ΣΧΕΣΕΙΣ

Το μόνο είδος αγάπης που μας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους

iStock

Το να ερωτεύεσαι μπορεί να είναι συναρπαστικό, αλλά δεν είναι το μυστικό της ευτυχίας από μόνο του. Θα μπορούσαμε να πούμε με μεγαλύτερη ακρίβεια, ότι ο έρωτας είναι η γραμμή εκκίνησης προς την ευτυχία. Ένα συναρπαστικό, αλλά και αγχωτικό στάδιο που πρέπει να υπομείνουμε για να φτάσουμε στις σχέσεις που πραγματικά μας ικανοποιούν. Το πάθος του έρωτα, παίζει με τον εγκέφαλό μας με τρόπο που μπορεί να προκαλέσει από βαθιά ικανοποίηση, μέχρι απόλυτη απόγνωση. Συναρπαστικό; Σίγουρα ναι

Αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς, η παθιασμένη αυτή αγάπη, δύσκολα φέρνει πραγματική ευτυχία στη ζωή μας. Η Παγκόσμια Ημέρα Αγάπης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Δεκεμβρίου. Στόχος της συγκεκριμένης ημέρας είναι να παραμερίσουμε όλα τα αρνητικά συναισθήματα, σκέψεις και λόγια που ειπώθηκαν. Να σκεφτόμαστε μόνο θετικά και να αγαπάμε τους ανθρώπους μας. Με αφορμή λοιπό την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αγάπης, ρίχνουμε μια ματιά στα επιστημονικά δεδομένα που αποκαλύπτουν το μόνο είδος αγάπης που μπορεί να μας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους.

Το είδος αγάπης που μας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους Pexels

Κι όμως, η ρομαντική αγάπη έχει επιστημονικά αποδειχθεί ότι ως ένας από τους καλύτερους προγνωστικούς παράγοντες ευτυχίας. Σχετική μελέτη του Χάρβαρντ για την ανάπτυξη ενηλίκων, έχει αξιολογήσει τη σύνδεση μεταξύ των συνηθειών των ανθρώπων και της μετέπειτα ευημερίας τους από τα τέλη της δεκαετίας του 1930. Πολλά από τα μοτίβα που αποκαλύφθηκαν από τη μελέτη είναι σημαντικά, αλλά δεν προκαλούν έκπληξη:

Οι πιο ευτυχισμένοι, πιο υγιείς άνθρωποι σε μεγάλη ηλικία δεν κάπνιζαν (ή το έκοψαν νωρίς στη ζωή τους), ασκούνταν, κατανάλωναν λίγο ή καθόλου αλκοόλ και παρέμειναν διανοητικά ενεργοί. Αλλά αυτές οι συνήθειες ωχριούν σε σύγκριση με μια άλλη, πολύ σπουδαιότερη: Οι πιο σημαντικοί παράγοντες πρόβλεψης της ευτυχίας είναι οι σταθερές σχέσεις. Και, ειδικά, μια μακροχρόνια ρομαντική σχέση.

Με άλλα λόγια, το μυστικό της ευτυχίας δεν είναι να ερωτεύεσαι. Αλλά να μένεις ερωτευμένος.

Αυτό δεν σημαίνει απλώς να μένεις μαζί με κάποιον στο πλαίσιο ενός γάμου: Η έρευνα δείχνει ότι το να είσαι παντρεμένος αντιπροσωπεύει μόνο το 2% της ευτυχίας στη ζωή. Το πιο σημαντικό συστατικό για την ευτυχία λοιπόν, είναι η ικανοποίηση που αντλούμε μέσα από μια σχέση. Και αυτό εξαρτάται από αυτό που οι ψυχολόγοι αποκαλούν «συντροφική αγάπη».

Η αγάπη βασίζεται λιγότερο σε παθιασμένα συναισθήματα και περισσότερο στη στοργή, την αμοιβαία κατανόηση και τη δέσμευση.

Το μυστικό πίσω από τη συντροφική αγάπη

Μπορεί ο όρος «συντροφική αγάπη» να σου ακούγεται λίγο…βαρετός. Τι θα γινόταν όμως αν ο έρωτάς σου, θα μπορούσε να είναι και ο καλύτερός σου φίλος; Η δημιουργία μιας ρομαντικής σχέσης όπου ριζώνει και η φιλία, είναι ο λόγος που η συντροφική αγάπη, είναι το είδος εκείνο, που μπορεί να μας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους.

Η παθιασμένη αγάπη, που βασίζεται στην έλξη, δεν διαρκεί συνήθως πέρα ​​από την αρχή της σχέσης. Η συντροφική αγάπη από την άλλη, βασίζεται στην οικειότητα. Όπως ένας ερευνητής συνοψίζει ωμά τα στοιχεία στο Journal of Happiness Studies: «Τα οφέλη για την ευημερία μιας σχέσης είναι πολύ μεγαλύτερα για εκείνους που θεωρούν τον σύντροφό τους, ως τον καλύτερο φίλο τους. Απολαμβάνουν την παρέα τους, διασκεδάζουν μαζί και αναδεικνύουν την καλύτερη εκδοχή του συντρόφου τους».

Και κάτι τελευταίο: Ο ρομαντισμός μιας συντροφικής αγάπης φαίνεται να κάνει τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους, ωστόσο, δεν είναι από μόνος του αρκετός. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν διαπίστωσαν ότι οι παντρεμένοι ηλικίας 22 έως 79 ετών που δήλωσαν ότι είχαν τουλάχιστον δύο στενούς φίλους, δηλαδή τουλάχιστον έναν εκτός από τη σύζυγό τους, είχαν υψηλότερα επίπεδα αυτοεκτίμησης και ικανοποίησης και χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης από τους συζύγους που δεν είχαν στενούς φίλους εκτός γάμου. Με άλλα λόγια, η μακροχρόνια συντροφική αγάπη μπορεί να είναι απαραίτητη, αλλά δεν είναι αρκετή για την ευτυχία.