ΥΓΕΙΑ

Καθυστέρηση: 9 λόγοι που η περίοδός σου δεν έρχεται (και δεν είσαι έγκυος)

Pexels

Ενώ η εγκυμοσύνη είναι ένας πιθανός λόγος για την καθυστέρηση της περιόδου σου, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με την υγεία ή τον τρόπο ζωής και οι οποίοι είναι ικανοί να απορυθμίσουν τον κύκλο σου.

Καθυστέρηση δεν σημαίνει πάντα εγκυμοσύνη

Καθυστέρηση: 9 λόγοι που η περίοδός σου δεν έρχεται (και δεν είσαι έγκυος) Pexels

Ανησυχείς για την καθυστέρηση που έχεις, αλλά ξέρεις ότι δεν είσαι έγκυος; Η απώλεια ή η καθυστερημένη περίοδος συμβαίνουν για πολλούς λόγους εκτός από την εγκυμοσύνη. Οι πιο κοινές αιτίες μπορεί να ποικίλλουν από ορμονικές ανισορροπίες έως σοβαρές ιατρικές καταστάσεις.

Υπάρχουν επίσης δύο φορές στη ζωή μιας γυναίκας που είναι απολύτως φυσιολογικό η περίοδός της να είναι ακανόνιστη: Όταν ξεκινά για πρώτη φορά και στην αρχή της  εμμηνόπαυσης. Καθώς το σώμα περνά από σε ένα μεταβατικό στάδιο, ο κύκλος μπορεί να γίνει ακανόνιστος.

Οι περισσότερες γυναίκες, έχουν συνήθως περίοδο κάθε 28 ημέρες. Ωστόσο, ένας υγιής εμμηνορροϊκός κύκλος μπορεί να κυμαίνεται από κάθε 21 έως 35 ημέρες. Εάν η περίοδός σου δεν εμπίπτει σε αυτά τα εύρη, μπορεί να οφείλεται σε έναν από τους παρακάτω λόγους.

1. Καθυστέρηση και στρες

Το άγχος μπορεί να επηρεάσει τις ορμόνες σου, να αλλάξει την καθημερινή σου ρουτίνα και ακόμη και να επηρεάσει το τμήμα του εγκεφάλου, που είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση της περιόδου, τον υποθάλαμο. Με την πάροδο του χρόνου, το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια ή ξαφνική αύξηση ή απώλεια βάρους, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν τον κύκλο. Εάν πιστεύεις ότι το άγχος μπορεί να επηρεάζει την περίοδο σου, μπορείς να δοκιμάσεις τεχνικές χαλάρωσης και να κάνεις αλλαγές στον τρόπο ζωής σου. Η προσθήκη σωματικής άσκησης μπορεί να επαναρυθμίσει το «ρολόι» της περιόδου σου.

2. Χαμηλό σωματικό βάρος

Οι γυναίκες με διατροφικές διαταραχές, όπως η νευρική ανορεξία ή η βουλιμία, μπορεί να εμφανίσουν απώλεια περιόδου. Μια μείωση 10% κάτω του φυσιολογικού βάρους, μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που λειτουργεί το σώμα σου και να σταματήσει την ωορρηξία. Η λήψη θεραπείας για τη διατροφική διαταραχή και η αύξηση του βάρους με υγιεινό τρόπο μπορεί να επαναφέρει τον κύκλο στο φυσιολογικό. Γυναίκες που αθλούνται με ακραίες μορφές ασκήσεις, όπως οι μαραθώνιοι, μπορεί επίσης να αντιμετωπίσουν καθυστέρηση στην περίοδό τους.

3. Παχυσαρκία

Όπως το χαμηλό σωματικό βάρος μπορεί να προκαλέσει ορμονικές αλλαγές, το ίδιο μπορεί να συμβεί και με το υπερβολικό βάρος. Απευθύνσου σε ένα ειδικό για ένα πρόγραμμα διατροφής και άσκησης εάν διαπιστώσεις ότι η παχυσαρκία είναι ένας παράγοντας για την καθυστέρηση ή την απώλεια της περιόδου σου.

4. Καθυστέρηση και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS)

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) είναι μια πολύ συνήθης πάθηση για τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, η οποία επηρεάζει τον τρόπο που λειτουργούν οι ωοθήκες τους. Οι κύστες σχηματίζονται στις ωοθήκες ως αποτέλεσμα αυτής ορμονικής ανισορροπίας. Αυτό μπορεί να κάνει την ωορρηξία ακανόνιστη ή να τη σταματήσει εντελώς.

Πολλές άλλες διαταραχές μπορεί να συνοδεύουν το σύνδρομο, όπως η αύξηση σωματικού βάρους, σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, δυσλιπιδαιμία, αρτηριακή υπέρταση και η κακοήθεια του ενδομητρίου. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των πολυκυστικών ωοθηκών, σε συνδυασμό με την απώλεια του περιττού βάρους (όταν υπάρχει) περιορίζουν τον κίνδυνο των μακροπρόθεσμων αυτών επιπλοκών. Ο/η γιατρός σου μπορεί να συνταγογραφήσει αντισυλληπτικά ή άλλα φάρμακα για να βοηθήσει στη ρύθμιση του κύκλου σου.

5. Αντισυλληπτικά χάπια

Μπορεί να αντιμετωπίσεις μια αλλαγή στον κύκλο σου όταν ξεκινάς ή σταματάς να παίρνεις αντισυλληπτικά χάπια. Τα αντισυλληπτικά περιέχουν τις ορμόνες οιστρογόνο και προγεστίνη, οι οποίες εμποδίζουν τις ωοθήκες να απελευθερώσουν ωάρια. Μπορεί να χρειαστούν έως και έξι μήνες για να γίνει ξανά συνεπής ο κύκλος σου μετά τη διακοπή του χαπιού. Άλλοι τύποι αντισυλληπτικών που εμφυτεύονται ή εγχέονται μπορεί επίσης να προκαλέσουν απώλεια περιόδου.

6. Χρόνια νοσήματα

Χρόνιες ασθένειες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η κοιλιοκάκη μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο. Οι αλλαγές στο σάκχαρο του αίματος συνδέονται με ορμονικές αλλαγές, επομένως, παρόλο που είναι σπάνιο, ο κακώς ελεγχόμενος διαβήτης θα μπορούσε να προκαλέσει ακανόνιστη περίοδο. Η κοιλιοκάκη προκαλεί φλεγμονή που μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη στο λεπτό έντερο, η οποία μπορεί να εμποδίσει το σώμα να απορροφήσει βασικά θρεπτικά συστατικά. Αυτό μπορεί να προκαλέσει καθυστέρηση ή απώλεια περιόδου.

7. Καθυστέρηση και πρώιμη περιεμμηνόπαυση

Οι περισσότερες γυναίκες ξεκινούν την εμμηνόπαυση μεταξύ 45 και 55 ετών. Οι γυναίκες που εμφανίζουν συμπτώματα γύρω στην ηλικία των 40 ετών ή νωρίτερα, θεωρείται ότι έχουν πρώιμη περιεμμηνόπαυση. Αυτό σημαίνει ότι η παροχή ωαρίων μειώνεται και το αποτέλεσμα θα είναι η απώλεια περιόδου και τελικά το τέλος της εμμήνου ρύσεως.

8. Προβλήματα θυρεοειδούς

Ένας υπερδραστήριος ή υπολειτουργικός θυρεοειδής αδένας, μπορεί επίσης να είναι η αιτία καθυστερημένης περιόδου ή απώλειας περιόδου. Ο θυρεοειδής ρυθμίζει τον μεταβολισμό του σώματος, επομένως τα επίπεδα των ορμονών μπορούν επίσης να επηρεαστούν. Τα προβλήματα του θυρεοειδούς μπορούν συνήθως να αντιμετωπιστούν με φάρμακα. Μετά τη θεραπεία, η περίοδός σου πιθανότατα θα επανέλθει στο φυσιολογικό.

9. Θηλασμός

Η περίοδός σου μπορεί να μην εμφανιστεί αμέσως μετά τη γέννηση του μωρού σου, αλλά μην ανησυχείς. Εάν θηλάζεις, η έλλειψη περιόδου είναι απολύτως φυσιολογική. Αναφέρεται ως γαλουχική αμηνόρροια και είναι μια φάση που διαταράσσει τον ρυθμό του εμμηνορροϊκού σας κύκλου. Μετά από μερικούς μήνες, η μηνιαία περίοδός σου θα επανέλθει στο φυσιολογικό της πρόγραμμα.