ΥΓΕΙΑ

8 απίθανα (κι όμως αληθινά) πράγματα που δεν ξέρεις για την περίοδό σου

Pexels

Νομίζεις ότι ξέρεις τα πάντα γύρω από την περίοδό σου; Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Υγιεινή της Εμμηνόρροιας, στις παρακάτω γραμμές, σου παρουσιάζουμε 8 πράγματα που θα σε πείσουν για το αντίθετο.

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Υγιεινή της Εμμηνόρροιας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 28 Μαΐου, με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για τη σπουδαιότητα της σωστής υγιεινής κατά τη διάρκεια της περιόδου. Ενώ κάθε γυναίκα έχει δικαίωμα στη δυνατότητα να φροντίζει το σώμα της, υπολογίζεται ότι 500 εκατομμύρια γυναίκες δεν έχουν πρόσβαση σε προϊόντα εμμήνου ρύσεως και σε επαρκείς εγκαταστάσεις για την υγιεινή της εμμηνόρροιας.

 

Περίοδος: 8 απίθανα πράγματα που δεν ξέρεις για την περίοδό σου Pexels

Απίθανα πράγματα που δεν ήξερες για την περίοδό σου

1. Μια σπάνια διαταραχή της, μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία στα μάτια

Γνωστή ως οφθαλμική έμμεση εμμηνόρροια, αυτή η σπάνια (αλλά τρομακτική) κατάσταση, φέρνει αιμορραγία από όργανα εκτός από τη μήτρα – όπως τα μάτια – κατά τη διάρκεια μιας  περιόδου. Ευτυχώς, μόνο ελάχιστες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί.

Σύμφωνα με σχετική μελέτη η κατάσταση προκαλείται όταν ο ενδομητρικός ιστός (ο οποίος κανονικά μεγαλώνει στη μήτρα και αποβάλλεται κατά τη διάρκεια της περιόδου) μεταφέρεται, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.

2.  Οι περισσότερες γυναίκες έχουν λεκέδες περιόδου σε κάθε εσώρουχό τους

Το 54% των 36.000 γυναικών που ρωτήθηκαν από το THINX, δηλώνουν ότι έχουν καταστρέψει κάθε εσώρουχο τους, λόγω της περιόδου τους.

3. Μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του άσθματος

Την εβδομάδα πριν από την περίοδό σου, μια αυξημένη ευαισθησία στα αλλεργιογόνα, σε συνδυασμό με την πνευμονική ικανότητα χαμηλότερη από το κανονικό, προκαλεί στο 19- 40% των γυναικών με άσθμα, να εμφανίσουν προεμμηνορροϊκό άσθμα (PMA), σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο το περιοδικό Multidisciplinary Respiratory Medicine. Οι συγγραφείς της μελέτης λένε ότι μπορεί να ευθύνονται οι ορμονικές αλλαγές.

4. Ο ύπνος με φωτάκι νυκτός βοηθά στη ρύθμιση του κύκλου

Η έκθεση στο φως επηρεάζει την έκκριση της ορμόνης του ύπνου μελατονίνη, η οποία βοηθά στον έλεγχο της απελευθέρωσης των γυναικείων αναπαραγωγικών ορμονών που καθορίζουν πότε ξεκινά και πότε τελειώνει η περίοδός σου. Σε σχετική μελέτη, γυναίκες με μεγάλους ή ακανόνιστους κύκλους που κοιμόντουσαν με φωτάκι νυκτός για λίγες ημέρες κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων του κύκλου τους, μείωσαν τη διάρκειά τους κατά μέσο όρο 12 ημέρες.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αυτή μέθοδος, θα μπορούσε να βοηθήσει στη ρύθμιση της περιόδου σου. Το κλειδί είναι να κοιμάσαι με φως τις δύο τελευταίες εβδομάδες του κύκλου σου. Αντίθετα, αν κοιμάσαι συνέχεια με φως, η περίοδός σου, μπορεί να γίνει ακανόνιστη.

5. Υπάρχουν περισσότεροι από 5.000 ευφημισμοί για την περίοδο σε όλο τον κόσμο

Στην Ελλάδα (μεταξύ άλλων) λέμε: «Eίμαι αδιάθετη», «Ήρθαν οι Ρώσοι», «Έχω τα ρούχα μου». Στη Γαλλία λένε: «Les Anglais ont debarqué», που σημαίνει «οι Άγγλοι προσγειώθηκαν». Στη Γερμανία λένε: «Erdbeerwoche», που σημαίνει «εβδομάδα φράουλας». Όλα αυτά φυσικά δεν έχουν καμία σχέση με τη φυσική διαδικασία της εμμηνόρροιας.

6. Ο ήχος της φωνής σου αλλάζει όταν έχεις περίοδο

Ερευνητές της φωνητικής θεωρίας υποστηρίζουν ότι οι γυναικείες αναπαραγωγικές ορμόνες επηρεάζουν σημαντικά τις φωνητικές χορδές, αλλάζοντας τον τόνο και το χρώμα της φωνή σου.

7. Η μέση γυναίκα έχει περισσότερες από 400 περιόδους στη ζωή της

Μεταξύ του πρώτου κύκλου και της εμμηνόπαυσης, μπορείς να περιμένεις περίπου 450 περιόδους, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet.

8. Οι οργασμοί βοηθούν στις κράμπες περιόδου

Κατά τη διάρκεια της εμμηνόρροιας, οι συσπάσεις της μήτρας που προκαλούνται από έναν οργασμό μπορεί να απελευθερώσουν νευροδιαβιβαστές που καταπολεμούν τον πόνο, όπως οι ενδορφίνες και η ωκυτοκίνη. Σεξ με περίοδο, FTW!

9. Μπορεί να αποκαλύψει πολλά για την υγεία σου

Από το πότε αδιαθέτησες για πρώτη φορά, το χρώμα που έχει το αίμα, μέχρι τις αλλαγές που συμβαίνουν στον κύκλο σου, καθώς μεγαλώνεις, η περίοδος μπορεί να δείξει πολλά πιθανά προβλήματα υγείας. Σε κάθε περίπτωση, αν παρατηρήσεις κάποια αλλαγή στον κύκλο σου, μη διστάσεις να ζητήσεις ιατρική συμβουλή.