ΣΧΕΣΕΙΣ

Συναισθηματική χειραγώγηση: Τα σημάδια που δείχνουν ότι είσαι σε μια χειριστική σχέση

Pexels

Στην αρχή τα πάντα φαίνονται ιδανικά. Λέει και κάνει όλα όσα θέλεις και περιμένεις. Σε ακούει, σε προσέχει, σε κάνει να νιώθεις το κέντρο του κόσμου. Και εκεί που αναρωτιέσαι πώς στάθηκες τόσο τυχερή, ίσως αρχίσεις να παρατηρείς συμπεριφορές που δεν σου «κολλάνε» με την όλη εικόνα. Ήρθε η ώρα να δεις αν πρόκειται για μια χειριστική σχέση.

Τα σημάδια που μαρτυρούν ότι βρίσκεσαι σε μια χειριστική σχέση 

Συναισθηματική χειραγώγηση: Τα σημάδια που δείχνουν ότι είσαι σε μια χειριστική σχέση Pexels

Η συναισθηματική χειραγώγηση συμβαίνει όταν ένα χειριστικό άτομο αναζητά εξουσία πάνω σε κάποιον άλλο και χρησιμοποιεί ανέντιμες ή εκμεταλλευτικές στρατηγικές για να την αποκτήσει. Σε αντίθεση με τους ανθρώπους σε υγιείς σχέσεις, οι οποίοι επιδεικνύουν αμοιβαιότητα και συνεργασία, ένας χειριστικός άνθρωπος θέλει να χρησιμοποιήσει, να ελέγξει ή ακόμα και να θυματοποιήσει κάποιον άλλο.

Σχεδόν ο καθένας μπορεί να γίνει λίγο χειριστικός από καιρό σε καιρό. Μερικές φορές ένα άτομο έχει μια κακή μέρα. Μερικές φορές έχουν υποκύπτουν σε κακές συνήθειες ή πρόκειται για κακή επικοινωνία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το να επισημάνεις σε κάποιον την κακή του συμπεριφορά, μπορεί να είναι αρκετό για να σταματήσει. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι είναι παθολογικά χειριστικοί και πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή.

Η συναισθηματική χειραγώγηση μπορεί να έχει πολλά διαφορετικά πλαίσια και στυλ, αλλά οι χειριστικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν συνήθως 8 κλασικές στρατηγικές:

Παθητική Επιθετικότητα

Στην παθητική επιθετικότητα, ένα χειριστικό άτομο δεν εκφράζει αρνητικά συναισθήματα ή προβλήματα με ένα άτομο. Αντίθετα, βρίσκει έμμεσους τρόπους να εκφράσει το θυμό του και να υπονομεύσει το άλλο άτομο. Οι χειριστικοί άνθρωποι θα συμφωνήσουν αρχικά μαζί σου και μετά θα αρχίσουν να αναζητούν παθητικούς-επιθετικούς τρόπους για να σου αλλάξουν άποψη. Συγκεκριμένες παθητικές-επιθετικές τεχνικές που χρησιμοποιούν είναι:

  • Κυνισμός
  • Σκόπιμα λάθη και αναβλητικότητα
  • Παράπονα για το ότι νιώθουν υποτιμημένοι ή με κάποιο τρόπο εξαπατημένοι
  • Αγανάκτηση και συγκαλυμμένη αντιδραστικότητα

Τα σημάδια που δείχνουν ότι είσαι σε μια χειριστική σχέση – Κοινωνικός και συναισθηματικός εκφοβισμός

Οι νταήδες δεν χρησιμοποιούν πάντα σωματική βία. Η συνεχής κριτική, οι υψηλές φωνές και οι απειλές, είναι μορφές συναισθηματικού εκφοβισμού. Ο κοινωνικός εκφοβισμός μπορεί να λάβει τη μορφή διάδοσης φημών ή εσκεμμένου αποκλεισμού.

Ο εκφοβισμός μπορεί επίσης να λάβει τις μορφές πνευματικού και γραφειοκρατικού εκφοβισμού. Στον πνευματικό εκφοβισμό, κάποιος προσπαθεί να διεκδικήσει τον ρόλο του ειδικού στο θέμα, κάνοντας ένα άλλο άτομο να αισθάνεται ανεπαρκές και να εξαρτάται από αυτόν για πληροφορίες. Ο γραφειοκρατικός εκφοβισμός είναι η χρήση γραφειοκρατίας, νόμων, διαδικασιών ή γραφειοκρατίας, είτε για να συντρίψει κάποιον, είτε για να ανατρέψει τους στόχους του.

Διαστρέβλωση γεγονότων

Μια άλλη στρατηγική που χρησιμοποιείται από τους χειριστικούς ανθρώπους, είναι η παραμόρφωση των γεγονότων, της σχετικής σημασίας ή άλλων πληροφοριών, που απαιτούνται για την αξιολόγηση μιας κατάστασης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα πουν απλώς ψέματα ή θα προσποιηθούν ότι αγνοούν ένα θέμα. Μια πιο λεπτή μορφή διαστρέβλωσης γεγονότων, είναι το gaslighting, μια τακτική στην οποία ένα χειριστικό άτομο, ενσταλάζει την αυτοαμφιβολία σε κάποιον άλλο, κάνοντάς τον να αμφισβητήσει τα δικά του δικαιώματα, κίνητρα ή ικανότητες.

Τα σημάδια που δείχνουν ότι είσαι σε μια χειριστική σχέση – Ενοχή και συμπάθεια

Πολλοί άνθρωποι νιώθουν να κατακλύζονται από ενοχικά συναισθήματα και θα φτάσουν στο σημείο να τιμωρήσουν τον εαυτό τους για τα λάθη τους. Οι χειριστικοί άνθρωποι εκμεταλλεύονται αυτό το χαρακτηριστικό. Είναι ικανοί να παίξουν το θύμα ή θα σου υπενθυμίσουν τι έχουν κάνει για εσένα, ενσταλάσσοντας μια αίσθηση υποχρέωσης ή συμπάθειας που θα τους βοηθήσει να πάρουν αυτό που θέλουν.

Απόσυρση

Το πιο εύκολο παράδειγμα αυτού του είδους συναισθηματικής χειραγώγησης είναι η σιωπηλή μεταχείριση, όταν κάποιος σε τιμωρεί, με το να σε αγνοεί. Ωστόσο, υπάρχουν και πιο ύπουλες μορφές απόσυρσης. Όταν κάποιος από τον οποίο περιμένεις μια ορισμένη επιβεβαίωση ή οικειότητα, το αποκρύπτει εσκεμμένα, αυτό δημιουργεί μια ανισορροπία δύναμης και μπορεί να σε κάνει να λαχταράς την επιστροφή στην μεταξύ σας εγγύτητα.

Τα σημάδια που δείχνουν ότι είσαι σε μια χειριστική σχέση – Σύγκριση

Μερικές φορές ένα χειριστικό άτομο θα κάνει μια σύγκριση, ανάμεσα σε εσένα και κάποιον άλλο, για να σε παρακινήσει. Μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα συγκεκριμένο άτομο για να σε κάνει να νιώσεις ανασφάλεια ή να δημιουργήσει την αίσθηση ότι «όλοι οι άλλοι» κάνουν ό,τι θέλεις εσύ να κάνεις. Μπορεί ακόμη και να στρατολογήσει άλλους για να σε πιέσουν σε ένα συγκεκριμένο συναίσθημα ή δράση.

Εκμεταλλεύονται την περίσταση

Αυτή η στρατηγική είναι κοινή στις επιχειρηματικές διαπραγματεύσεις. Μπορεί να είναι τόσο κάτι τόσο απλό, όσο το να επιμένει κάποιος να τον συναντήσεις στο σπίτι ή στο γραφείο του, όπου νιώθει πιο δυνατός. Ή μπορεί να δημιουργήσει έναν περιορισμό, όπως μια προθεσμία, με τρόπο που έχει σχεδιαστεί για να σε πιέσει, σε μια άστοχη απόφαση.

Τα σημάδια που δείχνουν ότι είσαι σε μια χειριστική σχέση – Διεκδικούν το χώρο τους στη ζωή σου χωρίς όρια

Το love bombing είναι μια κοινή τακτική συναισθηματικής χειραγώγησης. Ένας χειριστικός άνθρωπος μπορεί να προσπαθήσει να σε δεσμεύσει, μέσω μιας τεχνητά επιταχυνόμενης σχέσης. Μια νέα γνωριμία που σε «λούζει» με κομπλιμέντα, στοργή και δημιουργεί ένα κλίμα οικειότητας, χωρίς να το έχει κερδίσει.

Πώς να αντιμετωπίσεις μια χειριστική σχέση

Η συναισθηματική χειραγώγηση από ένα μέλος της οικογένειας, συνάδελφο ή έμπιστο φίλο μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες στην ποιότητα της ζωής σου. Εάν αντιμετωπίζεις τακτική και οδυνηρή συναισθηματική χειραγώγηση από άλλο άτομο, η σχέση με αυτό το άτομο, μπορεί να είναι καταχρηστική.

Τα άτομα αυτά συνήθως δυσκολεύονται ιδιαίτερα να σταματήσουν την καταχρηστική συμπεριφορά τους. Ο μόνος σίγουρος τρόπος για να σταματήσεις να βιώνεις τέτοιες συμπεριφορές, είναι να τερματίσεις τη σχέση. Εάν αντιμετωπίζεις περιστασιακά συναισθηματική χειραγώγηση στη δουλειά ή στο σπίτι και δεν μπορείς να φύγεις από την κατάσταση, οι ακόλουθες ενέργειες μπορεί σύμφωνα με τους ειδικούς, να σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις χειριστικές τακτικές:

  • Απόφυγε ανθρώπους που κάνουν love bombing
  • Διασφάλισε τα όρια σου, ακόμα κι σου φαίνεται αγενές να το κάνεις
  • Μίλησε σε άλλους για τη συναισθηματική χειραγώγηση που βιώνεις
  • Πάρε το χρόνο σου χωρίς να βιάζεσαι να πάρεις αποφάσεις που μπορεί να μετανιώσεις