ΣΧΕΣΕΙΣ

Αυτές είναι οι 5 γλώσσες της αγάπης. Εσύ πώς εκφράζεις την αγάπη σου;

iStock

Ο τρόπος με τον οποίο ο καθένας εκφράζει την αγάπη του στον σύντροφό του, δεν είναι ο ίδιος. Υπάρχουν εκείνοι που το «σ’ αγαπώ» τους έρχεται αβίαστα μέσα από τα λόγια τους, εκείνοι που νιώθουν πιο άνετα να επικοινωνήσουν την τρυφερότητά τους μέσω της σωματικής επαφής και άλλοι που απολαμβάνουν να «λούζουν» με δώρα τον σύντροφό τους. Όλα τα παραπάνω (και μερικά ακόμα) είναι γλώσσες αγάπης.

Συνολικά υπάρχουν 5 γλώσσες αγάπης, οι οποίες περιγράφουν 5 διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι λαμβάνουν και εκφράζουν την αγάπη σε μια σχέση. Το να γνωρίζεις τη γλώσσα αγάπης του συντρόφου σου και αντίστοιχα να ξέρει κι εκείνος τη δική σου, μπορεί να σε βοηθήσει να νιώσεις ότι σε αγαπούν και ότι σε εκτιμούν.

Το θέμα για αυτές τις γλώσσες, το ανέλυσε για πρώτη φορά το 1992 ο Gary Chapman στο βιβλίο του The 5 Love Languages: The Secret to Love That Lasts, περιγράφοντας 5 κατηγορίες επικοινωνίας της αγάπης μέσα από την εμπειρία του στον γάμο, τη συμβουλευτική και τη γλωσσολογία.

Οι 5 γλώσσες της αγάπης

οι 5 γλώσσες της αγάπης. Εσύ πώς εκφράζεις την αγάπη σου; iStock

Πριν από τη συγγραφή του βιβλίου, ο Chapman άρχισε να παρατηρεί μοτίβα σε ζευγάρια που συμβούλευε. Συνειδητοποίησε ότι τα ζευγάρια παρεξηγούσαν ο ένας τις ανάγκες του άλλου. Αυτό τον οδήγησε στο να καταλήξει στις 5 γλώσσες αγάπης, ή στους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι στις σχέσεις εκφράζουν την αγάπη. Αυτές είναι οι εξής:

  • Λέξεις επιβεβαίωσης
  • Ποιοτικός χρόνος
  • Σωματικό άγγιγμα
  • Πράξεις εξυπηρέτησης
  • Δώρα

Λέξεις επιβεβαίωσης

Οι λέξεις επιβεβαίωσης αφορούν την έκφραση στοργής μέσω προφορικών λέξεων, επαίνου ή εκτίμησης. Όταν αυτή είναι η πρωταρχική γλώσσα αγάπης κάποιου, απολαμβάνει τα ευγενικά λόγια και την ενθάρρυνση, τα ενθαρρυντικά σχόλια, τα ερωτικά σημειώματα και τα χαριτωμένα μηνύματα. Μπορείς να κάνεις τη μέρα αυτού του ατόμου μια καλή μέρα, με το να του κάνεις κομπλιμέντα ή να του επισημάνεις τι κάνει καλά.

Ποιοτικός χρόνος

Ένα άτομο με αυτή τη γλώσσα αγάπης εκτιμά την πλήρη παρουσία σου όταν είστε μαζί. Αισθάνεται αγάπη, αν του δίνεις την αμέριστη προσοχή σου και περνάτε χρόνο μαζί με ουσιαστικούς και διαδραστικούς τρόπους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αφήσεις το κινητό τηλέφωνο, να κλείσεις τον υπολογιστή, να έχεις οπτική επαφή και να ακούς με προσοχή. Οι άνθρωποι με αυτή τη γλώσσα αγάπης, αναζητούν την ποιότητα αντί της ποσότητας.

Σωματική επαφή

Ένα άτομο με τη σωματική επαφή ως κύρια γλώσσα αγάπης, αισθάνεται αγάπη μέσω της σωματικής στοργής. Εκτός από το σεξ, τα άτομα αυτά αισθάνονται ότι τους αγαπάνε με ένα κράτημα χεριών, μια αγκαλιά ή ένα μασάζ στο τέλος της ημέρας, για παράδειγμα.

Το ιδανικό ραντεβού για αυτούς, είναι μια ταινία αγκαλιά στον καναπέ, μια έξοδος για χορό ή μια μεγάλη βόλτα χεράκι-χεράκι. Νιώθουν ότι αγαπιούνται περισσότερο όταν αλληλεπιδρούν σωματικά με τον σύντροφό τους.

Πράξεις εξυπηρέτησης

Οι πράξεις εξυπηρέτησης είναι μικρά πρακτικά πράγματα, που μπορείς να κάνεις για τον σύντροφό σου και τον κάνει να νιώθει ότι τον αγαπάς και τον εκτιμάς, όπως π.χ οι δουλειές του σπιτιού, μικροθελήματα κλπ. Αν η κύρια γλώσσα αγάπης του συντρόφου σου είναι οι πράξεις εξυπηρέτησης, θα παρατηρήσει και θα εκτιμήσει τα μικρά πράγματα που κάνετε γι’ αυτόν. Τα άτομα με τη συγκεκριμένη γλώσσα αγάπης, έχουν επίσης την τάση να εκτελούν πράξεις εξυπηρέτησης και καλοσύνης και για τους άλλους.

Δώρα: Μια ακόμα γλώσσα αγάπης

Για κάποιον που συντονίζεται με αυτή τη γλώσσα αγάπης, τα δώρα συμβολίζουν την αγάπη, τη φροντίδα και τη στοργή. Τα άτομα με τη συγκεκριμένη γλώσσα αγάπης, εκτιμούν όχι μόνο το ίδιο το δώρο, αλλά και τον χρόνο και την προσπάθεια που κατέβαλε ο σύντροφός τους για την επιλογή του.

Οι άνθρωποι που απολαμβάνουν να λαμβάνουν δώρα ως μέρος της πρωταρχικής γλώσσας αγάπης τους, δεν περιμένουν απαραίτητα μεγάλα ή ακριβά δώρα. Είναι περισσότερο η προσπάθεια και η προσοχή πίσω από το δώρο που μετράει.

Όταν αφιερώνεις χρόνο για να διαλέξεις ένα δώρο για εκείνους, κατανοούν ότι πραγματικά τους ξέρεις και νοιάζεσαι για τις προτιμήσεις τους. Οι άνθρωποι με αυτή τη γλώσσα της αγάπης μπορούν συχνά να θυμούνται κάθε μικρό δώρο που έχουν λάβει από τους αγαπημένους τους, επειδή τους επηρεάζει τόσο πολύ.

Υπάρχουν και άλλες γλώσσες αγάπης;

Σύμφωνα με το πλαίσιο του Chapman, οι αρχικές 5 γλώσσες αγάπης έχουν παραμείνει οι ίδιες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να εκφράσεις και να λάβεις αγάπη. Αυτό είναι μόνο ένα πλαίσιο και έχουν προταθεί αρκετές προσθήκες με την πάροδο των ετών. Για παράδειγμα, ιδέες όπως οι κοινές εμπειρίες και η συναισθηματική ασφάλεια. Όσο περισσότερο σκεφτόμαστε τον εαυτό μας και τι γεμίζει τη σχέσης μας, τόσο περισσότερους τρόπους έχουμε για να βοηθήσουμε τον σύντροφό μας να μας αγαπήσει με τον τρόπο που θέλουμε περισσότερο να μας αγαπήσουν.