ΣΧΕΣΕΙΣ

8 σημάδια που δείχνουν ότι μια σχέση προχωράει πολύ γρήγορα

Pexels

Δεν είναι ότι πρέπει να ακολουθείς κάποιο συγκεκριμένο timeline. Μπορεί να είναι δύσκολο να αντιληφθείς εάν μια σχέση προχωράει πολύ γρήγορα, ειδικά όταν νιώθεις τον έρωτα να σου χτυπάει την πόρτα. Αλλά αν δεν φροντίζεις να κάνεις check-in με τον εαυτό σου, μπορεί να πέσεις «με τα μούτρα» σε μία σχέση, πριν καν αυτή προλάβει να αναπτυχθεί πραγματικά.

«Οι άνθρωποι βιάζονται να κάνουν σχέσεις για διάφορους λόγους», λέει ο Jonathan Bennett, ειδικός σύμβουλος σχέσεων, στο Double Trust Dating, αναφέροντας το φόβο της μοναξιάς ως έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες. Μια σχέση πρέπει να εκτυλίσσεται φυσικά σε τέτοιο ρυθμό που και οι δύο θα νιώθουν άνετα. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι οι γρήγοροι ρυθμοί, αποτελούν ένδειξη προβλημάτων, σύμφωνα με τον Bennett. Αλλά αν το ένστικτό σου, σού λέει ότι κάτι δεν πάει καλά ή οι φίλοι και η οικογένειά σου ανησυχούν, μην το αγνοήσεις. Αν αναρωτιέσαι: «Μήπως προχωράμε πολύ γρήγορα;» παρακάτω θα βρεις 8 σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί να έχεις δίκιο.

8 σημάδια που δείχνουν ότι μια σχέση προχωράει πολύ γρήγορα Pexels

1. Θεωρείς ότι έχεις βρει τον Mr. Perfect

Είναι απόλυτα λογικό να περνάς τη φάση «στα μέλια» με μια νέα σχέση. Είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ φυσιολογικό. Ωστόσο, ένα σημάδι ότι η σχέση σας μπορεί να προχωράει πολύ γρήγορα, μπορεί να προκύψει αν αυτά τα υπερθετικά συναισθήματα, σε πείσουν ότι ο νέος σου σύντροφος είναι το τέλειο. Στην πραγματικότητα μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να γνωρίσει ό ένας πραγματικά τον άλλον -και τα ελαττώματα του- προκειμένου να καταλάβεις αν πράματι μιλάμε για μια ιδανική σχέση.

2. Μια σχέση προχωράει πολύ γρήγορα αν κυνηγάς απλά ένα συναίσθημα

Όταν σκέφτεσαι τον/τη σύντροφό σου, σκέφτεσαι τις αξίες που μοιράζεστε και οι δύο; Και πόσο ωραίο είναι να θέλεις τα ίδια πράγματα από τη ζωή με κάποιον άλλον; Ή μήπως εστιάζεις περισσότερο στο πώς σε κάνει να νιώθεις; Πολλοί που βιάζονται να μπουν γρήγορα σε μια σχέση, κυνηγούν ένα συναίσθημα, αντί να επιδιώκουν μια σταθερή συντροφικότητα.

Αντιμετωπίζουν μια ερωτική σχέση ως θεραπεία για τη μοναξιά, αναζητούν την σεξουαλική ευχαρίστηση ή την αίσθηση του έρωτα. Και ενώ είναι ΟΚ να θέλεις όλα αυτά τα πράγματα, το να τα χρησιμοποιείς μόνο και μόνο για να σε κάνουν να νιώθεις καλά, δεν αρκεί για να δημιουργήσεις γερά θεμέλια για μια σχέση.

3. Too much, too soon

Η κολακεία μπορεί να φτάσει στα άκρα από χειριστικές προσωπικότητες. Το love bombing είναι μια συνηθισμένη παγίδα στις νέες σχέσεις. Ξαφνικά νιώθεις σαν να σε έχει ρουφήξει ένας ανεμοστρόβιλος μεγάλων ρομαντικών χειρονομιών και στοργής. Δυστυχώς, όμως δεν διαρκεί. Ακόμα κι αν αυτές οι υπερβολικές χειρονομίες είναι γνήσιες, μπορεί να σημαίνουν ότι προχωράτε πολύ γρήγορα. Οι σχέσεις είναι ένας χορός επιτάχυνσης και επιβράδυνσης. Μερικές φορές ένας σύντροφος χρειάζεται να κάνει βήματα πίσω και να επιβραδύνει και άλλες να επιταχύνει.

4. Μια σχέση προχωράει πολύ γρήγορα αν δεν έχεις συνέλθει από έναν πρόσφατο χωρισμό

Αν μόλις βγήκες από μια σχέση και μπήκες κατευθείαν σε μια νέα, το πιθανότερο είναι ότι προχωράς πολύ γρήγορα. Είτε πρόκειται για μια τοξική πρώην σχέση, έναν τραυματικό χωρισμό, ή και τα δύο, «αυτά τα πράγματα χρειάζονται χρόνο για να θεραπευτούν και να διορθωθούν», λέει η ψυχοθεραπεύτρια, Laura F. Dabney. Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν την υπομονή να δώσουν χρόνο στον εαυτό τους, γι’ αυτό είναι τόσο εύκολο να βρεθείς πάλι σε μια νέα σχέση, πριν να είσαι πραγματικά έτοιμη.

5. Γνωρίζεις φίλους και οικογένεια πριν νιώσεις αρκετά άνετα

Είναι σίγουρα σημαντικό ο/η σύντροφός σου να τα πάει καλά με τους φίλους και την οικογένειά σου και το αντίστροφο. Και ενώ δεν υπάρχει καθορισμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε πρέπει να να γίνουν οι συστάσεις,  θα πρέπει να αισθάνεσαι άνετα με την ιδέα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν ο/η σύντροφός σου, ασκεί πίεση για να ενσωματωθείς στη ζωή του χωρίς να σέβεται τα όρια και χρόνους. Και πάλι, μια σχέση πρέπει να ξεδιπλώνεται φυσικά. Έτσι, αν νιώθεις αμήχανα στην ιδέα μιας οικογενειακής συνάντησης με κάποιον/α που μόλις γνωρίσες στο Tinder και σου φαίνεται «πολύ νωρίς», μάλλον έχεις δίκιο.

6. Αγνοείς τις διαφορές σας

Οι διαφορές στις σχέσεις είναι αναπόφευκτες και ο τρόπος με τον οποίο τις χειρίζεσαι μπορεί να δείξει αν προχωράς πολύ γρήγορα. Το να μάθεις σε τι διαφέρετε, απαιτεί χρόνο. Και το ίδιο ισχύει για να επεξεργαστείτε αυτές τις διαφορές. Εάν βιάζεσαι να μπεις σε μια σχέση, μπορεί να κλείσεις εντελώς τα μάτια απέναντι σε πράγματα στα οποία δεν συμφωνείτε. Ή μπορεί απλά να τα αγνοείς.

7. Σου αρέσει η ετικέτα «σε σχέση» περισσότερο από ότι το ίδιο άτομο

Σου αρέσει η ιδέα να βρίσκεσαι σε σχέση, ίσως τόσο πολύ που βιάζεσαι να επισημοποιήσεις μια νέα σχέση, πριν καν γνωριστείτε πραγματικά. Στην πραγματικότητα χρειάζεσαι χρόνο για να γνωρίσεις κάποιον, οπότε ίσως θα πρέπει να αναρωτηθείς για το πόσο ειλικρινή είναι τα συναισθήματά σου.

8. Μια σχέση προχωράει πολύ γρήγορα αν νιώθεις πως χάνεις τον εαυτό σου

Το να εγκαταλείψεις μέρη της ταυτότητάς σου ή της ζωής σου, από το άγχος για το τι θα πει ή θα σκεφτεί για εσένα ο/η νέος/α σου σύντροφος, μπορεί επίσης να είναι σημάδι ότι η σχέση προχωράει πολύ γρήγορα. Ακυρώνεις τα happy hours με τους φίλους σου, σταματάς να ασχολείσαι με τα χόμπι σου και φτιάχνεις όλο σου το πρόγραμμα, με βάση το πρόγραμμα του/της. Σε κάθε περίπτωση θυμήσου, ότι είναι εντάξει να κινείσαι με τους δικού σου ρυθμούς, ακόμα και τους πιο αργούς. Εάν ο/η σύντροφός σου δεν είναι ψύχραιμος με αυτό, μάλλον δεν αξίζει τον κόπο.