ΥΓΕΙΑ

Πώς αλλάζει η περίοδος στα 20, στα 30 και στα 40 σου

Pexels

Η περίοδος είναι για πολλά χρόνια, αναπόσπαστο μέρος της ζωής εκατομμυρίων γυναικών ανά τον κόσμο, έχοντας συχνά αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα της ζωής τους με κράμπες, φούσκωμα, ευαισθησία στο στήθος, αλλαγές στη διάθεση και ακανόνιστη αιμορραγία.

Κατά τη διάρκεια της ζωής, οι περίοδοι αλλάζουν και εξελίσσονται λόγω των φυσιολογικών, ορμονικών αλλαγών που σχετίζονται με την ηλικία και άλλων παραγόντων όπως το άγχος, ο τρόπος ζωής, τα φάρμακα και ορισμένες ιατρικές καταστάσεις. Τι είναι όμως το φυσιολογικό και τι πρέπει να σε απασχολεί; Παρακάτω θα βρεις τι μπορεί να περιμένεις από την περίοδό σου ανά δεκαετία.

Πώς αλλάζει η περίοδος στα 20, στα 30 και στα 40 σου Pexels

Η περίοδος στα 20

Εάν πέρασες τα περισσότερα από τα εφηβικά σου χρόνια παλεύοντας με μια κακή περίοδο, σου έχω υπέροχα νέα. Σε αυτό το σημείο της ζωής σου, η ροή σου πιθανόν να γίνει πιο συνεπής. Γιατί; Είναι πολύ χαρακτηριστικό για τα νεαρά κορίτσια να μην έχουν τακτική ωορρηξία. Και χωρίς την τακτική ωορρηξία, η περίοδος θα είναι πιο ασταθής.

Από την άλλη, όταν ο κύκλος σου εξομαλύνεται και έρχεται σε μηνιαία βάση, θα αρχίσεις επίσης να αντιμετωπίζεις προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS), κράμπες και ευαισθησία στο στήθος. Εάν δεν είχες συνηθίσει να αντιμετωπίζεις αυτές τις παρενέργειες κάθε μήνα, αύτη θα είναι μια δυσάρεστη έκπληξη.

Μια άλλη σημαντική αλλαγή στην έμμηνο ρύση που τείνει να συμβεί στα 20, έχει να κάνει με τη λήψη αντισυλληπτικών.

Αυτή είναι η δεκαετία που πολλές γυναίκες αποφασίζουν να αρχίσουν να παίρνουν ορμονική αντισύλληψη. Πειραματίζονται με ερωτικούς συντρόφους και είναι πολύ απασχολημένες με σπουδές και την επαγγελματική τους ανέλιξη για να σκεφτούν τα παιδιά. Τα αντισυλληπτικά πιθανότατα θα προκαλέσουν αλλαγές στη συνήθη ροή σου. Ανώδυνες και πιο τακτικές περίοδοι, λιγότερες κράμπες και μειωμένα συμπτώματα PMS.

Στην πραγματικότητα, τα αντισυλληπτικά μπορούν ακόμη και να «εξαφανίσουν» την περίοδό σου. Τα αντισυλληπτικά χάπια εμποδίζουν την ωορρηξία και χωρίς ωορρηξία, δεν υπάρχει συσσώρευση επένδυσης της μήτρας που πρέπει να αποβληθεί.

Η περίοδος στα 30

Σε γενικές γραμμές η έμμηνος ρύση θα πρέπει να είναι αρκετά προβλέψιμη και συνεπής κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας. Συμπτώματα όπως βαρύτερη ροή ή πιο έντονος πόνος από τις συνηθισμένες κράμπες, μπορεί να είναι σημάδι μεγαλύτερου προβλήματος.

Καλοήθεις όγκοι που ονομάζονται ινομυώματα μπορεί να σου προκαλέσουν περισσότερη αιμορραγία. Επίσης, η ενδομητρίωση, που συνοδεύεται από πόνο που μπορεί να κρατήσει όλο τον μήνα, μπορεί να διαγνωστεί όταν μια γυναίκα είναι στα 30.

Άλλη μια αλλαγή παιχνιδιού που μπορεί να προκύψει στα 30; Το να κάνεις μωρά.

Η περίοδος συνήθως επιστρέφει εβδομάδες μετά τον τοκετό. Αν αποφασίσεις να θηλάσεις, η περίοδος δεν θα επιστρέψει μέχρι να σταματήσεις ή να μειώσεις τη συχνότητα των θηλασμών. Η γέννηση ενός παιδιού μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμες αλλαγές στον κύκλο σου.

Πολλές γυναίκες θα πουν ότι αφού περάσουν από την εγκυμοσύνη, οι κράμπες μειώνονται. Αυτό μπορεί να προκληθεί από πολλά πράγματα, αλλά αφού το άνοιγμα του τραχήλου της μήτρας γίνεται λίγο μεγαλύτερο, η ροή είναι πιο εύκολη, χωρίς να απαιτούνται έντονες συσπάσεις της μήτρας.

Στα 40

Τα 40 σηματοδοτούν την έναρξη των περιεμμηνοπαυσιακών ορμονικών διακυμάνσεων, που είναι πρόδρομοι της εμμηνόπαυσης.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, γενικά τα 8 έως 10 χρόνια πριν από την εμμηνόπαυση (που συνήθως συμβαίνει στις αρχές της δεκαετίας του ’50), το σώμα σου προετοιμάζεται για τη γραμμή τερματισμού της εμμήνου ρύσεως.

Οι φυσιολογικές ορμονικές αλλαγές προκαλούν την ωορρηξία να είναι πιο ακανόνιστη και η διακύμανση των επιπέδων οιστρογόνων σημαίνει ότι θα μπορούσες να αρχίσεις να αντιμετωπίζεις απώλεια περιόδου, βαρύτερη ροή, κηλίδες μεταξύ των περιόδων και συμπτώματα PMS.

Το μόνο που είναι προβλέψιμο είναι ότι τίποτα δεν είναι προβλέψιμο.

Απλά μην ξεχνάς, πως ακόμα κι αν η ωορρηξία σου είναι ασταθής, μπορείς να μείνεις έγκυος. Μια γυναίκα δεν βρίσκεται στην εμμηνόπαυση έως ότου η περίοδός της έχει σταματήσει για τουλάχιστον έναν χρόνο.

Όποια κι αν είναι η ηλικία σου, να θυμάσαι ότι η περίοδός σου, προσφέρει πολλές πληροφορίες για τη γενική υγεία σου. Επομένως, εάν εμφανίσεις οποιαδήποτε ασυνήθιστα συμπτώματα, είναι καλή ιδέα να συμβουλευτείς τον γιατρό σου.

Οι πολύ ακανόνιστες περίοδοι ή οι δραστικές αλλαγές στη ροή σου, μπορεί να είναι σημάδι προβλημάτων θυρεοειδούς, συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών ή μιας σειράς άλλων θεραπεύσιμων προβλημάτων υγείας.