ΥΓΕΙΑ

Αίμα περιόδου: Τι σημαίνει το χρώμα του για την υγεία σου

Pexels

Για τις περισσότερες γυναίκες, η έμμηνος ρύση ξεκινά στα 12 και 13 έτη. Η περίοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ζωτικό σημάδι υγείας. Οτιδήποτε από τη διάρκεια του κύκλου σου, μέχρι τις υφές και τα χρώματα που έχει το αίμα περιόδου, μπορεί να υποδηλώνει κάτι σημαντικό για την υγεία σου. 

Αν και το χρώμα που έχει το αίμα περιόδου τις περισσότερες φορές μπορεί να θεωρηθεί «φυσιολογικό», υπάρχουν χρώματα που μπορεί να είναι λόγος για να αναζητήσεις ιατρική συμβουλή.

Αίμα περιόδου: Τι σημαίνει το χρώμα του για την υγεία σου Pexels

Τι σημαίνει το μαύρο αίμα περιόδου;

Το μαύρο αίμα σύμφωνα με το healthline δεν είναι απαραίτητα λόγος ανησυχίας. Αυτό το χρώμα σχετίζεται με το καφέ αίμα, το οποίο είναι παλιό αίμα. Το μαύρο αίμα είναι συνήθως αίμα που χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να φύγει από τη μήτρα.

Τι σημαίνει το καφέ αίμα περιόδου;

Το καφέ αίμα σε όλες τους τις αποχρώσεις, είναι συνήθως σημάδι παλιού αίματος. Το αίμα είχε χρόνο να οξειδωθεί, γι’ αυτό και άλλαξε αποχρώσεις από το τυπικό κόκκινο.

Το καφέ αίμα σχετίζεται με:

 • Την αρχή ή το τέλος της περιόδου 

Όταν η ροή είναι αργή, το αίμα μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να βγει από το σώμα. Όταν το αίμα παραμένει στη μήτρα περισσότερο, μπορεί να αποκτήσει καφέ χρώμα. Το αίμα μπορεί επίσης να έχει μείνει από την τελευταία σου περίοδο.

 • Λόχια

Οι εκκρίσεις που συμβαίνουν τις πρώτες τέσσερις έξι εβδομάδες μετά τη γέννηση ενός μωρού ονομάζονται λόχια. Από την τέταρτη ημέρα και μετά, οι γυναίκες που διανύουν την περίοδο της λοχείας, μπορεί να έχουν ροζ ή καφέ χρώμα στο αίμα περιόδου τους.

 • Εγκυμοσύνη

Εάν εμφανίσεις κηλίδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μερικές από αυτές μπορεί να είναι καφέ εάν η περίοδος έχει σταματήσει. Σε κάθε περίπτωση ενημέρωσε τον/τη γιατρό σου.

 • Αποβολή

Αν και η αποβολή μπορεί να σχετίζεται με έντονη κόκκινη αιμορραγία, ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν σκούρες καφέ κηλίδες.

Τι σημαίνει το σκούρο κόκκινο αίμα περιόδου;

Μπορεί να δεις σκούρο κόκκινο αίμα όταν ξυπνάς, κατά τη διάρκεια της περιόδου σου ή αφού μείνεις ξαπλωμένη για λίγο. Το βαθύ χρώμα μπορεί απλώς να σημαίνει ότι το αίμα έχει καθίσει στη μήτρα για λίγο, αλλά δεν έχει οξειδωθεί σε σημείο να γίνει καφέ.

Το σκούρο κόκκινο αίμα σχετίζεται με:

 • Το τέλος της περιόδου 

Μπορεί επίσης να δεις αυτό το χρώμα αίματος προς το τέλος της κανονικής εμμήνου ρύσεως καθώς η ροή σου επιβραδύνεται.

 • Λόχια

Η περίοδος μετά τον τοκετό, μπορεί να περιέχει θρόμβους. Μπορεί να εμφανίζεται σκούρο κόκκινο χρώμα για τις πρώτες 3 ημέρες πριν αλλάξει σε διαφορετικές αποχρώσεις και υφές. Οι γυναίκες που έκαναν καισαρική τομή, μπορεί να εμφανίσουν βαριά αιμορραγία τις πρώτες 24 ώρες.

Τι σημαίνει το έντονο κόκκινο αίμα περιόδου;

Η περίοδός σου μπορεί να ξεκινήσει με έντονο κόκκινο χρώμα. Αυτό σημαίνει ότι το αίμα είναι φρέσκο ​​και ρέει γρήγορα. Το αίμα μπορεί να παραμείνει έτσι σε όλη την περίοδο ή μπορεί να σκουρύνει, καθώς η ροή σου επιβραδύνεται.

Το κόκκινο αίμα σχετίζεται με:

 • Μόλυνση

Ορισμένες λοιμώξεις, όπως τα χλαμύδια και η γονόρροια, μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία μεταξύ των περιόδων. Εάν βλέπεις αίμα πριν από την έναρξη της περιόδου σου, ενημέρωσε τον/την γιατρό σου.

 • Εγκυμοσύνη

Η αιμορραγία οποιουδήποτε χρώματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεν αποτελεί σε πάντα λόγο ανησυχίας. Μερικές φορές, ωστόσο, είναι σημάδι αποβολής. Υπάρχουν γυναίκες που αν και έχουν αίμα κατά την εγκυμοσύνη τους, γεννούν υγιή μωρά. Κάθε περίπτωση είναι μοναδική. Ενημέρωσε το γιατρό σου για κάθε αλλαγή που μπορεί να σε ανησυχεί.

 • Πολύποδες ή ινομυώματα

Αυτές οι μη καρκινικές αναπτύξεις στη μήτρα, μπορεί να προκαλέσουν έντονη ροή κατά τη διάρκεια της περιόδου ή σε άλλες στιγμές κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου. Μπορεί να είναι μεγάλα ή μικρά και να προκαλούν άλλα συμπτώματα, όπως πόνο και πίεση.

Τι σημαίνει το ροζ αίμα περιόδου;

Το αίμα μπορεί να φαίνεται ροζ στην αρχή ή στο τέλος της περιόδου, ειδικά αν έχεις κηλίδες. Αυτή η πιο ανοιχτή απόχρωση, πιθανότατα υποδηλώνει ότι το αίμα έχει αναμειχθεί με κολπικά υγρά, αραιώνοντας την απόχρωση του.

Το ροζ αίμα σχετίζεται με:

 • Λοχία

Από την τέταρτη ημέρα και μετά, οι λεχώνες μπορεί να έχουν ροζ ή καφέ χρώμα.

 • Χαμηλά οιστρογόνα

Μερικές φορές το ροζ αίμα της εμμήνου ρύσεως, μπορεί να υποδηλώνει χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων στο σώμα. Τα οιστρογόνα βοηθούν στη σταθεροποίηση της επένδυσης της μήτρας. Χωρίς αυτήν την ορμόνη, μπορεί αυτή η επένδυση, να αποβάλλεται από το το σώμα σου, καθόλη τη διάρκεια του κύκλου σου. Κάτι που οδηγεί σε αυτές τι κηλίδες ροζ χρώματος.

 • Ωορρηξία

Μπορεί να παρατηρήσεις ροζ αίμα, στις μέρες γύρω από την ωορρηξία σου. Και πάλι, όταν το αίμα από τη μήτρα σας αναμιγνύεται με διαυγή κολπικά υγρά, μπορεί να φαίνεται ότι έχει ανοιχτό κόκκινο ή ροζ χρώμα.

 • Αποβολή

Τι σημαίνει το πορτοκαλί αίμα περιόδου;

Όταν το αίμα αναμιγνύεται με κολπικά υγρά, μπορεί επίσης να φαίνεται πορτοκαλί για τους ίδιους λόγους που βλέπεις ροζ εκκρίσεις.

Το πορτοκαλί αίμα σχετίζεται με:

 • Πιθανή εγκυμοσύνη 

Μερικές γυναίκες αναφέρουν ότι βλέπουν πορτοκαλί ή ροζ κηλίδες, 10 έως 14 ημέρες μετά τη σύλληψη. Εάν βλέπεις κηλίδες που δεν μετατρέπονται σε περίοδο, είναι καλή ιδέα να κάνεις ένα τεστ εγκυμοσύνης.

 • Πιθανή μόλυνση 

Οποιαδήποτε ασυνήθιστα έγχρωμη ή ασυνήθιστη έκκριση, μπορεί επίσης να είναι σημάδι βακτηριακής λοίμωξης ή σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος (ΣΜΝ).

Τι σημαίνει το γκρι αίμα περιόδου;

Αν δεις γκρι ή οι υπόλευκες εκκρίσεις κατά τη διάρκεια της περιόδου σου, ενημέρωσε τον/τη γιατρό σου.

Το γκρι αίμα σχετίζεται με:

 • Πιθανή μόλυνση

Αυτή η απόχρωση μπορεί να υποδηλώνει λοίμωξη, όπως η βακτηριακή κολπίτιδα

Είναι φυσιολογικό το χρώμα να είναι διαφορετικό στην αρχή και στο τέλος της περιόδου μου;

Ναι, η περίοδός σου, μπορεί να αλλάξει χρώματα από την αρχή έως τη μέση έως το τέλος της. Μπορεί ακόμη και να έχεις διαφορετικά χρώματα από μήνα σε μήνα ή σε διαφορετικές περιόδους της ζωής σου. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που εμπλέκονται, ακόμη και όταν η περίοδός σας είναι εντελώς «φυσιολογική».

Τι δείχνει η υφή που έχει το αίμα περιόδου;

Εκτός από το χρώμα, η υφή του αίματός, μπορεί να αλλάξει κατά τη διάρκεια της περιόδου. Οι θρόμβοι δεν αποτελούν απαραίτητα λόγο ανησυχίας. Σχηματίζονται καθώς η μήτρα, ρίχνει την επένδυση της. Το μέγεθος μετράει, όμως. Το ίδιο ισχύει και για τους θρόμβους που συνοδεύονται από έντονη αιμορραγία.

Πότε πρέπει να δεις γιατρό

Μπορεί να έχεις μια ποικιλία αποχρώσεων και υφών στην περίοδό σου, ακόμα κι αν είσαι υγιής. Εάν η περίοδός σου διαρκεί περισσότερο από 7 ημέρες ή είναι πολύ βαριά, κλείσε ένα ραντεβού με τον/την γυναικολόγο σου, για να αποκλείσεις παθήσεις.

Άλλοι λόγοι για να ζητήσεις ιατρική συμβουλή:

 • εάν οι κύκλοι σου είναι ακανόνιστοι ή αλλάζουν δραματικά σε διάρκεια, από τον ένα μήνα στον άλλο
 • εάν οι κύκλοι σου είναι μικρότεροι από 24 ή μεγαλύτεροι από 38 ημέρες σε διάρκεια
 • εάν δεν είχες περίοδο για τρεις μήνες ή περισσότερο
 • εάν νιώθεις πόνο ή έχεις άλλα ασυνήθιστα συμπτώματα που συνοδεύουν την αιμορραγία
 • εάν έχεις αίμα μεταξύ των περιόδων σου
 • εάν έχεις μπει στην εμμηνόπαυση και αρχίσετε να αιμορραγείτε ξανά