ΣΧΕΣΕΙΣ

Casual σχέσεις: Μπορεί μια περιστασιακή σχέση να σε κάνει ευτυχισμένη;

Unsplash

Αν υπάρχει κάτι κοινό σε όλες τις ερωτικές σχέσεις, είναι ότι κάποια στιγμή, πιθανότατα θα πρέπει να ορίσετε ακριβώς το είδος της. Είστε φίλοι με προνόμια, πάτε για μια σοβαρή σχέση ή κρατάτε τα πράγματα casual; Αν τελικά ακολουθείς το δρόμο μιας περιστασιακής σχέσης, τι ακριβώς θα συναντήσεις;

It’s complicated: Τι ακριβώς είναι οι casual σχέσεις; 

Casual σχέσεις: Μπορεί μια περιστασιακή σχέση να σε κάνει ευτυχισμένη; Pexels

Η σύντομη απάντηση είναι ότι για τον καθένα οι casual σχέσεις, μπορεί να σημαίνουν διαφορετικά πράγματα. Είναι περισσότερο ένας όρος-ομπρέλα, παρά ο ορισμός ενός συγκεκριμένου τύπου σχέσης. Ωστόσο, τα περισσότερα πράγματα στην κατηγορία “casual” έχουν κάποιες ομοιότητες. Οι περιστασιακές σχέσεις, είναι σχέσεις που μπορεί να είναι διασκεδαστικές και συναρπαστικές, αλλά δεν είναι δεσμευτικές. Συχνά μπορεί να επικεντρώνονται αποκλειστικά στο σεξ. Τίποτα πολύ βαθύ και τίποτα που τείνει να οδηγήσει σε μια πιο ουσιαστική σχέση.

Οι casual σχέσεις έχουν διάφορα είδη

Casual dating

Το casual dating μπορεί στην πραγματικότητα να σημαίνει δύο διαφορετικά πράγματα. Αλλά για πολλά άτομα σημαίνει απλώς ότι βλέπουν ένα συγκεκριμένο ή πολλά άτομα, χωρίς τον στόχο της δέσμευσης. Σημαίνει να βγαίνεις ραντεβού χωρίς προσδοκίες ή επιθυμία για τη δημιουργία μακροχρόνιας σχέσης. Σε μια περιστασιακή σχέση, οι υποχρεώσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων μελών μπορεί να είναι πιο χαλαρές, αλλά υπάρχουν στιγμές που περνάτε χρόνο μαζί. Ίσως βγαίνεις μόνο ένα άτομο, αλλά κανείς από τους δύο, δεν είναι νιώθει έτοιμος για να δεσμευτεί. Έτσι, αν βγαίνεις ραντεβού, αλλά δεν θέλεις αποκλειστικότητες ή αν σου αρέσει να περνάς χρόνο με ένα άτομο, χωρίς να έχει δημιουργηθεί βαθύτερη σύνδεση, μιλάμε για κλασικά παραδείγματα casual dating.

Casual σεξ

Μια άλλη κοινή μορφή στις casual σχέσεις, είναι οι περιστασιακές σεξουαλικές επαφές. Πρόκειται για μια σχέση κατά την οποία δεν υπάρχουν προσδοκίες, πέρα ​​από το περιστασιακό σεξ. Σε αντίθεση με το casual dating, εδώ δεν υπάρχουν οι λεπτομέρειες που μπορεί να περιλαμβάνει το ραντεβού. Δεν περνάτε πολύ χρόνο βλέποντας ο ένας τον άλλον, πέρα από τις φορές που θα βρεθείτε για σεξ. Όπως και με το casual dating, η σχέση αυτή στερείται το «βάρος» και τις υποχρεώσεις της δέσμευσης. Μια περιστασιακή σχέση είναι μια σωματική και συναισθηματική σχέση χωρίς τη δέσμευση, τις ταμπέλες ή τις απαιτήσεις μιας σταθερής σχέσης. Οι casual σεξουαλικές επαφές, είναι σεξουαλικές σχέσεις που υπάρχουν μόνο για την εκπλήρωση σεξουαλικών αναγκών.

Situationship

To situationship είναι μια σχέση που ποτέ δεν ορίζεται πραγματικά αμοιβαία. Επομένως από κάποια άποψη εμπίπτει στην ομπρέλα της περιστασιακής σχέσης, δηλαδή χωρίς καμία δέσμευση. Συχνά αυτό δεν είναι το πιο υγιές σενάριο, καθώς η σαφής και αμοιβαία κατανόηση μιας σχέσης κάνει τα πράγματα πολύ πιο εύκολα και ευχάριστα. Αυτός ο τύπος περιστασιακής σχέσης, είναι μια σχέση που θα μπορούσες να χαρακτηριστείς «OK» όταν κάποιος σε ρωτήσει, «Πώς είναι η ερωτική σου ζωή;». Οι σχέσεις αυτές δεν διαρκούν πάντα, επειδή κάποια στιγμή οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι θα μπορούσαν να είναι πιο ευτυχισμένοι μόνοι ή με κάποιον άλλο. Ενώ μπορεί να αισθάνεσαι άνετα στην περιστασιακή σχέση σου, αν θέλεις κάτι πιο σοβαρό, αυτό το είδος σχέσης δεν θα καλύψει ποτέ ουσιαστικά τα θέλω και τις προσδοκίες σου.

Casual σχέσεις: Πώς να δημιουργήσεις μια περιστασιακή σχέση που να λειτουργεί και για τις δύο μεριές

Έχοντας ξεκαθαρίσει πως δεν υπάρχει ένας σαφής και αυστηρός ορισμός για τις περιστασιακές σχέσεις, δεν είναι και πολύ δύσκολο να καταλήξεις χαμένη στη μετάφραση. Αυτό που είναι casual για εσένα, μπορεί να σημαίνει κάτι παραπάνω για τον άλλο και τούμπαλιν. Για παράδειγμα, μια περιστασιακή σχέση για κάποιους, μπορεί να σημαίνει να κοιμούνται μαζί με την casual σχέση τους, σεξ, ραντεβού, συναντήσεις με φίλους. Ενώ κάποιος άλλος θα έλεγε ότι όλες αυτά είναι στοιχεία μιας σοβαρής σχέσης, όταν μιλάμε για casual σχέσεις, τα πάντα έχουν να κάνουν με την πρόθεση πίσω από τις πράξεις.

Για να διαπιστώσεις τώρα ότι βρίσκεσαι στην ίδια σελίδα με τον άλλο, πρέπει να μιλήσεις μαζί του για αυτό. Ακόμα και αν αυτό σου φαίνεται κάπως τρομακτικό, το να διαπιστώσεις τι τι θέλετε και οι δύο, μπορεί να σας βοηθήσει να προχωρήσετε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Πράγματα που φαντάζουν «μεγάλη υπόθεση», μπορεί να μην σημαίνουν τίποτα για τον περιστασιακό σύντροφό σου ή για εσένα. Επομένως είναι σημαντικό να καταλάβετε ακριβώς πού βρίσκεστε οι δυο.

Και αν θέλεις περισσότερα από μια περιστασιακή σχέση;

Εάν βρίσκεσαι σε μια casual σχέση και συνειδητοποιήσεις ότι δεν είναι αυτό που θέλεις, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βγεις από μια κατάσταση στην οποία δεν είσαι ιδιαίτερα χαρούμενη. Αφιέρωσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου για να ανακαλύψεις τι θέλεις πραγματικά. Ρώτησε τον εαυτό σου αν αυτή η σχέση σε ικανοποιεί. Αν όχι, μίλησε με τον σύντροφό σου. Μην ξεχνάς ποτέ ότι κάθε μέρα έχεις την ευκαιρία να αλλάξεις κάτι που δεν σε κάνει ευτυχισμένη. Εάν θέλεις κάτι περισσότερο από casual σχέσεις, τότε σου αξίζει να προσπαθήσεις για αυτό.

Από την άλλη πλευρά, αν θέλεις να έχεις μια περιστασιακή σχέση με κάποιον και μετά πιάνεις τον εαυτό σου να θέλει κάτι πιο σοβαρό, υπάρχουν τρόποι να λειτουργήσει και αυτό. Ωστόσο, πρέπει να θυμάσαι, ότι it takes two to tango και το άλλο άτομο μπορεί να μην θέλει περισσότερα. Και σε αυτήν την περίπτωση μια συζήτηση μπορεί να βοηθήσει τα πράγματα. Μπορείς να συζητήσεις ότι δεν θέλεις πια να βλέπετε άλλους ανθρώπους. Αλλά να είσαι έτοιμη να προχωρήσεις, εάν τα θέλω σας δεν συναντηθούν.

Στην πραγματικότητα, έχεις μόνο δύο επιλογές: Είτε να αποδεχτείς ότι το άλλο άτομο δεν θέλει κάτι περισσότερο και να συνεχίσεις την casual σχέση σας, είτε απλώς να βάλεις ένα τέλος και να αναζητήσεις αυτό που πραγματικά θέλεις. Και ενώ καμία από αυτές τις δύο επιλογές δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη, είναι οι μόνες που έχεις για να ζήσεις τη ζωή που θέλεις. Σε κάθε περίπτωση, η μπάλα βρίσκεται πάντα στο γήπεδο σου. Ακόμα και αν δεν το καταλαβαίνεις.