θα πρέπει να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης. Ορισμένες γυναίκες αναφέρουν ανεπιθύμητες ενέργειες που προσομοιάζουν με τις πρώτες ενδείξεις εγκυμοσύνης, όπως η ναυτία, ο πόνος στην κοιλιά, η ευαισθησία μαστού, κτλ.

Παρόλο που μπορεί να είστε ανυπόμονη, το οποίο είναι απολύτως κατανοητό, περιμένετε 7 ημέρες από την αναμενόμενη ημερομηνία έναρξης της επόμενης περιόδου σας πριν να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης. Σε περίπτωση που κάνετε το τεστ νωρίτερα, τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι αξιόπιστα.

Τι παρενέργειες έχει το χάπι της επόμενης ημέρας;

Η λήψη του χαπιού της επόμενης ημέρας μπορεί να σας τρομάζει. Εξαρτώνται τόσα πολλά από αυτό, ενώ πολλές γυναίκες φοβούνται τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο σώμα τους.

Σύμφωνα με τον Δρ. Γεώργιο Ξυδιά, όπως και με κάθε φάρμακο, είναι σκόπιμο να ξέρετε πώς λειτουργεί και ποιες είναι οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι:

 • Ναυτία
 • Κοιλιακός (στο στομάχι) πόνος ή δυσφορία
 • Εμετός
 • Επίπονη περίοδος
 • Πυελικό άλγος
 • Ευαισθησία μαστού
 • Πονοκέφαλοι
 • Ζάλη
 • Κόπωση
 • Μεταβολές στη διάθεση
 • Μυικό άλγος
 • Οσφυαλγία

Μπορεί να παρουσιάσετε ανεπιθύμητες ενέργειες τις ώρες μετά τη λήψη του δισκίου ή ακόμα και την επόμενη ημέρα. Συνήθως είναι αρκετά ήπιες, αλλά εάν παρουσιάσετε οποιαδήποτε ανεπιθύμητη ενέργεια που είναι ιδιαίτερα επώδυνη ή ασυνήθιστη για εσάς, τότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας αμέσως. Καθώς η δραστική ουσία του, δρα καθυστερώντας την ωορρηξία σας, η επόμενη περίοδος μπορεί να έρθει νωρίτερα ή αργότερα και με αυξημένη ή μειωμένη εμμηνόρροια σε σχέση με το συνηθισμένο.