ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 καθημερινές διατροφικές συνήθειες που καταστρέφουν το σώμα σου

Pexels

Οι διατροφικές συνήθειες μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο σώμα μας. Και δυστυχώς, υπάρχουν ορισμένες διατροφικές συνήθειες που μπορεί να το βλάπτουν, χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε.

Στην πραγματικότητα, οι διατροφικές επιλογές και οι διατροφικές συνήθειες σου, μπορεί να καταστρέφουν το σώμα σου. Διάβασε παρακάτω για να μάθεις πώς μπορείς να προσαρμόσεις τη διατροφή σου, αποφεύγοντας κοινά διατροφικά λάθη που επιβαρύνουν το σώμα σου.

Διατροφικές συνήθειες που καταστρέφουν το σώμα σου Pexels

Τρως πολλή ζάχαρη

Αρχικά, ας διαφοροποιήσουμε τους τύπους ζάχαρης. Η ζάχαρη που υπάρχει στα φρούτα και τα γαλακτοκομικά δεν είναι ο ένοχος εδώ. Ωστόσο, η πρόσθετη ζάχαρη που ενσωματώνεται στα τρόφιμα και τα ποτά για να ενισχύσει τη γλυκύτητα, μπορεί να βλάψει το σώμα σου. Έρευνες δείχνουν ότι τα πρόσθετα ζάχαρης, συνδέονται με αύξηση βάρους και υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Τρως πολλά πράγματα ταυτόχρονα

Εάν έχεις δυσπεψία, αέρια ή φούσκωμα μετά από ένα γεύμα, μπορεί να οφείλεται στο ότι έφαγες πάρα πολύ φαγητό ταυτόχρονα. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί επίσης να οφείλονται σε συγκεκριμένα τρόφιμα που κατανάλωσες, αλλά μην υποτιμάς ποτέ τη σημασία του ελέγχου της μερίδας του φαγητού.

Σύμφωνα με έρευνες, συμπτώματα τόσο του ανώτερου όσο και του κατώτερου γαστρεντερικού συστήματος, θα μπορούσαν να προκύψουν από την υπερβολική κατανάλωση φαγητού, πολύ γρήγορα. Επιπλέον, η κατανάλωση μεγάλων μερίδων φαγητού ταυτόχρονα, θα μπορούσε να προωθήσει την υπερβολική πρόσληψη θερμίδων. Κάτι που με τη σειρά του θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, βλάπτοντας περαιτέρω το σώμα σου. Για να αποφύγεις αυτές τις επιπλοκές, προσπάθησε να αφιερώσεις τουλάχιστον 15 έως 20 λεπτά για ένα γεύμα.

Τρως πολύ αργά το βράδυ

Εάν τρως πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου, μπορεί επίσης να καταστρέφεις το σώμα σου. Η έρευνα προτείνει ότι η κατανάλωση φαγητού σε συγκεκριμένες καθορισμένες ώρες, όπως από τις 7 π.μ. έως τις 7 μ.μ., μπορεί να έχει ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία. Επιπλέον, το φαγητό αργά το βράδυ, φαίνεται να σχετίζεται με την υπερφαγία, μια άλλη συνήθεια που θα μπορούσε να είναι επιζήμια για το σώμα σου. Κατά κανόνα, προσπάθησε να μην τρως τουλάχιστον 2 πριν πας για ύπνο το βράδυ. 

Δεν τρως αρκετές φυτικές ίνες

Εάν παραλείπεις τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά, από τη διατροφή σου μπορεί να μην λαμβάνεις αρκετές φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες «τροφοδοτούν» τα υγιή βακτήρια στο έντερο και μπορεί να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους και στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα. Για να αυξήσεις την πρόσληψη φυτικών ινών, στη διατροφή σου, προσπάθησε να ενσωματώσεις φρούτα ή λαχανικά σε κάθε γεύμα και σνακ, αντικατάστησε τα επεξεργασμένα δημητριακά, με επιλογές ολικής αλέσεως και πρόσθεσε περισσότερους ξηρούς καρπούς και σπόρους στα γεύματά σου.

Οι επιλογές για φαγητό και ποτό είναι πολύ όξινες

Η υγεία των δοντιών σου μπορεί επίσης να κινδυνεύει από τις διατροφικές σου συνήθειες. Πολύ όξινες επιλογές σε τρόφιμα και ποτά, μπορεί να συμβάλλουν στην κακή υγεία των δοντιών σου και να αυξήσουν τον κίνδυνο για διάβρωση. Για να μειώσεις τον κίνδυνο, απόφυγε την κατανάλωσή τους κατά τη διάρκεια της ημέρας και προσπάθησε να βουρτσίζεις τα δόντια σου λίγο μετά την κατανάλωσή τους.

Δεν συνδυάζεις θρεπτικά συστατικά

Εάν τρως απλώς ένα μπολ με δημητριακά για πρωινό, δεν πετυχαίνεις μια ιδανική ισορροπία θρεπτικών συστατικών. Ένα ισορροπημένο γεύμα, είναι αυτό που περιλαμβάνει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπος. Ενώ ένα μπολ με δημητριακά δεν είναι εγγενώς κακό, πιθανότατα δεν περιέχει πολλή πρωτεΐνη ή λίπος. Ενώ οι υδατάνθρακες είναι το ταχύτερα αφομοιώσιμο μακροθρεπτικό συστατικό, οι πρωτεΐνες και τα λίπη χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν, γεγονός που οδηγεί σε υψηλότερο κορεσμό. Αυτή η αύξηση του κορεσμού μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της όρεξης, η οποία με τη σειρά της συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο πρόσληψης θερμίδων μέσα στην ημέρα.

Επιπλέον, τα ισορροπημένα γεύματα είναι πιο πιθανό να περιέχουν μια ευρύτερη ποικιλία βασικών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων βιταμινών και μετάλλων, που υποστηρίζουν πολλά σωματικά συστήματα. Για να κάνεις λοιπόν τα πρωινά σου δημητριακά πιο ισορροπημένο, πρόσθεσε μια μερίδα ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς για να ενσωματώσεις λίγο λίπος και πρωτεΐνη, λίγες φράουλες για βιταμίνες και μέταλλα και πιες το γάλα στο τέλος για λίγη ακόμα πρωτεΐνη.